категорії: стаття

Українські чоловіки - проти наречених із цигарками

теґи: Радіо Свобода, Україна, жінки, куріння

За різними рейтингами, Україна нині посідає одне з перших місць у світі за кількістю курців. Нині в Україні курить понад 11 мільйонів людей, зокрема майже половина чоловіків та кожна десята жінка.

Хочуть кохану, яка не курить

Анастасія курить вже майже десять років. Кілька разів намагалася покинути, проте виявилося, що це непросто. Її хлопець – не курить, і категорично проти шкідливої звички коханої. Дівчина каже: у компанії бойфренда ніколи не дозволяє собі сигарету, проте назавжди відмовлятися від куріння поки не збирається. «Спочатку думала, що кину і це буде легко, але зрештою зрозуміла, що десь у сигареті я знаходжу спокій. Курю, подобається тримати сигарету в руках, дивишся, як вона тліє», – каже дівчина.

Щороку у листопаді в більшості країн світу відзначається Міжнародний день відмови від куріння. У 70-х роках минулого століття цей день започаткувало Американське онкологічне товариство.

sumno1В Україні у День відмови від куріння розпочалася громадська кампанія «Вільна від куріння». Її мета – вплинути на зменшення кількості жінок-курців. У рамках кампанії – опитування українських чоловіків про їхню ставлення до жінок, які мають тютюнову залежність.

 

Як результат – свою наречену з цигаркою готові бачити лише 2% українських чоловіків. 16% респондентів – байдуже, 79% – проти. Такі дані опитування, проведеного у жовтні Київським міжнародним інститутом соціології.  

Трохи про «зіркові» антитютюнові заходи 

Громадську ініціативу проти жіночого куріння підтримали зокрема й зірки вітчизняного шоу-бізнесу. Телеведучий Андрій Доманський зокрема поділився з журналістами історією про те, як відучував від куріння свою дружину, Лідію Таран.

«Я написав пісню. Якраз тоді працював на радіо звукорежисером, і засемплював звук балончика, за допомогою якого астматики зазвичай знімають приступи. І зробив таку собі технокомпозицію з текстом, в якому перелічувалися марки сигарет (вони, виявляється, добре римуються). А приспів звучав приблизно так: «Мася-Мася, ти клялася! Ліда-Ліда, no smoking», – каже ведучий.

А от хореограф Влад Яма категорично забороняє курити у своєму авто.  Не стала винятком і Наталя Могилевська. «Як мені розповіли потім, я виявився єдиною людиною, яка заборонила покурити Могилевській. Вона дуже просила, стискала цю сигарету і промовляла: «Я тебе благаю, дві затяжки!». Але так жодного разу і не покурила в моєму авто», – розповідає він.

Жінки – в епіцентрі тютюнового впливу

sumno2У Міністерстві у справах сім’ї, молоді та спорту переконані: перш за все, потрібно позбутися реклами тютюнових виробів. Заступник міністра Іван Крулько вважає, що за останні роки тютюнові виробники сконцентрували увагу саме на жіночій статі. «Ви не побачите змін у рекламних підходах до сигарет, які курять чоловіки. А щодо жінок – чи не щомісяця доводиться бачити якісь новинки», – зазначає він.

Голова Національної ради з питань охорони здоров’я при Президентові України Микола Поліщук упевнений: якщо українські жінки не відмовляться від куріння, то потраплятимуть до сумної статистики дедалі частіше. «Через три-п’ять років, якщо жінки в нас будуть так курити, рак молочної залози вже буде на другому місці, а на першому опиниться рак легенів», – застерігає колишній міністр  охорони здоров’я.

За даними дослідників, пік куріння в Україні зафіксували у 2005 році. Тоді кожним п’ятим курцем була жінка. За останні роки цей показник зменшився майже удвічі. Проте смертність від наслідків тютюнової залежності досі висока: якщо туберкульоз щорічно вбиває близько 10 тисяч українців, то куріння – понад 100 тисяч.