категорії: стаття

Трипілля у шоколаді

 

Трипілля мають реконструювати у шоколаді…

 

Недавно минув 2009 – рік Бика – Тура. У чомусь дуже символічний рік – в астрологічному прогнозі настає історично обумовлений час вирішення самої долі держави Україна. З символом Бика – Тура наша держава і нація пов’язана дуже міцно. Невипадково все слов’янство пов’язують з цим знаком і символом. Як тут не згадати відому світові легенду про викрадення Європи і те, що розквіт Трипільської цивілізації відбувався саме в астрологічну еру Бика ? Зодіакальне небесне сузір’я Тельця знайдено і відшукано предками сучасних українців ще у дуже далекі часи. Відоме красномовне звертання зі «Слова о полку Ігоревім» перефразовано пророче звучить і у наші часи: «Яр Тур, Вікторе Андрієвичу…». Культ поклоніння Бику на нашій землі характеризується не тільки великою кількістю знайдених археологами глиняних бичків – турів на трипільських поселеннях. А відома, мабуть, дитяча іграшка – бичок на колесчатках чи не є яскравим доказом того, що ще 5000 років тому праукраїнці знали, що таке колесо ! А ще – це відоме історичне культове місце часів Київської Русі – Турова божниця у Києві. Дуже давнє місто Турів, яке знаходиться на території сучасної Білорусії, міцними генетичними зв’язками пов’язано з Україною. Слід згадати ще літописних князів Гудів, що дослівно позначає бик – тур, які двічі приймали участь у посольстві князів Олега, Ігоря до Царгорода. Велика історія України, бо були такі часи, що навіть греки вклонялися і просили миру… Звертаючи уваги на всі ці факти, дуже доречним на передодні 2009 року здається випуск Національним банком України ювілейної срібної монети з зображенням бика – тура.

Відома шоколадна фабрика, дуже знана в Україні, випустила різнопланові сувенірні статуетки тура – тільця – бика з білого і чорного шоколаду групи «Преміум». Ця ж сама фабрика задумується над можливістю історичної реконструкції у шоколаді – чому б ні ? Почали з найдавніших часів, з трипілля. Здається це не тільки новий, як то кажуть «креативний підхід» у бізнесі – це ще один із цікавих та сучасних напрямків розвитку української сувенірної продукції. Є ідеї створити щось до вподоби «Шоколадного археологічного музею історії України» – першого і єдиного у світі. Звичайно, що у такому шоколадному музеї можливо не тільки буде побачити скіфський меч акінак чи то справжню новгородську гривню, а ще їх і скуштувати… Цікава ідея, при суцільній збитковості музейної справи – такий підхід здається перспективним. Якщо ще згадати, що такого класу музеїв у жодній країні світу просто не існує і у зв’язку з пріоритетом  розвитку зеленого туризму у нашій державі гадаю створення такого музею лише справа часу. Якщо вироби з якісного шоколаду будуть досить приємними до гаманця середньо статичного українця – вивчати і запам’ятовувати таку «солодку історію» буде куди приємніше. Починати можливо буде ще до народження дитини, бо саме білий шоколад групи «Преміум», до складу якого входить високий відсоток какао – масла, дуже корисний для майбутніх мам і самого малюка. Гіркий шоколад такої якості можливо споживати, навіть, у піст ! Відомо, що справжній шоколад позитивно впливає на процеси запам’ятовування. Один з українських педагогів розробив навіть методику вивчення іноземної мови на основі малювання на спеціальній дошці з білого шоколаду різнокольоровими шоколадними фарбами. Можливо, у майбутньому, створять «солодку та різнокольорову» методику щодо вивчення рідної мови і історії, що є актуальним, навіть після 16 річниці Незалежності України. Нетрадиційний підхід та вплив продуктів какао – бобів, що сприяють покращенню роботи центральної нервової системи, запам’ятовування, активізації і гармонізації процесів збудження – гальмування у людини робить цю дивовижну методику не тільки унікальною, а і перспективною.

