категорії: новина

Здібності знаходити речі

теґи: Harland Miller, PіnchukArtCentre, Harland Miller, знаходити речі, свинячий грип, інсталяція

 інсталяція британського художника Харланда Міллера «У мене завжди були здібності знаходити речі I»PinchukArtCentre біля свого входу встановив інсталяцію британського художника
Харланда Міллера «У мене завжди були здібності знаходити речі I» (Harland Miller,
I Was Always Good at Finding Things I), що являє собою групу людей в захисних комбінезонах, які проводять бактеріологічні виміри. Дана акція стала реакцією арт-центру на ситуацію, що склалася у зв'язку з оголошенням епідемії грипу / ГРВІ в Україні.

Мистецтво — інколи безпосереднє, а інколи метафоричне віддзеркалення реальності, яке може виражати себе і в гіперреалістичній формі, а деколи і в іронічній.

Інсталяція Харланда Міллера — це творчість, яка фокусує нашу увагу на реальності, в якій ми всі сьогодні живемо. Художник своєю роботою змушує нас усвідомлено відноситися до всього, що відбувається довкола, і нагадує нам, що навколишній світ має постійний вплив та всіх нас пов'язує. Ця робота, по суті, є дзеркалом самої людини, і своєю назвою
«У мене завжди були здібності знаходити речі І» нагадує про те, як легко людство, потураючи своїм фобіям, потрапляючи під масові маніпуляції, і опиняючись у вирі глобальної паніки, втрачає відчуття реальності і починає шукати сенси там, де їх немає, трактувати все, що відбувається лише з однієї точки зору, втрачати самоконтроль... І можливо, поглянувши на манекени в костюмах бактеріологічного захисту, і усвідомивши, що вони все-таки не реальні люди на вулицях міста, а всього лише арт-інсталяція, випадковий перехожий посміхнеться і зрозуміє, що сприйняття світу починається, перш за все, з його власної свідомості. Іронічний погляд на власні страхи в нинішній ситуації може стати найкращими ліками. І вже точно — найдоступнішими.

«У мене завжди були здібності знаходити речі I», 2008
Сім фігур (манекени), одягнені в захисні комбінезони (зроблені з матеріалу Тайвек), захисні маски, чоботи і гумові рукавички, деякі з планшетами, фотоапарат, мішок; чотири стовпчики з поліцейською стрічкою.
Розміри: варіюються

Харланд Міллер – письменник і художник, що практикує обидві ролі мандруючи як Європою, так і Америкою.

Поживши та показавши свої твори на виставках у таких містах як Нью-Йорк, Берлін та Новий Орлеан протягом 80х-90х, Міллер здобув визнання критиків після дебюту його роману
Slow down Arthur, Stick to Thirty, (2000) — історії хлопчака, що подорожує Північною Англією разом з пародистом Девіда Боуі. Того ж року він публікує невелику новелу First I was Afraid, I was Petrified, за мотивами реальної історії його родички з обсесивно-компульсивним розладом, про який він дізнався, натрапивши на коробку з численними полароїдними знімками ручок газової плити. У 2001 році Міллер написав ряд картин за мотивом обкладинок книг видавництва Penguin. Комбінуючи ідею, притаманну дизайну книг видавництва Penguin, Міллеру вдалося з'єднати воєдино аспекти поп-арту, абстрактно-фігурального живопису та авторську любов до текстів. Як результат, зображення виходять комічні, сардонічні та сповнені ностальгії одночасно, а стиль живопису натякає на обірвані, пошарпані обкладинки самих класичних видань Penguin. Міллер продовжує працювати в тому ж дусі, додаючи на обкладинки книг свої власні фрази, часом веселі та абсурдні, часом соковито-меланхолічні. У 2002 Міллер стає письменником-резидентом ICA і за цей час, виходячи зі свого досвіду в літературній творчості та образотворчому мистецтві, підготував ряд заходів, до яких увійшов сезон, присвячений невпинному впливові та спадщині Едгара Алана По.

Харланд Міллер народився в Йоркширі в 1964 році. Живе в Лондоні. До числа групових експозицій увійшли виставки в Royal Academy, Лондон (2006, 2005), Kunsthalle, Майнхайм (2004) та ICA, Лондон (1996).

За матеріалами PinchukArtCentre