категорії: блоґ-запис

Деталі ТК2012

2008 року стартував перший фестиваль «Трипільське коло». Його засновниками та головними реалізаторами є Іванов Олександр, Тарнай Володимир, Журавчак Олесь, Лещенко Наталя та Самчук Галина. Саме ці люди з самого початку згенерували тему, концепцію, принципи проекту. Саме ці люди докладали надзусилля  аби вперше 2008 року фестиваль відбувся на гідному рівні. Об’єми роботи описати важко, але для розуміння – їх вистачало щоб працювати по 10-16 годин на добу з вихідними включно протягом 6-7 місяців і це на голій ініціативі. 2008 року кожен з п’яти взяв на себе стільки обов’язків, скільки зміг потягнути, часто переоцінюючи власні фізичні можливості.

Але життя у кожного своє і цінності відповідно різні, тому починаючи з 2009 року основний тягар по організації фестивалю ліг на плечі В. Тарная, О. Іванова, Г. Самчук  і Н. Лещенко. Що ж стосується О. Журавчака, то він, після вдало проведеного фестивалю 2008 року, влаштувався начальником одного з департаментів Міністерства культури та туризму України і не мав повноцінної можливості приділяти увагу проектові; 2010 року він виконував функції ведучого на головній сцені фестивалю; 2011 взагалі відмовився від покладених на нього обов’язків у проекті.

Протягом 2008-2010 років організатори проводили фестиваль через ГО «Центр розвиту творчості «Лілея», засновником і час від часу директором якої був О. Журавчак. Саме через цю ГО проводились спонсорські кошти та благодійні внески на користь Фестивалю, вся офіційна кореспонденція від імені Фестивалю. Статут даної ГО не передбачає фіксованого членства в ГО, тобто прописаний таким чином, що чотири інші організатори (В. Тарнай, Г. Самчук, Н. Лещенко та О. Іванов) за бажанням Директора ГО «ЦРТ «Лілея» могли одночасно як вважатися так і не вважатися членами ГО і відповідно організаторами Фестивалю «Трипільське коло». Тому в березні 2011 року на загальних зборах було прийняте рішення про створення ТОВ «Трипільське коло», засновниками якого і до цього часу є Тарнай Володимир, Іванов Олександр, Самчук Галина, Журавчак Олесь та Лещенко Наталя на рівних засадах (переглянути статут ТУТ). Метою створення спільного підприємства було налагодження більш прозорої та надійної співпраці п’яти організаторів та реєстрація авторських прав та прав на торгову марку «Трипільське коло» на спільне однойменне товариство. Це дозволило б кожному з 5-ти організаторів «володіти 1/5 бренду» і мати юридично підтверджене право голосу у вирішені долі проекту.

Після підписання «20» квітня 2011 року статуту ТОВ «Трипільське коло» О. Журавчак, без згоди чотирьох інших членів команди, «6» червня 2011 року подав заявку на реєстрацію одноосібного авторського права на сценарій та права на торгову марку «Трипільське коло». Такий вчинок та систематичне недобросовісне виконання завдань щодо проекту, спроби нецільового використання коштів проекту О. Журавчаком протягом попередніх років викликали цілком прогнозоване незадоволення і обурення інших членів команди, після чого вищезазначеній особі були висунуті претензії. Тож О. Журавчак вирішив вийти з оргкомітету IV Міжнародного еко-культурного фестивалю «Трипільське коло. Повітря» з погрозами завадити проведенню заходу всіма можливими засобами. Ці погрози були висунуті в усному порядку. На практиці ми зіткнулися лише з чутками в місті Ржищеві, що Фестивалю 2011 року не буде.

Попри всі внутрішні рухи в команді засновників з 30 червня по 3 липня 2011 року Фестиваль відбувся в анонсованому форматі.

На даний момент авторське право на сценарій фестивалю «Трипільське коло», зареєстроване на О. Журавчака. Укрпатент  досі розглядає питання, на яку особу зареєструвати авторське  право на торгову марку «Трипільське коло»: на ТОВ «Трипільське коло» чи на О. Журавчака. Таким чином, вважаємо неправомірним використання назви Фестивалю «Трипільське коло» будь-якою з названих зацікавлених сторін. Крім того, як результат незадоволення однієї із сторін фактом надання авторського права іншій, цілком прогнозовано почнеться оскарження цього рішення в суді. На нашу думку, судовий процес може затягнутися на термін близько 1 року. На період судового процесу використання назви Фестиваль «Трпільське коло» може бути призупинене. Таким чином, наступний фестиваль під назвою «Трипільське коло» може бути проведено не раніше літа 2013 року. Варто наголосити, що авторське право на сценарій фестивалю «Трипільське коло» не надає О. Журавчаку виключних прав на проведення вищезгаданого заходу.

Зважаючи на те, що досі невідомо про остаточне рішення Державної служби інтелектуальної власності України стосовно присвоєння авторського права на торгову марку та назву Фестивалю «Трипільське коло», вважаємо початок продажу квитків на фестиваль 2012 року і будь-яке його анонсування, що активно здійснюється протягом листопада 2011 – березня 2012   О. Журавчаком, введенням в оману та яскравим прикладом безвідповідального ставлення до всіх шанувальників та партнерів проекту.

Не додають честі О. Журавчаку його дії пов’язанні з запрошенням до подальшої співпраці в 2012 році по Фестивалю «Трипільське коло» партнерів, спонсорів  та організаторів численних майданчиків Фестивалю, надаючи їм неповну та спотворену інформацію щодо дійсного стану справ у стосунках з іншими засновниками, не повідомляючи потенційним партнерам та спонсорам, що права на проведення заходу йому не належать. Такі дії в майбутньому можуть підірвати та дискредитувати ім'я Фестивалю «Трипільське коло» та всіх його засновників.

Тож закликаємо всіх шанувальників та партнерів Фестивалю бути уважними та не дати себе ошукати.