Окремо слід поговорити і про саму історію та ідею створення історичних реконструкцій у шоколаді.

 Велика цивілізація ольмеків та майя з Месоамерики, за багато віків до нашої ери, стали першими хто відкрив какао – боби і зробили перший шоколадний напій на основі цього дивовижного, подарованого людині природою плоду. Шоколад був священним на американському континенті, його присвячували богам і жоден смертний не міг скуштувати те, що належало лише обраним: верховним вождям і жрецям. Зерна какао – бобів довгий час заміняли справжню грошову одиницю і цінувалися більше за золото. Справді, той час можливо було б назвати «ерою Шоколаду» так само, як «ерою Кераміки» треба було б назвати час розквіту Трипільської цивілізації але вже по іншу сторону Атлантичного океану.

Шоколад – надзвичайно цікавий продукт. Споживати для їжі масово його стали зовсім недавно. Для простих людей какао – боби і шоколад на протязі віків були справжнім табу. Не випадково у давніх текстах перераховуючи коштовності та багатства   верховного бога центрально американських племен – Кецалькоатля, якого можливо зрівняти хіба що зі слов’янським Даждьбогом, поруч з золотом і смарагдами згадується «какао – боби різних кольорів». У найдавнішому і найсвятішому місті центральної Америки – древньому місті Теотіуакан до сьогоднішнього часу зберігся найрозкішніший палац «Кецаля – Метелика», збудований у прадавні часи на честь бога води і зливи. Ацтеки називали його – Тлалок. На зрівняння, свою богиню води, дощу предки сучасних українців називали – Дана або Арта. Від імені цієї богині пішли назви багатьох українських річок: Дніпро, Дністер, Ятрань, Буг тощо. Відомо також, що від імені богині лунарной води «Арта – мен» походить назва давньогрецької богині Артеміди, яку греки запозичили у давніх українців купуючи у останніх пшеницю у легендарному місті Арті, до речі, так і не знайденому сучасними археологами.

Відомо, що у ольмеків, як і у трипільців існував досить розвинений культ жінки – матері та культ поклоніння сонцю. Піраміди присвячені богу сонця ацтеків відомі сьогодні усьому світові, а ось українські мегалітичні споруди присвячені і споруджені на честь того ж самого божества починають тільки досліджуватись і відкривати свої тайни. Може саме тому українське звучання слова «ЧокоЛада» так походить на прадавнє: «Коло Лада», що відображено у купальських піснях:

«Коло (Око) Лади з води виходить,             Свято Купала нам приносить…».

У приведеному тексті деякі дослідники вважають, що назва «Око Лади» стосується найшановнішої українцями рослини – девясилу, бо одна з народних назв цієї рослини так і звучить – «Око Лади».

Що ж може позначати слово «Чоко Лади» або «КолоЛади» саме в українській мові ?

Коло – звичайно пов’язано з культами поклоніння сонцю далеких предків українців. Одночасно це один з найпопулярніших культів американських аборигенів Месоамерики – великих цивілізацій ольмеків та майя. Найвеличніша піраміда сонця, яка так нагадує піраміди Єгипту, досі є найбільшою загадкою Америки. Протоміста трипільської цивілізації, побудовані за коло радіальним принципом, є не тільки найбільшими і найдавнішими у Європі, також є ще одним красномовним свідченням поклоніння культам сонячного диску – це ще найбільша загадка української землі, бо таких великих за розміром міст не існувало у жодному куточку світу.

Лада – уособлення Великої Богині – Матері, прародительці всього живого, який у різні часи і епохи вклонялися у всіх куточках нашої земної кулі.

