«Королем» сучасних романів став волинянин Володимир Лис

теґи: Володимир Лис, Гранд Коронація, Століття Якова, роман

IMG_000771 (58)Всеукраїнський конкурс романів, кіносценаріїв, п’єс та пісенної лірики про кохання «Коронація слова» став в Україні чи не найбільш впливовим літературним змаганням серед літераторів-початківців і відомих письменників. Відтак десятий рік поспіль «Коронація…» сприяє відкриттю нових імен в українській культурі, наповнюючи наш ринок конкурентоспроможною літературою, а театр і кіно – якісними українськими п’єсами та сценаріями.

Як розповіла керівник благодійного фонду «Мистецька скарбниця», натхненниця та засновник конкурсу Тетяна Логуш, усього за десять літ нагородами відзначили сто сімдесят п’ять нових письменників, надрукували понад сто романів! Саме «Коронація слова» засвітила зірок, що без них уже годі уявити нинішню сучасну українську літературу, таких як Марія Матіос, Ірен Роздобудько, Лариса Денисенко, Василь Шкляр, Люко Дашвар (Ірина Чернова), Анна Багряна, Михайло Бриних, Галина Вдовиченко, Наталка й Олекандр Шевченки, Володимир Лис, – ділиться радощами «король» проекту, віце-президент «Kraft Foods Україна» Юрій Логуш.

І от, на честь ювілею куратори проекту влаштували окремий, чи не найвагоміший конкурс під назвою «Гранд Коронація». Себто, серед лауреатів минулорічних конкурсів журі обрало кращих із найкращих. Тому вельми приємно відзначити, що з-поміж стількох письменників справжню золоту корону з діамантами виборов волинянин Володимир Лис. Його роман «Століття Якова» не залишив байдужим строге журі, серед членів якого і Оксана Забужко, відтак історію простого волинського селянина Якова, що пройшов через багато поневірянь, війн та попри все спромігся дожити до свого сторіччя, став найкращим за останні десять літ.

Журналіст, прозаїк і драматург з Луцька Володимир Лис народився 1950 року в селі Згоранах на Волині, працює в редакції газети «Волинь». Видав вісім книг, серед яких – шість романів («Айстри на зрубі», «Продавець долі», «І прибуде суддя», «Романа», «Маска», «Камінь посеред саду»), переможець усіляких літературних конкурсів. Знаний і як драматург: п’ять п’єс поставлено в різних театрах України. 2008-го за роман «Острів Сильвестра» отримав першу премію літературного конкурсу «Коронація слова». Відомий також як народний синоптик. Його довгострокові прогнози на цілий рік неодноразово збувалися.