LATUR - нова група екс-музикантів АННА

теґи: АННА, LATUR, alternative-rock, rock, АННА, Львів

AoERs61tyQI

Після заяви про завершення діяльності гурту АННА (у зв’язку з припиненням співпраці з її фронтменом Віктором Новосьоловим) хлопці не гаяли часу. І ось перед нами новостворена група LATUR.
Буду відвертим – я не очікував, що буде настільки круто. Мене запросили на репетицію, де я чув три трека наживо і незведений варіант пісні «Слово короля». Далі ми спілкувались з Юрієм Підцерковним, Іллєю Орловим та Вадимом Баюком (Сергій Нестеренко нажаль був відсутній, через особисті справи) про розпад АННА, нову групу LATUR, творчі плани тощо. 

 

Хлопці, що трапилось з АННА?
Вадим: :) Ми описали ситуацію і причину розпаду в прес-релізі в доволі політкоректній формі. Ми припинили роботу з Віктором на основі конфлікту з ним. 
Так сталось, що ми не могли більше знаходитись з ним на одному кармічному рівні в одному колективі. А щодо «заміни» вокаліста – то це непотрібно. Ми вважали б такий крок клоунадою і є маса прикладів більш-менш відомих гуртів, коли заміна фронтмена не приносила результатів. Хоч є і протилежні приклади, ми вважаємо, що в нашій ситуації це була б дурниця.
Юрій: Нас зрадили, особливо мене… Ми з Віктором пронесли "дружні відносини" на протязі десяти років. Мені було дуже важко повірити в те, що закінчення гурту АННА буде саме таким і що саме через такі хибні і низькі дії Віктора Новосьолова по відношенню до нас, і до всього що стосується АННА зокрема, все зроблене нами піде на дно. Кожного ранку коли просинався, думав що це сон, але… ні. Ці хлопці які зараз біля мене і Сергій, якого на даний момент тут немає, аж ніяк не заслуговували на таке ставлення зі сторони Віктора. Після однієї з останніх моїх переписок з ним, він попросив мене не говорити конкретно про його дії публічно, бо це нібито зіпсує йому і без цього зіпсовану репутацію… Я б і вищесказаного не говорив широкій аудиторії, але є один важливий момент. 
Після нашої політкоректної заяви про розпад АННА, в інтернеті з’явилися прес-релізи і повідомлення, в яких було сказано, що Віктор нібито сам покинув гурт. Це неправда. Насправді ми його «звільнили». Ми не хочемо, щоб у фанатів і слухачів була хибна інформація, тим більше як завжди схилена на йому вигідну позицію. Ми бажаємо Віктору найкращого і не тримаємо зла, але пам'ятаємо все … Особисто я пробував налагодити хоча б якісь залишки цієї "дружби"… але марно. Результат: сухі слова, сховані очі, хитрі дії… Я все ще сподіваюсь на його одужання і обов'язково напишу йому "Respect" можливо… колись… за щось…
Зрештою треба рухатися вперед. Тож йдемо! :D

Це рішення інших чотирьох учасників АННИ?
Юрій: Так, це рішення решти музикантів АННА. І, хоч Ілля – новий учасник, але він теж висловив свою думку.
Вадим: За великим рахунком, творчою частиною завжди займався Сергій, а Віктор не мав прямого відношення до створення музики. Зараз, з новим диханням і зі свіжим поглядом, беручи до уваги всі старі помилки, намагаємось робити так, щоб їх було якомога менше.
Юрій: Дуже добре, що зараз ми стали більш згуртовані в плані спілкування, в плані поваги одне до одного. Як сказав Вадим – на «кармічному рівні». Ми прислуховуємось до інших, не перебиваємо, поважаємо один одного і самих себе. Ці всі речі останнім часом були трохи не в порядку.
Вадим: Найголовніше, що на репетиціях відчувається віддача всіх музикантів, оскільки відомо, що і до інциденту з Віктором у нас були деякі перетурбації в колективі. Це і мене торкнулося, і десь півтори роки тому, ми розпрощалися ще з одним учасником, і зовсім недавно у нас змінився басист. (Під час минулорічного міні-туру, групу покинув Михайло Сало – прим. авт.).

Ілля, як ти прийшов в АННА? 
Ілля: Взагалі я починав працювати з АННА, як сесійний учасник. Допомагав на минулорічних осінніх концертах. Далі склалося так, що я повністю замінив Михайла.
Вадим: Також, Ілля працював з нами, як звукорежисер і бек-вокаліст в акустичному проекті.

У прес-релізах АННА (ще до розпаду) було заявлено про акустичний альбом і про третій повноформатний альбом. Яка доля цих релізів?
Юрій: Матеріал заморожено. 

Я чув, що акустичний альбом було майже повністю записано!
Юрій: Так, матеріал було накопичено на 90%. 
Ілля: Але вечір прийняття рішення про припинення співпраці з Вітею вирішив все. Як долю акустичного альбому, так і третього повноформатного. Ми вирішили весь накопичений матеріал залишити в архівах.
Вадим: Щодо повноформатного альбому, то мною були записані всі барабанні партії. Крім того він був повністю готовий в демо-варіанті. 
Юрій: З приводу акустичного альбому – було зроблено чимало роботи. Ми планували співпрацю з великою кількістю запрошених музикантів, але знову ж таки ця ситуація …

Окрім нових релізів АННА планували фільм, присвячений десятиріччю гурту? Цей проект теж заморожений?
Вадим: Так! Так само як і новий альбом, так само як і акустика … як і сама група. Знову ж таки все зводиться до одного джерела.

