Qwerty Fingers та Jacket For Friday - денс-ласощі осені

теґи: dance rock, indie
Виконавець: Jacket For Friday, Qwerty Fingers
Альбом: Flash Beats, Shuffle
Видавець: самвидав
Рік: 2012
Треклист: Flash Beats EP: 1. Dead Clown. Dancing Children 2. Doubts 3. Evil Flowers 4. Ideas' reaction 5. Actia (Bonus track) Shuffle EP: 1. For One Of The Twins 2. Time 3. He's The One 4. Simple Things 5. The Flow 6. Backwards

Танці. Саме вони вийшли на перший план та найактивніше формували модні музичні течії західної рок-музики кінця 2000-х, початку 2010-х. Nu-rave, dance-punk, dance-rock та інші осідлавши прямий бочковий біт та пустившись галопом по світу, стали в деякому сенсі обличчям маленької епохи. Звичайно нічого революційного, але привід для опису і класифікації точно є.

А ще цікавіше, як же виглядає ситуація на цьому фронті в Україні. Не секрет, що модні жанри завжди доходять до нас із запізненням – через відсутність відображення їх у массмедіа та не таку вже й чисельну публіку, готову до сприйняття свіжого. Але в останній час нарешті почали з’являтись і наші переосмислення рок-танцювальників. До осені 2012, укр. денс-рок сцена якщо щось і продукувала, то здебільшого кальку на західні стовпи даного напрямку. А от у вересні, що минув, мені особисто довелося натрапити на два досить цікавих релізи, які показали, що процес перетравлення нових ідей в данному руслі нарешті почав давати якісь результати і у нас.

Отже, кияни Qwerty Fingers – спочатку тріо, а зараз вже квартет, який розродився чудовим EP під назвою Flash Beats. Найочевидніша сильна сторона гурту – шикарні, насичені барабанні партії – це розкриває вже перша композиція релізу, інструменталка Dead Clown. Dancing Children. На наступних треках драмер, не втрачаючи фантазії впевнено тримає кач, при цьому не допускаючи зайвих перебільшень.

Doubts, як на мене, найяскравіша річь на EP – лаконічні рейвові синтезатори, кілька вокальних партій, потужна кульмінація. При цьому легка для сприйняття і дуже енергійна пісня.

Evil Flowers, що йде наступною – дещо психоделічна річь з різними настроями, які вдало поєднані в одному трекові. Спочатку – спокійна частина з гітарою, яка нагадує звук пістолета, що перезаряджається; після цього відбуваться нагромадження звуків інструментів з тривожним вокалом, який поступово розмножується і створює дещо напружений дух. І так пісня наче кидає слухача то зі знайомої реальності в якийсь невідомий куток паралельного світу і навпаки.

Ideas' reaction – начебто просто приємна пісня, з ненапряжними куплетами, якби не приспів – надихаючий політний вокал, гарні гітари, та враження якоїсь сумної оптимістичної теплоти.

Бонус трек – Actia – вокальна робота на манер The Temper Trap під ненав’язливий синтезаторний супровід закінчує Flash Beats на спокійний мінорний мотив.

Другий колектив, який хочеться висвітити – Jacket For Friday з Сімферополя. До промоушену свого EP, що зветься Shuffle, хлопці віднеслись зі старанністю: у їх группі Вконтакті була розгорнута бурхлива діяльність, направлена на підігрів інтересу до релізу. Це і постійні маленькі новини, і відеощоденник про процес кропіткої праці на студії, і просто активне спілкування з фан-клубом. Чекати гарного результату примушувала ще й наявність досить непоганого синглу Indigo Kids в активі хлопців.

І от, 19 вересня, кримчани нарешті дали можливість зробити висновок, чи не перебільшили вони з рекламою.

Робота Піджаків, можна сказати, по загальному настрою і звуку вийшла більш молодіжнішою і моднішою за творіння Qwerty Fingers. Ритми і структура тут не піддавались активним експериментам – наголос було зроблено на мелодику та емоційність. Різнопланові гітарні партії зі смачними ділеями, приємний вокал та більш-менш стандартна денсова ритм-секція. EP вийшов більш збалансований – немає широких стильових діапазонів, пісні витримані в достатньо схожій манері. Але від цього переслуховувати Shuffle раз за разом бажання зовсім не зникає, адже кожна пісня має своє власне обличчя. The Flow – трек, що чіпляє найбільше. Початок страшно нагадує якусь з пісень Foals, але далі пісня розвиває неймовірну фактуру з різнобарвними гітарами, клавішами та неперевершеним настроєм.

Що об’єднує ці два колективи, окрім стильових паралелей, так це незацикленість на якомусь окремому кумирі. У їх творчості видно вплив багатьох джерел натхнення, а цього не вистачає переважній більшості молодих команд.

Отож, чекаємо запальних танцювальних вечірок за участю Qwerty Fingers та Jacket For Friday!