Діма Кумар: «Тостер – це такий собі відносний панк-рок…»

теґи: Кумар, Люстри Чіжевського, Музичний фестиваль «Руйнація», Смех, Тостер

x_cbc698a5

За останні роки легендарна група Тостер «реанімовувалася» декілька разів – на своє десятиліття (на фесті Спрага), на великому панк-концерті з росіянами СМЕХ (в Києві), минулого року – на сьомій Руйнації і на 2й Лінії Втечі в Депо.

Менше ніж за три тижні Тостер вкотре реанімується на весняній Руйнації 9, і фанати матимуть змогу не тільки відірватися під старі хіти, а й почути нові пісні гурту.

Вокаліст гурту Дмитро Кумар люб’язно зголосився поговорити про це і також розказати про інші свої проекти.

Чому розпався Тостер?

Кумар:  Тому що вокаліст – жид! Насправді, в кожного тепер є щось своє. Олег і Дирчик активно грають в Оратанії. Нірванич (барабанщик) – уролог. Це доволі трагічно, сам розумієш. А Юрка (другий гітарист) постійно зайнятий роботою. І доволі важко всім збиратися постійно. У всіх діти-сім’ї… 

Але при цьому ви вже декілька разів збиралися порадувати своїх фанатів?..

Кумар: Ну в тому й справа, що пару разів. Нам дзвонили, просили: «Ну, пацанииии! Давайте ви виступите, буде круто!»… Ми збиралися і грали все той самий старий матеріал, поки нас це не дістало…грати одне і те саме вже більш ніж 10 років! 

Зараз ходять чутки,  і ти сам недавно в своєму ЖЖ написав, що готова нова пісня Тостера?

Кумар: Насправді вже є 2 нові пісні. Просто одна нова пісня – це стара. Ми її записали ще в 2004 році, щоправда без вокалу.

Ми її ще ніде не грали.

Тобто, назагал буде лише 3 нові пісні?

Кумар: Ми все рівно не встигнемо наштампувати більше нових речей, щоб вони були цікаві і якісні, а менше – не має змісту.

Нові пісні відрізняються від того, що Тостер грав раніше? Чи будете ви їх записувати?

Кумар: Так, відрізняются. Сам знаєш, коли всі збираються разом – «Ура! Круто! Нова пісня! Робимо ще!». Всі одразу підриваються, але коли один на один починаєш зі своїми говорити «Ну шо? Ну як?», кажуть: «Та круто, круто…запишемо. Але давай спочатку цей концерт відіграємо…». А потім – «Там треба дивитися, там час…».

Скільки пісень будете грати на Руйнації? «Скінхед Вася», звісно, буде?

Кумар: Куди ж без нього. Ну пісень 10-11 буде, десь на 40 хвилин.

Ти себе відчуваєш…?

Кумар: …старим пердуном. Знов ж таки, Тостер – це такий собі відносний панк-рок. Особисто я ніколи не вважав нас панк-роком. Панк-рок – це більш політизована музика, глибока музика з чіткою позицією. Повний DIY і нормальною політичною і ідеологічною позицією. А Тостер – це український рок з молодіжною музикою з елементами панку і тд.

А є на твою думку панк-рок в Україні? І сенс в ньому?

Кумар: В Україні взагалі немає сенсу. Та насправді є і панк і хардкор, є хороші і достойні команди, тільки мене напрягає стан нашої сцени.

За все своє життя ти дивився на нашу рок-сцену з двох сторін: відповідно зі сцени і як глядач. Що змінилося за ці роки?

Кумар: Рівень молоді виріс в плані музикантів. Раніше як було? Дістав десь гітару, дістав десь касети Metallica і Nirvana. Максимум на що ти міг розраховувати – це Exploited і Sex Pistols. А зараз в дітей є Інтернет. Є відеошколи, торренти, доступ до світової рок музики. Зараз приходиш на репетицію і діти в 17 рокі вже вилабують – дай дорогу! Ми в середині 90-х своїми кривими пальцями знімали на слух з касети тих самих Sex Pistols. А зараз всі сильно модні. В плані розвитку. А в плані музики ніх*я не змінилося. Як грали гавно-рок Львівський, так і грають. Технічніше, добре зігране, але гівно. 

Який був найбільш угарний концерт Тостеру?

Кумар:  Та там вони через раз були угарні. Особливо ранні виїзди.

Який тобі більше всіх запам’ятався?

Кумар: А з тих що я пам’ятаю. Рівне пам’ятаю 99-го року, у Франику дуже круті були. Взагалі концерти 2000-2003 року – вони в принципі всі угарні були. З останніх найбільш угарний був в Депо. Тому що атмосфера була відповідна: прийшли реально всі свої. Не було якихось дурних малолєток з зігами. Ну і Київ ще уграний був.

Зі СМЕХом?

Кумар: «Са слєзамі на глазах…». Насправді він був угарний тим, що відбувалося перед виступом і після. До мене підходили люди брати автограф на паспорті. Я так здивувався, типу «Ти що, це ж твій документ?!». А він: «Та мені пох*й, постав мені тут автограф! Я бачив фотки твої, де ти свій паспорт розірвав і спалив»… А потім чувак підійшов і протягнув купюру в 500 євро для автографу. Ми з Нірваничом стояли і думали «Ой бля»...

Коли ти зрозумів, що є ажіотаж навколо Тостеру?

Кумар: Ну я б не був такий радикальний щодо всієї України. Хто слухає Тостер в Донецьку, Луганську чи в Криму? Ми завжди були звичайною локальною командою на Західну Україну ну, можливо, з натягом на центральну. Нас набагато менше знають ніж ту саму АННУ.

А щодо малолеток з зігами, паспортів і інших скандалів – звідки це все берется?

Кумар: Насправді половина з цього – це придумана фігня, яку розповсюджують люди…напевно сублімують. Я періодично про себе читаю всяке. Наприклад, «Кумар накривав вєган-концерт на Погулянці»... і це нічого, що я в той момент робив концерт в підтримку притулку для тварин на Площі Ринок. Ще було – «Кумар бив в «Книжці» своїх фанаток головою об стіл».

В тебе тепер є нова група. Її скоро можна почути на концерті. Вона заявлена як Екс-Люстри. Розкажи детальніше про неї.

Кумар: Вона називається Ratbite. Після Тостеру в мене був тільки один серйозний проект – Люстри Чіжевського. Люстри розпалися рік назад через усіляку право-лєву фігню навколо групи. Ratbite – це той самий склад Люстр з новим барабанщиком Бодею з Абу-Касимових Капців.

Тематика змінилася?

Кумар: Я не можу сказати, чи змінилася тематика, бо не знаю, яка була тематика в Люстр. Люстри співали проти стрейтейджерів, проти релігії: християнства, мусульмантсва, Люстри співали про першу світову, потім одразу співали: «Не ходи до армії»…В Ratbite кожна пісня на свою тематику.

Яким ти бачиш себе через 10 років?

Кумар: Я себе не бачу завтра…

Але ти будеш музикантом?

Кумар:  Ну та я і так не музикант… хіба як навчуся грати на якомусь інструменті. Якщо мені не відірве голову вибухом і я зможу співати, бо тоді мені придется в’язати. Хоча звісно, що так. 

Фото: neuroticneuron