Юрко Покальчук “Окружна дорога”

теґи: Окружна дорога, Юрко Покальчук

«Із замкнутого кола, із кільцевої, окружної дороги, також можна вийти до життєвої перемоги. Насамперед над самим собою. Кожен наш крок, наш неправильний вибір може знову завести в темряву невдачі, і до нового падіння. Якщо ж вибір правильний ці сходинки, поведуть нас до світла»( Юрко Покальчук, «Окружна дорога»).



Ця книга життєва та лірична. Ця книга проста і складна. Ця книга про нас і не нас. Ця книга про вибір і не вибір.

Життєвий шлях кожен обирає сам. Але і шляхи іноді обирають когось з нас. І як бути тоді, коли, заплутавшись у тенетах життя, ми збиваємось на манівці, заболочені стежинки, окружні дороги? Як знайти себе, свій істинний шлях, заблукавши серед густого лісу проблем, непорозумінь, невдач? Як покинути блуд, що так довго водив тебе хибними стежками?

Герої книги – представники різних соціальних верств, переважно, молоді та недосвідчені, через непорозуміння з батьками, проблеми з друзями, переконання, відсутність турботи, а головне – любові, змушені, свідомо чи ні, йти складними шляхами. Формування власної особистості, входження у дорослий світ відбувається в умовах крайнощів, на межі між «можна» і «не можна».

Через злочин, наркотики, ранній секс вони пізнають цей світ. А світ пізнає їх. Але пізнає різними, бо щось таки рано чи пізно приводить їх до істини. Приводить злочин до кари, секс до кохання, життя до смерті, чорта до Бога. І усе стає на свої місця. Істина завжди приходить у їх серця, хоч іноді і занадто пізно...
..........................................................

Покальчук дійсно сильний емоційно та лірично. Його твори наскрізь проймають душу, вирують почуттями, нищать будь-яку байдужість. Ви живете разом з героями, у їх час, а дух епохи, зображений іноді буквально одним реченням, просто висить над вами. Еротизм в оповіданнях є максимально природним. Він гармонійно і доречно вписується в сюжет. Манера оповіді – проста та доступна. Складність не в ній. Складність у тій ідеї, яку несе письменник читачеві. Тут уже дійсно варто задуматись.

Окружна дорога справді гідна стати культовим твором сучасної української літератури. Такою ж, якою уже став її автор – Юрко Покальчук.