категорії: музика інтерв'ю

Singleton: "Повний DIY". Ексклюзивне інтерв'ю нашому порталу

Київський гурт Singleton, за два роки свого існування, потихеньку набуває ознак культовості на вітчизняній indie-сцені. Наряду з Quinsberry Shot та Drugies – це обличчя київської indie-сцени, не лише в Україні, а вже й і в ближньому зарубіжжі – вже не вперше гурт привозить до Києва цікаві проекти з Росії та Білорусії, а також виступає з ними на батьківщині артистів. Про мрії та перспективи, а також про альбом, що готується до виходу та подальше майбутнє indie-музики в Україні – про це все ми поговорили з вокалісткою Аліною, гітаристом Джимом та барабанщиком Кексом, перед їхнім концертом в арт-клубі „44”, 1-го серпня.Питання від редакції порталу: після нашого травневого проколу з назвою гурту, у редакції виник спір щодо правильності написання назви. То як, все-таки, правильно – Singleton чи Singelton?

Аліна: Правильно, все-таки, Singleton. З наголосом на перший склад цього слова.

Wikipedia на назву Singleton видає неоднозначну статтю, що це – найбільш використовувана палітра при тривимірному програмуванні. А ви самі вкладаєте в цю назву?
Аліна: Ми не вдаємося в такі глибокі пізнання. Для нас – це просто слово, що нас характеризує.

Джим: Насправді, коли ми сиділи і придумували назву, то це було просто слово, що гарно звучить, ніким не було зайнято і не означало нічого поганого. (В дослівному перекладі з англійської, Singleton означає «одинак» чи «один тон» - прим. автора).

Стиль, в якому ви виступаєте. Судячи з афіш, її характеризують по різному – від brit-pop до indie-rock. Яке з цих понять для вас ближче?

Аліна: Від brit-pop ми вирішили відійти. Ніколи особливо не вписувалися в цей стиль. Просто виросли на цьому. А зараз перейшли на indie-rock, бо він ні до чого не зобов’язує. Indie – значить незалежний, поняття, що як не на краще підходить до нашого гурту.

А які гурти найбільше вплинули на вашу творчість?

Аліна: Тут у кожного різне. У мене, наприклад, Pulp і Coldplay.

Джим: Починаючи з 60-х і закінчуючи вже нашими сучасниками. Улюбленців не назву – важка і не благодатна ця справа.

Кекс: The Beatles, Pink Floyd та, мабуть, і все.

Ви граєте стандартною четвіркою: барабани, бас, гітара та вокал. В подальшому не хотіли б провести певні експерименти, як зі стилістикою, так і з запрошенням нових музикантів?

Аліна: Поки нам би цим складом справитися :) А вже. Коли вийдемо на пристойний рівень, а особливо – на запису, будемо використовувати різноманітні інструменти. Наприклад, те ж фортепіано.

Сесійних будете запрошувати чи брати на постійну основу?

Аліна: В ідеалі, хотілося б взяти на постійну основу. Але дуже важко знайти не тільки хороших музикантів, але й людей, що без проблем вписалися б в колектив.

Джим: Ми робимо упор на гітарну музику. І хоча, коли слухаєш гурти, в яких якісно звучать клавіші, то хочеться спробувати щось подібне і самому. Але, нажаль, як сказала Аліна – потрібних людей немає, та і ми ще трохи не готові до експериментів.

А як щодо залучення електронної складової?

Джим: Цей варіант ми також обговорювали, як експериментальний варіант. Але, в гурті у нас людей з подібними навичками комп’ютерів немає, а брати людину зі сторони – це знову таки прийдеться звикати і притиратися, що займе певний час, якого наразі ми виділити не можемо.
Судячи з ваших виступів, ви більше „зальна” група. А як ставитеся до масштабних фестивалів? Цікаво було б прийняти участь?

Аліна: Ми виступали на open-air’ах, „під Мостом”, в одному з циклів Beetle Bum. Враження залишилися двоякі – на свіжому повітрі звук поводить себе зовсім інакше. Хоча, від пропозицій зіграти на якомусь з фестивалів не відмовилися, бо це завжди досвід.

За три роки вашого існування у вас скопилося достатньо матеріалу. Чи не плануєте ви найближчим часом випуск якогось релізу? Хоча б EP?

Аліна: Взагалі-то, ми плануємо випуск альбому восени. Він складатиметься приблизно з 11 треків + можливо будуть ще якісь бонуси. А де проводите запис? Аліна: Ударні ми записували на студії „KOMORA”, а подальший запис і зведення плануємо проводити на студії, що відкриває наш бувший барабанщик та барабанщик Quinsberry Shot.

Про зйомку відео задумувалися? Як скоро можна чекати від вас кліпів?

Аліна: Так, наразі в нас вже є певна концепція для відео. Поки не розкриватимемо всіх секретів – треба трохи почекати, і все самі побачите.

Кекс: В ідеалі – хотілося би відзняти відео до всіх пісень. Кожна з них чудова і, таким чином, має право на увіковічення.

І останнє питання, як представників indie-напрямку в країні: на якому рівні, вважаєте, продюсування та просування подібної музики в Україні? Наскільки вона продається і окупається у нас в країні?

Аліна: Не продається і не окупається. Повний самвидав.

Джим: Звичайно, існують певні варіанти. Але, здебільшого вони не вигідні для самих гуртів. Тож поки - повний DIY.