Комічний роман про Адольфа Гітлера б’є рекорди продажів у Німеччині

теґи: 2013 рік, Адольф Гітлер, зарубіжна література, німецький роман

Комічний роман про Адольфа Гітлера «Він повернувся», в якому фюрер засинає в 1945 році і прокидається в Берліні в 2011, стрімко увірвався на перші місця в списку бестселерів у Німеччині. Було продано 250 000 екземплярів поліграфічної книжки разом із 75 000 аудіокнижок, повідомляє Преса України.


30 серпня 2011. Ніхто не підозрює, що цього дня Адольф Гітлер повернувся. Він прокинувся на пустирі в районі Берлін-Мітте, відчуваючи легкий головний біль від різкого запаху бензину. Незабаром прийшло усвідомлення, що він уже не в 1945 році – без війни, без партії, без Єви. Гітлер блукав вулицями, поки продавець газет не зглянувся над ним і дозволив спати у себе в кіоску.

Адольф вирішує починати з самісіньких низів. Здобувши підтримку сучасників, він стає знаменитим коміком, який, за задумом режисера, пародіює Гітлера. Студія швидко стає новою штаб-квартирою партії, а актор, чи то пак сам Адольф – знаменитою особистістю.

Колишній журналіст, німець по матері й угорець по батькові, Тимур Вермес зумів розпалити дискусію щодо зростання неонацизму, розчарування у фінансовому становищі і страху інфляції – така ж токсична суміш, що дозволила Гітлеру прийти до влади в 1930 році.

Дехто сприймає його успіх як доказ того, що чимало людей післявоєнного покоління ще відчувають провину за націю, що породила монстра, який ще переслідує їх. Можливість поглянути на нього з комічної точки зору дає можливість виправдати самих себе.

Здобувши славу на YouTube і, після перемоги на підтримку бульварної газети, Гітлер іде в політику, розпалюючи ненависть населення до водіїв, що перевищують швидкість, та собак, які забруднюють тротуари.

Автор говорить, що він вдався до комічного, щоб зобразити реального Гітлера. У романі він описаний настільки точно, що, здається, все це може статися насправді.

Тимур Вермес дуже точно зобразив Адольфа Гітлера, до дрібниць, з його жаргоном і поведінкою. Але разом із тим він усе-таки комічний персонаж. «Є люди, які хотіли б мати зручного монстра, щоб перекласти на нього свою провину».

 

litakcent.com