категорії: музика новина

«Рок-коляда» подасть традиції у сучасному форматі

теґи: ДримбаДаДзиґа, Контрабас, Концерти, Кораллі, Львів, Рок-коляда

Львів побачить ще один фестиваль, що суттєво відрізнятиметься від усіх інших.

Етно-рок-фестиваль «Рок-коляда» - це експеримент, спроба не консервувати, а переосмислювати традиції. «Рок-коляда» відбудеться 13 січня о 19.00 у Клубі «Хмільний дім Роберта Домса».

 

Гурти «Контрабас» (Полтава), «Кораллі» (Івано-Франківськ) та «ДримбаДаДзиґа» (Київ), окрім звичного репертуару, вперше виконають спеціально підготовлені для «Рок-коляди» колядки та щедрівки у власній обробці. Після виступу гуртів відбудеться українська вечірка, яка триватиме до опівночі. Захід подібного формату у Львові відбудеться вперше, що є спробою по-новому подати традиційні колядки та щедрівки, і саме святкування Різдва.

 

Незвичними є також інструменти гуртів. Наприклад «Кораллі» використовують трембіту, а «Контрабас» - козобас, бугая, сокиру і навіть гребінець.

 

Віталій Чупак, трембітар гурту «Кораллі», впевнений, що цей фестиваль покликаний популяризувати забуті традиції, котрі молодь може й не знати: «Скажімо, трембіта сприймається як щось несучасне, архаїчне. Ми ж постійно перебуваємо у творчому пошуку. Це спроба переосмислити традиції, подати їх у сучасному форматі, свого роду експеримент. Нецікаво жити і творити, якщо не робити нічого нового. Ми намагаємось прородити мотиви, більше, ніж їх залишки сидять в селі. Є великі сподівання, що вийде щось кльове.»

 

«Є стереотипи, що свято сприймається по-домашньому, адже частину часу треба присвятити сім'ї, але далі важко витримати в замкнутому колі. На коляду люди ходили кудись далі - поділитись настроєм з іншими. Коляда була способом комунікації, коли не було телефонів,» - відзначає Василь Юзьков, гітарист гурту «Кораллі».

 

Сергій Буланий, учасник гурту «Контрабас», стверджує, що цей захід є новим як для слухачів, так і для музикантів: «Музикант підсвідомо черпає для себе енергію з народної творчості. Ми часто спеціально опрацьовуємо народні та обрядові пісні і вводимо в репертуар. З часом до фестивалю можуть долучитись інші гурти і все це спричинить появу повноцінного диску, який, наприклад, можна буде ставити в ротацію на радіо. Тобто, це, мабуть, - перший крок, який може мати досить серйозне продовження.»