категорії: візуалка новина

Велика несподіванка Р.Е.П.

теґи: Живопис, Київ, Національний художній музей України, виставка, мистецька група Р.Е.П., інсталяція

Велика несподіванка  Р.Е.П.24 березня  – Всесвітній день боротьби  з туберкульозом. Проект мистецької  групи РЕП (Ксенія Гнилицька, Микита Кадан, Жанна Кадирова, Володимир Кузнецов, Лада Наконечна, Леся Хоменко) стане спробою художнього осмислення суспільної реальності, що її таким очевидним, тілесним проявом є хвороба і, зокрема, епідемія туберкульозу, оголошена в Україні ще 1995 р. Це проект, де в мистецькій площині ставляться складні й емоційно некомфортні питання: як суспільство реагує на такі виклики, як епідемії, занепад медичної системи, взаємодія зі своїми хворими на інфекційні захворювання членами? 

Як пише куратор  проекту: «У 1980-их в СРСР туберкульоз вважали подоланою епідемією. Саме так, як про подолану епідемію, у 1983-му пише про ТБ й американка Сьюзан Зонтаґ. Це була одна з романтизованих хвороб минулого. Нею хворіли, покурюючи папіроски на довгих срібних мундштуках, фатальні герої довоєнної літератури. На цю хворобу – під значно вишуканішою назвою «сухоти» – страждали великі письменники і Велика несподіванка  Р.Е.П.піаністи. Аж до моменту відкриття її інфекційної природи цю хворобу вважали знаком особливої шляхетності й прихованої пристрасності. У середині 20 ст. ТБ заступив рак, а рак змінив СНІД з огляду на ступінь метафоризації, відторгнення і стигматизації хворих. Нині, всього декілька десятиліть потому, ми маємо справу з несподіваною епідемією, забутою і похованою в надрах світової літератури, – з туберкульозом, котрий уже не є ні романтичним знаком вищості натури, ані прокляттям бідних і знедолених». 

У відповідь  на це група РЕП, важливий учасник дискусій про соціальну ангажованість мистецтва і його інструменталізацію, про політичну позицію художника і його громадянську відповідальність, створить проект на перехресті різних світів. Світу мистецтва й історії мистецтва з одного боку та світу повсякденної соціальної реальності – з іншого.  

Велика несподіванка  Р.Е.П.Проект «Велика  несподіванка» – це серія непомітних з першого погляду і несподіваних інтервенцій сучасного і цілком соціально активного художника  в простір мистецької традиції, у  світ вічних цінностей. Тут немає великих об’єктів, полотен чи відео-мистецтва. Глядач побачить, радше, натяки, якісь незрозумілі інтервенції, прочитає нібито несумісні зі світом високого мистецтва історії. Він опиниться в ситуації, коли сучасний мистецький проект підкреслюється і виривається з автоматизму сприйняття сусідством з історією українського мистецтва. І навпаки, історія мистецтва висвітлюється з погляду сучасного художника. Це проект, де глядачеві доведеться шукати творів мистецтва, віднаходячи їх часом несподівано для себе самого.

 

 

Куратор виставки: Олеся  Островська-Люта 

Виставка проходитиме з 24.03 по 23.05 2010 року.

Відкриття: 24 березня (середа) о 18:00 

Прес-конференція та екскурсія для преси: 24 березня  (середа) о 16.00