Ярослав Грицак: «Модерні люди не вміють жити без стресу»

теґи: Грані-Т, Життя смерть та інші неприємності, Ярослав Грицак, література, монографія, історія

У Львові презентували нову унікальну книгу доктора історичних наук Ярослава Грицака «Життя, смерть та інші неприємності», яка вийшла друком у видавництві «Грані-Т». За словами автора, ідея книжки - це обговорення сучасних українських сюжетів і проблем, але з перспективи глобальної історії. Одне слово, це погляд на Україну крізь призму всього світу.

 

Зі слів шеф-редактора видавництва «Грані-Т» Діани Клочко, книга Ярослава Грицака - ризикований експеримент і, водночас, випробування як візуальної точки зору, так і текстуальної. На її думку, «Життя, смерть...» - це книга нового формату, свого роду зразок - як історики повинні писати книги про сучасність.

 

- Живемо в часи кризи, - констатував Ярослав Грицак. - А навіть кількох - економічної і політичної внутрішньоукраїнської та загальносвітової. Найгірше, що можна робити під час кризи, - почати панікувати. Історія має терапевтичне значення, бо дає нам в такий спосіб антистрес. Читання історії дає нам почуття внутрішнього затишку і великого захисту. Криза ніколи не існує сама по собі - перш за все вона існує в наших головах.  Факт, що Україна переживає кризу одночасно зі світовою - невипадково. Це криза - глобальна, яка почалася 100 років тому, і її умовно можна назвати «кризою модерності». Раніше ми її бачити не могли, бо затуляли війни, комунізм... Коли впав комунізм, виявилося, що є криза життя, спровокована нашою свідомістю. Сучасні люди думають по-особливому. Вони не вміють жити без стресу.  Стрес настає тоді, коли ми розділяємо щось на два кардинальні варіанти «або...або». Наприклад, «ти або біло-блакитний, або помаранчевий», «або капіталіст, або комуніст», «або західняк, або східняк». І єдиний варіант подолати цей стрес - «побачити» інші шляхи, які існують від одного «або» до іншого «або». Вибір завжди існує. Власне, в цій книжці я показую можливість іншої історії. Якщо ми почнемо дивитися на історію з боку, де описують контекст і видно значно більше варіантів вибору, ніж нам дає світова історія, то ми почуватимемося менш стресово.

 

Зі слів автора, Львів - це одне з тих міст, де дуже відчувається варіантність «або...або». У цьому плані він - наймодерніший з-посеред решти міст України. Але Львів може стати лабораторією, де з'являтимуться відповіді, відмінні від «або...або». Що ж до кризи, то історик має проти неї свій засіб. На його думку, аби вийти з кризи, достатньо перестати ставити межу.

 

-  Ми маємо шанс переписати всю світову історію: якщо ми справимось у Львові із цим, в Україні, - зможемо допомогти світові врятуватися - твердить Ярослав Грицак.