категорії: кіно

українська психоделійна анімація (частина друга)

Горщик-сміхотунШановні читачі, до вашої уваги друга частина огляду української мультиплікації. Відбиралися мультики за такими ж принципами: невідомість і тривалість. Відразу у статті викладені й самі мультфільми для ознайомлення. Отже, далі ще чотири обраних мультфільми, серед яких: "Казка про білу крижинку", "Де ти, мій кінь?", "Гощик-сміхотун" та "Чого у ялинки колючі голочки". Перед переглядом цієї бажано ознайомитись із першою частиною.

Казка про білу крижинку

Екологічний маніфест від Київської кіностудії науково-популярних фільмів. Режисер – Євген Сивоконь. На жаль, із 1974 року, коли було створено мульт, у ставленні людей до природи нічого не змінилося. Тож історія – дуже сумна. Оповідає про пінгвіна, який живе на чистій білій крижині. Пінгвін має друга-кита і девіз «Чистота – запорука здоров’я». Розголос про чудового пінгвіна у пресі та, відповідно, навала туристів зробили своє чорне діло...





{mospagebreak}

Де ти, мій кінь?

Безсловесний мульт студії «Київнаукфільм», створений у 1988 році режисером Євгеном Пружанським. Фільм розповідає про дружбу маленького хлопчика з конем. Хлопчик дуже схожий на дівчинку. Сюжет актуальний для теперішнього часу машин і роботів. Хлопчик проміняв коня на автомобіль. Але потім зрозумів свою помилку. Ідея фільму «Де ти, мій кінь?» - у тому, що природа краща тимчасових розваг на кшталт парку атракціонів. Радимо звернути увагу на види Києва на початку мультика, а також на форму хмарин та інші деталі під час того, як хлопчик бавиться із конем.





{mospagebreak}

Горщик-сміхотун
Робота Бориса Храневича, «Київнаукфільм», 1990 рік. Щирий український гончар виготовив чарівний горщик. Він не тільки безперервно сміється сам, а й передає грандіозний настрій усім оточуючим. Найбільш психоделійною є сцена у корчмі, коли чорт перетворюється на запальничку. А в кінці мульта горщик розбивається і, таким чином, приносить істеричне щастя всьому світу. «Горщик-сміхотун» вражає українським колоритом і мінімалістичним саундтреком.





{mospagebreak}

Чому у ялинки колючі голочки

Мабуть, шедевр. «Київнаукфільм», 1973 рік, режисер Н.Василенко. Головний герой – прозорий андрогін. Його улюблене дерево розквітло, але гармонії заважає фіолетовий динозавр. На допомогу герою приходять різноманітні міфічні істоти – король моря, сонце, яке в’яже хмаринки, мороз із носом-бурулькою. Наслідком боротьби цих істот із динозавром є чарівне перетворення, яке дає вичерпну відповідь на питання, винесене у заголовок фільму.