категорії: музика новина

Гайдамаки допомогли Естонському телебаченню зняти спецпроект про Україну

ГайдамакиПерший канал естонського телебачення ETV (“Eesti Television”) приїхав у Київ, щоб зібрати матеріал для документального фільму про сучасну Україну. Helle Tiikmaa, ведуча телепрограм відділу зарубіжних новин ETV “Актуальна Камера” звернулася до Гайдамаків з проханням поділитися власним баченням українського сьогодення та познайомити телеканал з цікавими явищами у сфері мистецтва. 

Увага до думки Гайдамаків не даремна – гурт популярний в Україні та є знаним в Естонії . В середині листопада цього року Гайдамаки мали успішний концерт у Таліні, столиці Естонії, та на фестивалі “Parimusmuusika Ait” у живописному Вільянді.



 

 

 

Крім того, виявилось, що Helle Tiikmaa знається на творчості Гайдамаків вже досить давно завдяки знайомству з Русланом Трочинським, колишнім тромбоністом Гайдамаків, що зараз живе в Естонії та грає у власному фольк-бенді “Svjata Vatra”. Саме він допоміг журналістці відшукати гурт і домовитись про зустріч.

Спілкування з ETV тривало два дні. Одна із зустрічей відбулася серед спортсменів школи козацького бойового мистецтва СПАС, який Гайдамаки презентували Естонському телебаченню. Складна розмова з приводу політичної та економічної ситуації в державі і про її культурний простір відбулася на репетиції гурту пізно ввечері. Helle Tiikmaa цікавив погляд Гайдамаків на актуальні події, на те, чим переймається, як мислить і як долає складнощі сучасний українець.

“Я дуже задоволений з того, що живу на цій землі, як казав Параджанов, забутій Богом, але, мабудь, і освітленій Богом,” –  додав акордеоніст Іван Леньо по закінченню розмови. – “Тут живуть дуже глибокі люди по відчуттях і дуже наполегливі в існуванні. Я впевнений, що за цією країною майбутнє Європи, якщо згуртувати цих людей і примусити зрозуміти, що життя не обмежується сьогоднішнім та завтрашнім днем, і думати треба у глобальному вимірі.”

У цей вечір ETV зробили запис репетиції Гайдамаків за участі цимбаліста Володимира Польовчика. Неповторні угорські цимбали музиканта звучать у пісні “Під облачком” третього альбому Гайдамаків “Перверзія”, а скоро звучатимуть і на живих концертах гурту.

Крім Гайдамаків ETV мали зустрічі з відомими політиками, громадськими діячами, журналістами України, спілкувалися з випадковими перехожими різного віку та професій. У пошуках записів гарної музики естонські журналісти питали поради у продавців компанії “UKRmusic”, що на Майдані Незалежності. Порада була знаковою – Helle запропонували альбом Гайдамаків.

Спецпроект про Україну Першого каналу естонського телебачення вийде в ефір на початку нового року. Українські глядачі зможуть побачити його на офіційному сайті телеканалу та у в українській Інтернет-мережі.