«Імена в мармурі»: Кіна не буде?

теґи: Baibako.tv, Андрій Середа, Герої Крут, героїчне життя, естонське кіно, естонські герої, метсенати, українське кіно

Хеле Кире- Марта. Вижити, щоб любити.В обдертому вузенькому коридорчику з ремонтом чи то радянських, чи то ще польських часів — імпровізований кінозал. Стільці всі зайняті, тож багатьом доводиться стояти. Кожної неділі тут, у музеї-тюрмі на Лонцького (вул. Бандери, 1) проводять кінопокази документальних та історичних фільмів. Цього разу — фіно-естонська стрічка "Імена в мармурі", присвячена річниці українським Героям Крут.

Кіно про естонських гімназистів, які 31 січня 1919 р. взяли участь в легендарному бою під Валгою. Подібно до Героїв Крут, які у 1918 році виступили проти більшовиків, естонські школярі теж вийшли захищати свою державу. Та естонцям допомогли ще й фІмена в мармуріінські добровольці.

Оптимістична трагедія на історичну тематику, але який цікавий сюжет  і якісна зйомка! Цей художній фільм весь час тримає в напрузі. Героїзм ще зовсім зелених хлопців, які не знали ні любові, ні війни, ні життя, прості образи і сюжет —  кіно майстерно передає тодішню атмосферу 1919 р. в Естонії. І все це абсолютно не нудно і аж ніяк не повчально. Елементи бойовика приперчені гумором та з домішкою любовної історії (а куди ж без цього!) роблять кіно нічим не гіршим за голлівудські зразки. Кохання і війна, патріотизм і зрада, безнадійне теперішнє і діти. Прості переконливі типажі, образи яких актори передають спокійно, без надриву і фальші. Без зайвого пафосу і моралізаторства, що тільки допомагає фільму натискати на особливі струни патріотизму в кожній душі.
Імена в мармурі
Переклад фільму УКРАЇНСЬКОЮ зробили ентузіасти з Baibako.tv. Андрій Середа (фронтмен "Кому Вниз") озвучив трейлер до стрічки. Соковита укрмова тільки додає плюсів стрічці.

До того ж, фахова операторська робота, динамічна картинка, професійний монтаж, який не кидається в очі, переконують в тому, що наші сусіди вже навчилися створювати високоякісне кіно. А ми, українці, і далі пасемо задніх.

Проте вихід є: потрібно тільки якомусь українському бізнесмену чи олігарху дати гроші талановитим безробітним митцям і тоді й в нас буде файне високохудожнє кіно!