Літературний Слем: Madе in Kremenchuk

теґи: 3 роки, ExtraSex, тк, Творчий Кременчук, фантасмагорія, арт-група, Літературний слем, молоді поети, святкування, Слем, слем-турнір

слемТаки дочекалися! Радійте прихильники, кусайте лікті заздрісники – арт-група «Творчий Кременчук»  відсвяткувала  свій трирічний ювілей. 22 жовтня о 18:00 у кафе «Вогник» зібралися молоді та перспективні письменники, щоб привітати іменинників, а також (прямо чи опосередковано) взяти учать у слемі, який було приурочено до річниці «ТК».

Турнір було побудовано таким чином:
–   Кожен автор мав 3 хвилини на виступ;
–   Виступ оцінювали глядачі у форматі «подобається/не подобається»;
–   Перемагав той, хто набрав найбільше схвальних відгуків. 

У слемі взяло участь 13 авторів із Кременчука, Світловодська, Харкова, Комсомольська та Полтави. А тепер детальніше про учасників... 

Як говориться, ladie’s first, тож відкривала турнір тендітна кременчужанка Валерія Кірєєва своїми зовсім не ніжними віршами. Її візитною карткою стала поезія про «жінку, з якою ви спите». Жіноча частина аудиторії вірш оцінила, чоловіча  – взяла на озброєння. Ємець Олександр
Один із ветеранів поетичного руху як у Кременчуці, так і взагалі – Ємець Олександр.   Його вірші створюють справжній ефект присутності  – у голові, у кишенях, у телефоні…  Ця людина має надзвичайну енергетику, його навіть хочеться назвати «Жаданом кременчуцького розливу».
Впевнений у собі та у власних віршах Богдан Духевич, не докладаючи особливих зусиль, швидко завоював прихильність публіки.  Це й не дивно, адже Богдан неодноразовий учасник харківських  слемів. 
Серед творчих кременчужан Катерина Чуранова з’явилася зовсім нещодавно, однак вже встигла завоювати прихильність слухачів та авторів.  Пише оригінальні верлібри, а враховуючи те, що цей жанр не дуже використовувався на турнірі, Катя виділялася на загальному фоні поетів.
Чуранова Катерина«Сашко Ткаченко у спідниці» – саме так, адже Катя Стрельнікова – засновник полтавського еквівалента «Творчого Кременчука».  Хороші  вірші, теплий прийом – ось що можна сказати про виступ цієї дівчини.
Темна конячка турніру – Роман Астанін. Про нього майже нічого не відомо, однак своїм годинним запізненням на слем, Рома заробив  популярність серед публіки , та  ледь не позбувся і без того малих балів.
Павло Жидков
– улюбленець  усіх дівчат і один з беззаперечних лідерів турніру. Ним захоплюються настільки, що кричать «Паша, я хочу от тебя ребенка!».  Тому і не здивувала найбомбовіша фраза його виступу: «Давай смеяться хором и будь моей женой» (у будь-якому разі жінки були вражені).
Щербань Леся  – гостя із північного міста, та за сумісництвом, першої столиці України.  Читала можна сказати патріотичні вірші про харківський міський пил та просто гарну жіночну поезію.
Постмодерний програміст, або програміст – постмодерніст, саме так можна Костянтина Коробку.З його виступу запам’яталася оригінальна манера декламування та рядок  одного з віршів: «Пропишите мне таблетки! / Ведь я хочу стать микроорганизмом, / Чтоб уничтожить в ней все раковые клетки»
Міфтахова Олеся – авторка надзвичайно теплих  і чуттєвих віршів, від яких плачуть вночі навіть багатоповерхівки.  Її поезію «На хлеб намазано варенье…» скандували майже всі присутні.  Дуже, я б сказала навіть надзвичайно жіноча поезія – приторно – солодка (ніби те саме варення), м’яка і співуча.Суперека Юлія
Шість років тому Олена Маляренко покинула рідний Кременчук, змінивши прописку на полтавську. Однак вона не забуває місто дитинства – у своїх віршах говорить що нарешті полюбила місце, де провела 12 років життя.
Суперека Юлія: «Яка нудота – на замовлення писать вірші» – однією цією фразою пані Ю висловила віковічну проблему усіх поетів.  В образі маленької дівчинки з ведмедиком вона зі сцени посилала усіх на три відомі літери та буквально жбурляла у публіку гострими та болючими фразами.  Одну з поезій Юля присвятила людям, без яких їй було б сумно жити – пліткарям.
Олена Дрозд – наймолодша і найкреативніша учасниця слему, адже вона не лише змагалася зі знаними метрами віршованого тексту, але й робила це прозою.  «Фотоальбом пам’яті» – саме так називався її конкурсний твір.

Дармові бали...Крім авторів, настрій заходу створювали музичні гурти «Фантасмагорія» , «ExtraSex» та неперевершений ведучий, а за сумісництвом фундатор арт–групи «ТК»  – Сашко Ткаченко.

Однак найбільшою інтригою вечора лишалося питання: «Хто ж все-таки отримає головний приз?». За сумою голосів до фіналу «дожили» Павло Жидков (який отримав історичний максимум  -25 балів з 25 можливих у відбірковому етапі), Саша Ємець та Леся Міфтахова.  Однак, дівчата знову виграють – тож найкращим слемером стала Олеся, яка і отримала подарунки від магазину «КнигоЛенд».

Ще раз вітаємо Арт – групу «Творчий Кременчук».  Бажаємо натхнення і творчих злетів, а також так само цікаво відсвяткувати трьохсотрічний ювілей!

Автор: Юлько Рижик