Ок, давайте поговоримо про нову групу! 
Юрій: Наша нова група має назву LATUR. Ти знайомий з книгою «Парфумер»? 

Так. Патрік Зюскінд. Здається «Парфумер» була улюбленою книгою Курта Кобейна?
Юрій: Так. Так от, ще є книга авторства Миколи Фробеніуса, яка називається «Каталог Латура, або Лакей маркіза де Сада». Головний персонаж Латур, був потворний і не відчував болю. Він займався анатомічними дослідженнями, з метою вивчити людський біль.
Вадим: Ця ідея в чомусь схожа на героя «Парфумера», Жана Батіста Гренуй, який вивчав запахи, не маючи свого.
Юрій: Багато людей вважають «Каталог Латура» трешем і відгалуженням від «Парфумера».
Вадим: «Парфумер» вийшов раніше, і «Каталог Латура» сприймається або як пародія, або як трешовий твір. Але Микола Фробеніус відомий тим, що у своїх книгах дуже цікаво співставляє історичні факти і фантастику. Написано так, немов Латур реально існував (згадується, що він був лакеєм де Сада). Ось і в піснях нашого нового гурту ми ніби співставляємо вигадане і факти. Саме слово «Latur» має багато значень. Є дворянський рід з Франції та багато громадських діячів з таким прізвищем. Саме слово «Latur» також перекладається як – башта.
Юрій: Ще цікаво, що в артах і оформленнях для LATUR ми використовуємо роботи одного французького художника - Еріка Лакомба. Я знайшов його на фейсбуці і написав, що ми гурт з України і хочемо використати його творчість у візуалізації. Він відразу погодився. Так, що у нас такий собі збіг по «французким джерелам творчості». :D
latur_stickerLATUR – це абсолютно нова група, тобто матеріал АННА не використовується?
Юрій: Ні, ми вирішили розпочати з чистого листа.

Вокалістом буде Сергій Нестеренко?
Юрій: Так. Лірику пише Сергій. Крім того, Ілля як бек-вокаліст. Ми дуже підтримуємо Сергія, в плані творчості, а він відповідно нас. Ми дуже задоволені матеріалом, який зробили після розпаду АННА, та й взагалі Сергій вміло описує наш внутрішній стан у своїх текстах.

Що на рахунок стилю?
Юрій: Стилізуй як хочеш. :)
Вадим: Якщо знайомі запитують – «що ми зараз граємо», ми відповідаємо просто: «менше металу – більше року».

Те, що я чув металом важко назвати. Швидше альтернативний рок / хард-рок.
Юрій: В обговореннях між учасниками наших спільнот в неті, також піднімалося питання про важкість… але наша музика і так важка. 


Тепер давайте поговоримо про ваш запис. (На момент публікації статті, гурт LATUR виклали в мережу 2 сингли – прим. авт.). Це буде EP чи ви просто викладете пісні в мережу?
Юрій: Це буде презентація гурту LATUR. Ми просто викладемо в мережу три пісні. Продюсерами запису можна вважати Сергія і Іллю.
Ілля: Ми сподіваємось, що у нас вийде зробити цікавий саунд своїми силами. Ми не поспішаємо, накопичуємо матеріал під чітким самоконтролем.

Шукаєте лейбл, чи будете незалежними? 
Юрій: Не шукаємо, бо кожен лейбл має свої нюанси. Я зрозумів таку річ – якщо "лейблом" займається музикант, то виходить набагато краще, ніж би цим займалась стороння людина. Принаймі в цій країні і на даний момент (де музична інфраструктура для рок-виконавців ще не зовсім розвинута). Тим більше у нас інколи продають рок-музику як "бульбу", або як засоби побутової хімії на базарі. Згідний – це теж товар, але не "бульба", і саме в цьому проблема лейблів.
Ілля: Але ми не відкидаємо варіанти закинути вудку на захід. Зробити одну-дві англомовних речі і відправити їх в ту ж Італію. Європейські лейбли готові видавати команди з цікавим матеріалом, які співають англійською або мовою країни, в якій даний лейбл знаходиться.

Що з концертами? Чи буде концерт-презентація гурту LATUR?
Вадим: Ми продовжуємо створювати новий матеріал. Пісні викладені в нет – це і буде наразі візитка групи, щоб люди послухали, ознайомилися і вирішували ходити на наші концерти чи ні. Я більш ніж впевнений, що знайдуться люди, яким не сподобається (включаючи і колишніх слухачів АННА), але знайдуться й нові шанувальники, які скажуть, що LATUR набагато цікавіше і крутіше. Можливо, я буду надто радикальним, але ми не боїмося, що на нашому першому концерті не буде «непотрібних» слухачів.
Юрій: Що цікаво! З нами вже контактували низка організаторів і запрошували на концерти та фестивалі. При тому, що ми майже нічого не маємо. Скажу чесно, нас це дуже надихає. Концерти не за горами. Запланована відео-робота. Ми не збираємось стояти на місці і місити весняні листя.

На офіційному сайті фестивалю «ЗАХІД», серед заявлених учасників фігурує АННА.
Юрій: Так, це буде «останній» концерт АННА… і початок LATUR!

І наостанок, побажання читачам!
Вадим: Жити і не творити лишнього!
Юрій: Я бажаю всім завищеного почуття справедливості! І респектую! 
Ілля: LATUR вам!

 

Спілкувався Євгеній «punker_vague»

Official Community: http://vk.com/club51734492

Official Public: http://vk.com/public51762732
Facebook: http://www.facebook.com/groups/501288063241150