категорії: музика новина

Ірокезька «музика щастя» та афробіт на Sziget

Ціла низка гуртів підтвердила свою присутність на Sziget Festival 2008. У зірковому лайн-апі Головної сцени зявилися Jamiroquai, Serj Tankian, знаний як фронтмен System Of A Down, один із ключових панк-рокових гуртів Flogging Molly, та The Wombats – одна із найбільш розкручених команд на сучасній інді-сцені. На сцені world music знов з'явиться Transglobal Underground з Natacha Atlas, і ми також матимемо нагоду познайомитися із Seun Kuti, наймолодшим сином Fela Kuti – творця афробіту, що поєднав ритми західноафориканських йоруба із фанком та джазом. Сцена WAN2, серед інших, презентуватиме Danko Jones, Delinquent Habits та The New York Ska Jazz Ensemble, а на «металевій» сцені Hammerworld з'являться Iced Earth, Avantasia, Exodus та інші.

Тож, серед хедлайнерів Головної сцени буде найпопулярніший acid jazz гурт 1990-х Jamiroquai (поєднання ’jam’ та ’iroquai’).Останніми роками ходили чутки, що Jay Kay покине шоу-бізнес та сконцентрується на створенні сім'ї. Не витримав – Команда повернулася у студію і знов почала концертувати. Також на головній сцені – народжений у Лівані вірмено-американець Serj Tankian, фронтмен еклектичного System Of A Down.
Serj, у першу чергу, рок-зірка, яку можна порівняти із американськими моралістами нашого часу – Henry Rollins, Jello Biafra, Tom Morello тощо. У вільний від виступів із своєю командою час він пробує себе у різних стилях, серед яких рок-авангардні проекти (Buckethead, Les Rita Mitsuoko).
Його лейбл Serjical Strike Records та нещодавно створений Serart забезпечує можливість випускати особливу музику. Торішній, вельми успішний сольний альбом Танкіана Elect The Dead можна назвати есенцією того, що означає ім'я Serj Tankian.
Серед пообідніх концертів на Головній сцені одним з найцівіших обіцяє бути Flogging Molly, гурт, що відроджує ірландський фолк на базі панк-року та продовжує традиції Shane MacGowan, The Pogues та Dropkick Murphys. Повірте, не лише у музиці The Rancid живе бойова та завзята етика old school панку: ми презентуємо ще один справжній панк гурт, а саме Anti-Flag із Пітсбургу.
Не дивно, що у 2004-му саме вони очолили турне «Рок проти Буша». «Давайте танцювати під Joy Division!» – пропонують The Wombats із Ліверпуля (рік створення 2003, мають два альбоми).
Безперечно, це є кредо «Вомбатів», одного із найбільш розкручених гуртів на британській інді-сцені, яке вони й мають намір продемонструвати публіці Головної сценіи. Французська акторка із суперголосом Mademoiselle K стане ще однією гостею Головної сцени.


Її перший альбом Ca Me Vexe просто звалив фанів з ніг: вона нявчить, верещить, муркоче, кричить та грає діву – що ж, з таким голосом можна виробляти просто акробатичні вокальні трюки.