категорії: кіно новина

Вечори французького кіно в Україні: 5 фільмів до весни

теґи: Гума, Засвідчена копія, Моя дівчина не хоче, Останній романтик планети Земля, притулок, Французький кінематограф, авторське кіно, вечори французького кіно

150Скоро весна... У пічку всі календарі, бо дійсно скоро весна, позаяк те французьке авторське кіно, що зараз йде у кінотеатрах України, запалює саме весняні мотиви переживань – трохи наївні та банальні, які тільки народжуються, надто пристрасні та сильні, які врешті вирвалися з полону зими.

Фільми, що представлені у цій програмі, є яскравим прикладом сучасного вільного європейського кіно. Як і зазвичай, французи дивують своєю легкістю буття навіть у важкі миті для людини («Засвідчена копія», «Притулок») або світу («Останній романтик планети Земля») та доречним витонченим гумором («Моя дівчина не хоче», «Гума»). У рамках фестивалю представлено 5 фільмів від найвідвертіших та дуже талановитих сучасних французьких режисерів. 

index_clip_image002_0000«Засвідчена копія»

Франко-ірано-італійська картина Аббаса Кіяростамі із Жюльєт Бінош, яка за цю роль отримала приз на Каннському МКФ 2010. Вона грає власницю картинної галереї, яка зустрічається з письменником, що приїжджає до Італії на конференцію, присвячену проблемі оригіналів та копій у мистецтві. Вони починають чудернацьку гру, яка все більше затягує обох та стирає будь-яку межу між вигаданим та реальним не тільки для героїв, а навіть для глядача. Прекрасні діалоги. Дуже гарна операторська робота, довгі кадри – у стилі італійського неореалізму – манера, яку вже, здавалося б, всі забули, бо це потребує надзвичайних зусиль та впертості знімальної групи.

index_clip_image001«Моя дівчина не хоче»

Героїня Кьяри Мастрояні забирає дітей та йде від чоловіка. Рідні намагаються влаштувати її життя, навіть не беручи до уваги, що потрібно самій жінці. Вона перетворюється на «жертву», яка завжди неправа, завжди невчасно, завжди з проблемами… Саме про цю внутрішню боротьбу нам розповідає нова робота останнього сучасного романтика Крістофа Оноре.

Les-derniers-jours-du-monde-10236«Останній романтик планети Земля»

Кінець світу вже поряд. Світ поглинає паніка. Тільки герою Матьє Альмаріка все одно. Він має безліч можливостей вмерти, але навіть коли він обирає смерть, то вона не обирає його. Він шукає дівчину-примару, щоб зустріти смерть, в якої будуть її очі. Дуже відвертий артхаусний драматичний блокбастер на межі фолу, у кращому дусі «Декамерону» Боккаччо.

index_clip_image006«Притулок»

Пара гарних молодих людей. Вони наркомани. Хлопець вмирає від передозування. Дівчина виживає і дізнається про свою вагітність. Вона їде з шумного Парижа у маленьке селище, де нею починає опікуватися брат покійного. Вже все непросто. Але якщо взяти до уваги, що це – Франсуа Озон (з його улюбленими кроликами з капелюха), то все неймовірно непросто. Але дуже мистецьки!

index_clip_image004_0000«Гума»

Авангардна комедія на межі постмодерного абсурду. Психоделічна картина про автомобільну шину із телепатичними можливостями, яка мститься людям, вбиваючи їх, за те що вони вбили її гумових «родичів».

Вечори французького кіно проходять у найбільших містах України: Київ (з 27 січня), Харків (з 27 січня), Одеса (з 3 лютого), Дніпропетровськ (з 17 лютого), Донецьк (з 24 лютого), Львів (з 10 березня).