категорії: музика інтерв'ю

Сергій Мартинюк: «Ми запросимо System of a Down на «Бандерштат»!

теґи: System of a Down, Бандерштат, Фестивалі

kolos150226 червня закінчився відбір музичних гуртів на третій Всеукраїнський фестиваль альтернативної музики та сучасного мистецтва «Бандерштат-2009», який традиційно пройде на Волині 8-9 серпня та організовується молодіжною громадською організацією «Національний Альянс». Про особливості й заплановані заходи цьогорічного дійства вдалося поспілкуватися з арт-директором фесту Сергієм Мартинюком.

– З кожним роком фестиваль набирає все більше обертів, розвивається. Цього літа відбудеться вже третій «Бандерштат», і відомо, що його тематика буде певним чином відкоректована. У чому полягають її зміни?

-  Дворічне проведення заходу показало, що тематика не у повній мірі відповідає  першочерговій ідеї фестивалю, а саме – пропагування національних українських цінностей, традицій, увіковічнення образу Степана Бандери як національного символу. Тому оргкомітет «Бандерштату», підсумувавши здобутки попередніх двох фестивалів, вирішив ще більше насичити фест повстанськими, патріотичними заходами, що становитимуть близько 90% від усієї програми.

– І які ж головні пункти програми «Бандерштату-2009»?

– Варто сказати, що вона поділяється на декілька основних напрямків. Перш за все, це – історико-пізнавальний напрямок. Зараз ведуться перемовини зі внуком Степана Бандери про його приїзд на фестиваль. На «Бандерштаті» відбудеться зустріч молоді з ветеранами ОУН-УПА. Також буде виставка про діяльність УПА з Волинського краєзнавчого музею. Ми плануємо запросити до нас Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять», щоб вони зробили на фесті військово-історичну реконструкцію бою УПА з НКВС.

Культурно-мистецький напрямок охоплює нічний кіносеанс українського кіно на повстанську тематику, патріотичне графіті на тему УПА, патріотичний боді-арт, що був досить популярним на минулому фестивалі, нічна пісенна ватра, на якій виконавці акустичної музики гратимуть повстанські, стрілецькі пісні, літературний міні-фестиваль патріотичної поезії за участі літературних студій «Лесин Кадуб» (Луцьк) та «Севама» (Київ). Цьогорічною новинкою «Бандерштату» стане татуювання на патріотичну тематику.

У спортивній частині фесту відбуватимуться показові виступи та майстер-класи з бойового гопака, конкурс на кращого стрільця із пневматичної зброї, спортивні ігри і змагання із різних видів спорту, народні ігри та розваги, два повстанські квести: піший та велоквест.

Та, звичайно, є ще музичний напрямок, що передбачає виступи молодих альтернативних гуртів та декількох хедлайнерів.

Також на «Бандерштаті» буде великий ярмарок етнічної української продукції, де кожен охочий матиме змогу придбати націоналістичну літературу, музику, кіно, аксесуари, вишивані сорочки тощо. В рамках ярмарку будуть проводитися різноманітні майстер-класи з гончарства, лозоплетіння.

Програма фестивалю постійно оновлюється та доповнюється.

Недавно стало відомо, що хедлайнером «Бандерштату-2009» стане гурт «Тартак». Чи правда, що вони презентуватимуть на фестивалі новий альбом «Опір матеріалів»?

– Так, цього року на «Бандерштаті» виступатиме «Тартак», чи не єдиний український гурт, який відкрито і публічно виступає за визнання ветеранів УПА на державному рівні. Їх виступ триватиме близько 2 годин та відбуватиметься у рамках всеукраїнського туру на підтримку нового альбому. Це знакова, дещо символічна подія для Волині, адже самі учасники гурту, зокрема Сашко Положинський, родом із Луцька.

– Сергію, а чи запрошений ще хтось бути хедлайнером фесту?

Ще одним хедлайнером «Бандерштату» буде гурт «Роллікс». Цікаво, що це – музична команда з міста Херсона, тобто півдня України, але учасники гурту підтримують УПА. Вони вже виступали на концертах, приурочених до 14 жовтня, дня створення Української Повстанської Армії.

Також бути хедлайнером фестивалю запрошено гурт «Mauzer», що є одним із найвідоміших гуртів із Білорусі. Вони вже, до речі, виступали в Луцьку 2 роки тому на фестивалі «Права быць свабодным». Їх творчість закликає до боротьби із режимом Лукашенка. Творчість цієї команди має революційний зміст і відрізняється своєю ідейністю. Ми підтримуємо «Mauzer» у їх позиції, а вони нас та ідею фесту «Бандерштат».

– 26 червня завершився відбір музичних гуртів на фестиваль. Які ж були умови відбору?

– Головною умовою для музичних виконавців була наявність пісні на патріотичну тематику, тобто повстанська, стрілецька чи сучасна на зразок «Я не хочу бути героєм України» Тартака. Звичайно, всі гурти повинні виконувати на «Бандерштаті» свої композиції виключно українською мовою. Виняток тут – лише наш білоруський гість.

– Скільки гуртів пройшли відбір і яка кількість їх подавала заявки на участь у фестивалі?

– Подавали заявки близько 50 молодих гуртів із різних куточків України. Оргкомітетом фестивалю були прослухані всі без виключення надані нам демо-записи, за якими було обрано 15 музичних гуртів, що й братимуть участь у «Бандерштаті-2009». Детальніше про тих, хто пройшов відбір та про програму фестивалю можна дізнатися на сайті: bandershtat.org.ua.

– А чи є якийсь виконавець, кого мріється у майбутньому привезти на «Бандерштат»?

– Як тільки System of a Down запишуть пісню на українську повстанську тематику, то ми зразу запросимо їх на фестиваль. Жартую! Хоча…(Сміється).

Наступні роки будемо намагатися привезти на фест Мандри, Гайдамаки, Воплі Відоплясова, Плач Єремії тощо, якщо фінансова криза не буде поглиблюватися.

– Кажуть, що «Бандерштат-2009» будуть вести два відомі ведучі.

Так, на фестиваль запрошено двох ведучих: Артема Полежаку, поета, ведучого на багатьох фестивалях, та М’ячика, відомого шоумена, вокаліста гурту «Мій Батько п’є». Важливо, що вони виступатимуть не просто за гроші, адже також підтримують ідею «Бандерштату».

До речі, ми планували запросити на роль ведучого Ігора Пелиха, справжнього українського патріота. Але, як розумієте, не склалося… Усім нам його дуже бракує.

А яким чином організатори фесту забезпечують його фінансування?

– В основному поки що отримуємо підтримку від Волинської обласної, Луцької міської влади та власними коштами. Дуже складно працювати з бізнесменами, які бояться допомагати заходам подібного спрямування. Ми запрошуємо до співпраці меценатів, інформаційних партнерів тощо.

Варто зазначити, що «Бандерштат» – один з небагатьох безкоштовних фестивалів.

– Яку публіку хотілося б бачити на «Бандерштаті»?

– Наш фестиваль орієнтований на молодь, переважно школярів, студентів, на яких можна певним чином уплинути. На «Бандерштаті» вони можуть не тільки відпочити, але й почерпнути дещо з історії УПА, поспілкуватися із ветеранами УПА тощо. Крім того, на нашому фестивалі заборонений продаж алкоголю. Порівняно з багатьма фестами, у нас значно менше виникає проблем із цим.

Також на території «Бандерштату» буде наметове містечко, польова кухня. Ми хочемо, щоб табір «Сонячний» на 2 дні перетворився на справжній Бандерштат.

 

Розмову вела Ольга Богачевська