 

Звичайно, сучасні науковці доводять, що у ті давні часи предки українців ніяк не могли знати какао – бобів, але виникають досить справедливі та без відповідні запитання –  чому дивовижні загадкові зображення на трипільській посуді реалістично нагадують чи то какао – боби, чи то кавове зерно у розрізі ?! Так само важко пояснити і зображення знаку «Інь – Янь» притаманного східній культурі на моделі трипільської оселі ?! Можливо, ми маємо свідчення існування і залишки великої спільної цивілізації для всього людства. В іншому випадку, дуже важко пояснити чому «трипільська абетка» так нагадує «абетку культури майя» ?! Як тут не згадати легендарну Атлантиду ? Не зважаючи на відстань, у аборигенів Америки і України дуже вже багато спільного…

 

Цікаво, що пластика «шоколадної кераміки» і скульптури не тільки за кольором, а і за властивостями нагадує глину. До речі слід згадати, що глина також їстівний продукт, який має свої дивовижні лікувальні властивості. До того ж загадкові глиняні шарики, мікро посудинки Трипілля, так само, як і какао – боби колись замінювали звичайні гроші і цінилися дуже високо.

 

Шоколад - надзвичайно енергетично – інформаційний (еніологічний) продукт,  разом з грецькими горіхами є справжньою їжою майбутнього, що майже століття тому було підмічено генієм української науки – Володимиром Вернадським.

 

Сувенірна шоколадно – керамічна продукція крім естетичних, виховних, пізнавальних властивостей може нести у собі ще велику лікувальну силу. Відомо, що справжній шоколад сприяє не тільки виділенню в організмі «гормону щастя», покращенню роботи центральної нервової системи, це ще прекрасний антисептик. Чорний шоколад укріплює емаль зубів, сприяє зупиненню кровотечі, значно впливає та покращує шкіру – вона стає бархатистою та еластичною. Майже теж саме робить і лікувальна глина. Недарма кажуть, що першу людину Бог зробив з глини і шоколаду. «Гірко !» – промовляють молодим на весіллі та бажають все життя їм прожити «у шоколаді», що у прямому значенні позначає «прожити щасливе життя».

Прототипом американського шоколаду і какао – бобів у давні часи в Україні могла виступати рослина уман або девятисил, назва якої походить від найдавнішої індо – європейської мантри «Ом Ману…» Народні назви цієї рослини говорять самі за себе: Око Лади, Старий хліб, Христове око тощо. Корінь цієї рослини, яку по своїм властивостям називають ще «українським Жень – шенем» має гіркий присмак. У кондитерській промисловості дуже було б цікавим та корисним поєднати ці дві найвідоміші рослини з історії людства, чого і досі, на жаль, не зроблено.

 

Реконструкція Трипілля у шоколаді може бути першим кроком до усвідомлення енерго – інформаційних джерел національних культур, зв'язок сучасного мистецтва з великими цивілізаціями минулого, якими без перебільшення були і предки американців – ольмеки, і прапредки сучасних українців – трипільці.

 

До того ж, цікава версія про останню хвилю заселення Америки мігрантами з центральної частини Європи через Беренгів пролив (який всього два рази за всю історію земної кулі ставав пішохідним) співпадає з часом розквіту трипільських протоміст, швидким збільшенням населення та початком великої міграції з центральних регіонів України у всіх напрямках стародавнього світу.

 

Загадкові шоколадні трипільські  біноклі або ще, як називають «гармонізатори» вироблені з найкращих сортів какао – бобів і какао – масла першого холодного віджиму «Екстра» у поєднанні з найкращим евкаліптовим медом з південної Америки можуть стати шляхом до справжнього неземного задоволення найвибагливішого гурмана. Шоколад може бути вироблено з додаванням екстракту девясилу – на основі якого у тибетській медицині готували «еліксир безсмертя».

А нам залишається лише чекати, що у недалекому майбутньому, на прилавках українських супермаркетів зявляться якісні шоколадні сувеніри та подарунки національного спрямування. На передодні проведення міжнародного чемпіонату «Євро 2012» та можливого туристичного буму до нашої країни це було б тільки корисним.

 

 

        Вадим Перегуда,

        Еніолог, краєзнавець Київщини.

