категорії: візуалка

Альтернативна інтернет-література наступає: прогулянка неіснуючим містом

Проект «Аженер» - віртуальний путівник містом, якого не існує, - виконаний, тим не менш, за всіма правилами жанру. Подано навіть біографію автора путівника – мешканця цього міста. Путівник розповідає про райони Аженера і «місця» - готелі, ресторани, музеї тощо. «Аженер» не розповідає історію, він не є художнім текстом, але текст є значною частиною проекту, як фото і колажі, тож, можна сказати, це продовження розпочатої «Парадом ведмедиків» роботи: суміш літератури і дизайну, новий вид мистецтва.


Література у звичному розумінні цього слова – досить сумне явище. Класична книга має дуже малу варіативність. Натомість великою інтерактивністю вирізняються комп’ютерні ігри. Майбутнє літератури – за її поєднанням з комп’ютером.

І, навіть, якщо через цей синтез звичайна друкована книга перестане існувати, нема нічого страшного. В Україні і так мало книг видається, тож маємо вдалі час і обставини для виникнення нового типу літератури.

Для того, аби поєднати у своїх творах слова і технології (можливо, це слово і занадто гучне для даної ситуації), письменник, як правило, нещасний одинак, не має об’єднуватися з командою та терпіти поради сторонніх щодо своєї творчості. Йому достатньо лише докласти трохи зусиль і опанувати певну дисципліну: це може бути або програмування, або веб-дизайн, або все разом.

Основна увага під час роботи над “Парадом ведмедиків” приділялася інтерактивній частині – участі читача у процесі створення історії.

У деяких розділах читач, клікнувши на те чи інше посилання, може обрати свій власний розвиток дій. Тобто зміст книжки змінюється в залежності від того, що обирає читач. Звісно, така форма, нелінійність накладає відбиток і на сам текст – він стає гнучкішим. В «Аженері» немає сюжету, тому, відповідно, відсутня інтерактивність розповіді.

Це повільний проект для вдумливого споглядання - наче картина. Доповненнями до нього є нет-артівські штуки Розмовник, «Бібліотека Ненаписаних Книжок», відеоролики у «Санаторії «Емоційна Прохолодність».

Ну а загалом сайт timemachine.kiev.ua висвітлює те, якою могла бути б література і, загалом, нові види мистецтва. Є кілька статей на цю тему, плюс різні божевільні штуки штибу овочевого гороскопу, плюс звичайні оповідання автора, а також просто гарні малюнки та світлини.

Найголовніше – то практична демонстрація того, як література поєднується з інтерактивністю. Поки що масштабних проектів на цю тему два – «Парад ведмедиків» і «Аженер».