Всеволоду Нестайку виповнилося 80 років

теґи: Всеволод Нестайко, Тореадори з Васюківки, дитяча література

Всеволод Нестайко

30 січня легенді української дитячої літератури Всеволоду Нестайко, автору трилогії  «Тореадори з Васюківки», виповнилося 80 років.

Нестайко народився 30 січня 1930 року в місті Бердичів, Житомирської області. Існує сімейна легенда: мати-філолог народила Всеволода в перерві між читанням Ремарка.

«Акушер, старий єврей каже: «Мадам! У вас, здається, з'явився письменник!» З пологового будинку мене привезли на вулицю Пушкіна», – розповів сам письменник.

Батько під час Першої світової війни був січовим стрільцем, у 1933 році був заарештований і загинув у таборах. У 1952 році Нестайко закінчив Київський університет. Працював у редакціях журналів Дніпро, Барвінок, видавництвах Молодь, Веселка.

Перші оповідання для дітей Нестайко почав видавати ще в 1954 році. За свій 55-річний шлях у дитячій літературі він написав близько тридцяти книг – повістей, романів, збірок оповідань, які видавалися 136 разів двадцятьма мовами, тиражем понад 2 млн. примірників. Зокрема, вже в незалежній Україні його твори видавалися 53 рази.

Найвідоміші твори Нестайка – трилогія «Тореадори з Васюківки», «У країні сонячних Зайчиків», «Супутник ЛІРА-3», «Космо-Натка», «Одиниця з обманом», «Неймовірні пригоди у лісовій школі», «Загадка старого клоуна», «П'ятірка з хвостиком», «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків», «Слідство триває...», «Таємничий голос за спиною», «Неймовірні детективи».

Його трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Почесного списку ім. Андерсена як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей.

За творами Нестайка поставлено фільми, які отримали міжнародні нагороди. Зокрема, телефільм «Тореадори з Васюківки» отримав Гран-прі (1968) на Міжнародному фестивалі в Мюнхені і головну премію (1969) на Міжнародному фестивалі в Олександрії (Австралія). Кінофільм Одиниця з обманом премійовано на Всесоюзному кінофестивалі в Києві (1984) і відзначено спеціальним призом на Міжнародному кінофестивалі в м. Габрово (Болгарія, 1985).

Одиниця з обманом, Чудеса в Гарбузянах, короткометражна стрічка Тореадори з Васюківки.

Твори письменника займають призові місця у щорічних всеукраїнських рейтингах, відзначаються на книжкових форумах і користуються великою популярністю. Так, у 2004 році його іменем назвали Дитячу бібліотеку м. Дружківка Донецької області.

За результатами читацько-експертного опитування Книжки незалежного 15-річчя, які вплинули на український світ (2006 р.) роман «Тореадори з Васюківки» посів перше місце серед сучасної прози для дітей.