        8 039 200 57 32

 

          

Трипілля мають реконструювати у шоколаді…

 

Недавно минув 2009 – рік Бика – Тура. У чомусь дуже символічний рік – в астрологічному прогнозі настає історично обумовлений час вирішення самої долі держави Україна. З символом Бика – Тура наша держава і нація пов’язана дуже міцно. Невипадково все слов’янство пов’язують з цим знаком і символом. Як тут не згадати відому світові легенду про викрадення Європи і те, що розквіт Трипільської цивілізації відбувався саме в астрологічну еру Бика ? Зодіакальне небесне сузір’я Тельця знайдено і відшукано предками сучасних українців ще у дуже далекі часи. Відоме красномовне звертання зі «Слова о полку Ігоревім» перефразовано пророче звучить і у наші часи: «Яр Тур, Вікторе Андрієвичу…». Культ поклоніння Бику на нашій землі характеризується не тільки великою кількістю знайдених археологами глиняних бичків – турів на трипільських поселеннях. А відома, мабуть, дитяча іграшка – бичок на колесчатках чи не є яскравим доказом того, що ще 5000 років тому праукраїнці знали, що таке колесо ! А ще – це відоме історичне культове місце часів Київської Русі – Турова божниця у Києві. Дуже давнє місто Турів, яке знаходиться на території сучасної Білорусії, міцними генетичними зв’язками пов’язано з Україною. Слід згадати ще літописних князів Гудів, що дослівно позначає бик – тур, які двічі приймали участь у посольстві князів Олега, Ігоря до Царгорода. Велика історія України, бо були такі часи, що навіть греки вклонялися і просили миру… Звертаючи уваги на всі ці факти, дуже доречним на передодні 2009 року здається випуск Національним банком України ювілейної срібної монети з зображенням бика – тура.

Відома шоколадна фабрика, дуже знана в Україні, випустила різнопланові сувенірні статуетки тура – тільця – бика з білого і чорного шоколаду групи «Преміум». Ця ж сама фабрика задумується над можливістю історичної реконструкції у шоколаді – чому б ні ? Почали з найдавніших часів, з трипілля. Здається це не тільки новий, як то кажуть «креативний підхід» у бізнесі – це ще один із цікавих та сучасних напрямків розвитку української сувенірної продукції. Є ідеї створити щось до вподоби «Шоколадного археологічного музею історії України» – першого і єдиного у світі. Звичайно, що у такому шоколадному музеї можливо не тільки буде побачити скіфський меч акінак чи то справжню новгородську гривню, а ще їх і скуштувати… Цікава ідея, при суцільній збитковості музейної справи – такий підхід здається перспективним. Якщо ще згадати, що такого класу музеїв у жодній країні світу просто не існує і у зв’язку з пріоритетом  розвитку зеленого туризму у нашій державі гадаю створення такого музею лише справа часу. Якщо вироби з якісного шоколаду будуть досить приємними до гаманця середньо статичного українця – вивчати і запам’ятовувати таку «солодку історію» буде куди приємніше. Починати можливо буде ще до народження дитини, бо саме білий шоколад групи «Преміум», до складу якого входить високий відсоток какао – масла, дуже корисний для майбутніх мам і самого малюка. Гіркий шоколад такої якості можливо споживати, навіть, у піст ! Відомо, що справжній шоколад позитивно впливає на процеси запам’ятовування. Один з українських педагогів розробив навіть методику вивчення іноземної мови на основі малювання на спеціальній дошці з білого шоколаду різнокольоровими шоколадними фарбами. Можливо, у майбутньому, створять «солодку та різнокольорову» методику щодо вивчення рідної мови і історії, що є актуальним, навіть після 16 річниці Незалежності України. Нетрадиційний підхід та вплив продуктів какао – бобів, що сприяють покращенню роботи центральної нервової системи, запам’ятовування, активізації і гармонізації процесів збудження – гальмування у людини робить цю дивовижну методику не тільки унікальною, а і перспективною.

