Паризький «Культ», або Як Любко Дереш збирається стати Богом

теґи: Культ, Любко Дереш, Париж, презентація

DereshУ серпні у Франції з’явиться переклад «Культу» Любка Дереша. З цієї нагоди громадська організація «Український літературний клуб» влаштувала творчий вечір Любка Дереша. Це вже 11-те засідання клубу, з приводу чого Любко був вкрай невдоволений: «Якщо хочете зруйнувати хату – запросіть саме 11 гостей». Проте гостей на вечорі було набагато більше.

Про свою минулу творчість Дереш сказав: «Все рухається з часом. Якщо ми зараз дивимось на зорі, то ми їх бачимо такими, якими вони були 30 мільйонів років тому. Тому слід чекати ще 30 мільйонів років, аби побачити зорі такими, якими вони були зараз».

Презентацію письменник почав так: «Я бачив кліп в інтернеті, де баскетболісти роблять подачі м’ячем. Завдання було – порахувати кількість подач. Наприкінці кліпу з’явилася правильна кількість і запитання, чи помітив я танцюючого білого ведмедя? Я був настільки зосереджений на подачах, що довелося наново переглядати кліп, щоб помітити врешті того ведмедя. Я хочу, щоб під час вечора ви помітили мене, а не кількість подач».

Любко Дереш – справді дуже складна людина і не збирається спрощуватися. Він презентував не «Культ» французькою, а новий і, певно, найбільш складний роман «Як стати Богом і не заплакати», який скоро вийде книгою. Це – своєрідна «алхімічна трагедія», де є дві сцени – поезія і проза. Поезія присвячена Богині, а проза – це земля, на якій живуть прості смертні. Серед дійових осіб є 4 особи чоловічої статі і 4 – жіночої. Головний герой – молодий композитор Яків. Він навчався у найпрестижніших музичних вузах, зокрема – у Кракові, його запрошували і до Парижа. Але він все кидає і живе спершу у батька у будинку під Львовом, згодом у Львові і в Києві. У нього є два брати – молодший і старший. Матвій, старший брат, є видатним політологом. Четвертий персонаж – куратор Богус. Композитор компонує, а куратор скеровує. Богус скеровує Якова. Чотири жіночих персонажі – це теперішня кохана Якова, його колишня кохана і дві претендентки на місце коханих.

Невідома політична (?) сила хоче прийти до влади через невдалу підготовку до Євро-2012. Ця сила через Матвія просить Якова створити гімн до Євро-2012, що стане знаменом цієї невідомої політичної сили.

Батько помирає і Яків успадковує дім коло озера у Львівській області, де оселяються всі 8 персонажів. Після суперечливої угоди між Богусом та Яковом у будинку починають коїтися дивні речі, а більшість запитань залишаються нерозв’язаними.