категорії: музика новина

Конкурс Neuro Music закінчується і збирає слухачів альтернативи на фестиваль

теґи: Neuro Music, конкурс, фестиваль

Neuro musicСьогодні, 31 серпня, останній день ІІ етап Міжнародного конкурсу Neuro Music. Він не має жорстких стилістичних обмежень і відкритий для всіх молодих музикантів, що грають у напрямку, який можна визначити словом «альтернатива» — від авторських обробок фолку до психоделіки, від блюзу до важкого металу. Переважна кількість поданих на конкурс 152 заявок — суміші, що в них обов’язково присутній такий компонент як інді.

На першому етапі конкурсу протягом червня журі, до якого увійшли автори ідеї проекту — вроцлавський клуб Firlej, відібрало двох фіналістів та двадцятку претендентів, з яких ще три гурти власне зараз обираються через online-голосування. П’ять лауреатів виступлять у фіналі конкурсу, який відбудеться 16 вересня в Києві в рамках фестивалю UA/PL ALTERNATIVE MUSIC MEETINGS. Журі, до складу якого у Києві приєднаються українські музичні критики та експерти, обере одного переможця, що отримає нагороду у вигляді концертного туру Польщею. 

Обрані польським журі виконавці, які безпосередньо перейшли до фіналу конкурсу — це Anniebri www.myspace.com/brizhataya та BandurbaND www.myspace.com/559543510 з Харкова. Anniebri — Аня Брижата — молода одеська композиторка та піаністка. Їй подобається експериментувати, легко й невимушено перетворюючи вірші, скажімо, Сержа Гінзбурга, Сергія Жадана, Галини Крук та інших улюблених поетів у ніжні, глибокі, прозорі, а часом — доволі драматичні пісні. Стиль, в якому грають BandurbaND, важко визначити навіть їм самим. Тому у відповідь на це запитання вони кажуть, що грають народний етно-хаус-драмен-бейс-хоп-хіп-хоп-рок з елементами рок-н-ролу, натякаючи таким чином, що краще без визначення просто слухати мелодійну й зворушливу музику, від якої мами радіють за дітей, закохані цілуються, перехожі посміхаються, словом все стає, як в рекламному ролику про краще життя. Гурт створено в серпні 2005-го під стінами одного з харківських гуртожитків, де майбутні лідери гурту познайомилися з чудовими афро-американцями, надихнулися, ы вирішили творити разом. Зараз до складу гурту входять сім українських хлопців та дівчат, що грають на гітарах, балалайці, ударних та, зрозуміло, бандурі.

В online-голосуванні наразі найбільшу кількість голосів мають львів’яни Poupée F http://www.myspace.com/poupeef, які намагаються використовувати традиційні для рок-музики інструменти для досягнення нового нетипового звучання, житомирські TVset under repair http://www.myspace.com/tvsetunderrepair, що визначають свій жанр як electronica/IDM/other, та київське угрупування Nice Wings, Icarus! http://www.myspace.com/nicewingsicarus.  Якщо говорити про інновації в українській музиці, безумовно, варто послухати NWI!  — невипадковим є поєднання саме такого гітарного саунду зі скрипкою та барабанами, музиканти шукають і часом навіть знаходять це «своє» — унікальне. Четверті й п’яті в нинішньому  рейтингу — кияни, досить впевнені та зрозумілі garage/indie П’ятий вимір (Fifth Dimension) http://www.myspace.com/pjatijvimirkyiv та іронічні й безумовно еxperimental Хламідомонадний Комбінатор Показів http://www.myspace.com/demonstrationscombiner.

Щодо решти тих, хто увійшов у двадцятку, тут можна знайти досить різну музику. Від таких спокійних гуртів, як Соль http://www.myspace.com/570419032 (blues/funk /R&B) і The Rabbit In The Hat http://www.myspace.com/therabbitinthehat (acoustic/indie/rock), до доволі важких "+\-" (plus\minus) http://www.myspace.com/thepmmusic, Ethereal Riffian http://www.myspace.com/etherealriffian і Pins http://www.myspace.com/pinsua, що визначають себе як experimental/psychedelic/rock або alternative/metal/new wave. Від гуртів, що намагаються несподівано, але пропорційно змішати гаражний рок, психоделіку й інші жанри: Put in! Put out! http://www.myspace.com/putinputout, Singleton http://www.myspace.com/singletonband та Brunettes Shoot Blondes http://www.myspace.com/brunettesshootblondes до прекрасних експериментальних дуетів, на які хочеться звернути особливу увагу — це Zapaska http://www.myspace.com/3apaska та Crocodiles in Tights http://www.myspace.com/crocodilesintights. Вони готові грати на всьому, що потрапляє в руки — на губній гармошці, ложках, дитячих іграшках і кеглях, що схоже на найдушевніші концерти, які влаштовують батькам діти, з усією своєю щирістю й водночас неймовірною акторською майстерністю. Ще один експериментальний дует з багатообіцяльною назвою IQ-0 http://www.myspace.com/iq0 стверджує, що отримав повну незалежність в творчості, не ставлячи собі за мету сподобатися якнайбільшій кількості людей і створюючи музику, яка є відображенням певних душевних станів, їхнім діалогом зі світом — слухаючи їх, в це цілком можна повірити.

Але найголовніше досягнення NEURO MUSIC — це, власне  дослідження молодої української альтернативної сцени. Заявки надходили з різних регіонів України, від Донецька до Івано-Франківська, й організатори були здивовані кількістю якісних українських проектів — як за ідеями, так і за рівнем виконавської майстерності. Конкурс доречний зараз, але потрібен і надалі — зараз розглядаються ідеї створення бази даних та продовження конкурсу. Вітаємо усіх, хто не є байдужим — відіслав свої записи, бере участь у голосуванні d=74&Itemid=71&lang=ua та прийде на концерт, аби підтримати проект, адже час дещо змінити в музичному просторі країни:)