Окремо слід поговорити і про саму історію та ідею створення історичних реконструкцій у шоколаді.

 Велика цивілізація ольмеків та майя з Месоамерики, за багато віків до нашої ери, стали першими хто відкрив какао – боби і зробили перший шоколадний напій на основі цього дивовижного, подарованого людині природою плоду. Шоколад був священним на американському континенті, його присвячували богам і жоден смертний не міг скуштувати те, що належало лише обраним: верховним вождям і жрецям. Зерна какао – бобів довгий час заміняли справжню грошову одиницю і цінувалися більше за золото. Справді, той час можливо було б назвати «ерою Шоколаду» так само, як «ерою Кераміки» треба було б назвати час розквіту Трипільської цивілізації але вже по іншу сторону Атлантичного океану.

Шоколад – надзвичайно цікавий продукт. Споживати для їжі масово його стали зовсім недавно. Для простих людей какао – боби і шоколад на протязі віків були справжнім табу. Не випадково у давніх текстах перераховуючи коштовності та багатства   верховного бога центрально американських племен – Кецалькоатля, якого можливо зрівняти хіба що зі слов’янським Даждьбогом, поруч з золотом і смарагдами згадується «какао – боби різних кольорів». У найдавнішому і найсвятішому місті центральної Америки – древньому місті Теотіуакан до сьогоднішнього часу зберігся найрозкішніший палац «Кецаля – Метелика», збудований у прадавні часи на честь бога води і зливи. Ацтеки називали його – Тлалок. На зрівняння, свою богиню води, дощу предки сучасних українців називали – Дана або Арта. Від імені цієї богині пішли назви багатьох українських річок: Дніпро, Дністер, Ятрань, Буг тощо. Відомо також, що від імені богині лунарной води «Арта – мен» походить назва давньогрецької богині Артеміди, яку греки запозичили у давніх українців купуючи у останніх пшеницю у легендарному місті Арті, до речі, так і не знайденому сучасними археологами.

Відомо, що у ольмеків, як і у трипільців існував досить розвинений культ жінки – матері та культ поклоніння сонцю. Піраміди присвячені богу сонця ацтеків відомі сьогодні усьому світові, а ось українські мегалітичні споруди присвячені і споруджені на честь того ж самого божества починають тільки досліджуватись і відкривати свої тайни. Може саме тому українське звучання слова «ЧокоЛада» так походить на прадавнє: «Коло Лада», що відображено у купальських піснях:

«Коло (Око) Лади з води виходить,             Свято Купала нам приносить…».

У приведеному тексті деякі дослідники вважають, що назва «Око Лади» стосується найшановнішої українцями рослини – девясилу, бо одна з народних назв цієї рослини так і звучить – «Око Лади».

Що ж може позначати слово «Чоко Лади» або «КолоЛади» саме в українській мові ?

Коло – звичайно пов’язано з культами поклоніння сонцю далеких предків українців. Одночасно це один з найпопулярніших культів американських аборигенів Месоамерики – великих цивілізацій ольмеків та майя. Найвеличніша піраміда сонця, яка так нагадує піраміди Єгипту, досі є найбільшою загадкою Америки. Протоміста трипільської цивілізації, побудовані за коло радіальним принципом, є не тільки найбільшими і найдавнішими у Європі, також є ще одним красномовним свідченням поклоніння культам сонячного диску – це ще найбільша загадка української землі, бо таких великих за розміром міст не існувало у жодному куточку світу.

Лада – уособлення Великої Богині – Матері, прародительці всього живого, який у різні часи і епохи вклонялися у всіх куточках нашої земної кулі.

 

Звичайно, сучасні науковці доводять, що у ті давні часи предки українців ніяк не могли знати какао – бобів, але виникають досить справедливі та без відповідні запитання –  чому дивовижні загадкові зображення на трипільській посуді реалістично нагадують чи то какао – боби, чи то кавове зерно у розрізі ?! Так само важко пояснити і зображення знаку «Інь – Янь» притаманного східній культурі на моделі трипільської оселі ?! Можливо, ми маємо свідчення існування і залишки великої спільної цивілізації для всього людства. В іншому випадку, дуже важко пояснити чому «трипільська абетка» так нагадує «абетку культури майя» ?! Як тут не згадати легендарну Атлантиду ? Не зважаючи на відстань, у аборигенів Америки і України дуже вже багато спільного…

 

Цікаво, що пластика «шоколадної кераміки» і скульптури не тільки за кольором, а і за властивостями нагадує глину. До речі слід згадати, що глина також їстівний продукт, який має свої дивовижні лікувальні властивості. До того ж загадкові глиняні шарики, мікро посудинки Трипілля, так само, як і какао – боби колись замінювали звичайні гроші і цінилися дуже високо.

 

Шоколад - надзвичайно енергетично – інформаційний (еніологічний) продукт,  разом з грецькими горіхами є справжньою їжою майбутнього, що майже століття тому було підмічено генієм української науки – Володимиром Вернадським.

 

Сувенірна шоколадно – керамічна продукція крім естетичних, виховних, пізнавальних властивостей може нести у собі ще велику лікувальну силу. Відомо, що справжній шоколад сприяє не тільки виділенню в організмі «гормону щастя», покращенню роботи центральної нервової системи, це ще прекрасний антисептик. Чорний шоколад укріплює емаль зубів, сприяє зупиненню кровотечі, значно впливає та покращує шкіру – вона стає бархатистою та еластичною. Майже теж саме робить і лікувальна глина. Недарма кажуть, що першу людину Бог зробив з глини і шоколаду. «Гірко !» – промовляють молодим на весіллі та бажають все життя їм прожити «у шоколаді», що у прямому значенні позначає «прожити щасливе життя».

Прототипом американського шоколаду і какао – бобів у давні часи в Україні могла виступати рослина уман або девятисил, назва якої походить від найдавнішої індо – європейської мантри «Ом Ману…» Народні назви цієї рослини говорять самі за себе: Око Лади, Старий хліб, Христове око тощо. Корінь цієї рослини, яку по своїм властивостям називають ще «українським Жень – шенем» має гіркий присмак. У кондитерській промисловості дуже було б цікавим та корисним поєднати ці дві найвідоміші рослини з історії людства, чого і досі, на жаль, не зроблено.

 

Реконструкція Трипілля у шоколаді може бути першим кроком до усвідомлення енерго – інформаційних джерел національних культур, зв'язок сучасного мистецтва з великими цивілізаціями минулого, якими без перебільшення були і предки американців – ольмеки, і прапредки сучасних українців – трипільці.

 

До того ж, цікава версія про останню хвилю заселення Америки мігрантами з центральної частини Європи через Беренгів пролив (який всього два рази за всю історію земної кулі ставав пішохідним) співпадає з часом розквіту трипільських протоміст, швидким збільшенням населення та початком великої міграції з центральних регіонів України у всіх напрямках стародавнього світу.

 

Загадкові шоколадні трипільські  біноклі або ще, як називають «гармонізатори» вироблені з найкращих сортів какао – бобів і какао – масла першого холодного віджиму «Екстра» у поєднанні з найкращим евкаліптовим медом з південної Америки можуть стати шляхом до справжнього неземного задоволення найвибагливішого гурмана. Шоколад може бути вироблено з додаванням екстракту девясилу – на основі якого у тибетській медицині готували «еліксир безсмертя».

А нам залишається лише чекати, що у недалекому майбутньому, на прилавках українських супермаркетів зявляться якісні шоколадні сувеніри та подарунки національного спрямування. На передодні проведення міжнародного чемпіонату «Євро 2012» та можливого туристичного буму до нашої країни це було б тільки корисним.

 

 

Вадим Перегуда,

           Еніолог, краєзнавець Київщини.

 8 067 900 57 32