категорії: музика інтерв'ю

Гурт «Lюk» грав і за полярним колом

теґи: Lюк, «Мамина Юность», Оля Герасимова, Тернопіль

IMG_1244З презентацією нового альбому «Мамина юність» приїздив до Тернополя харківський гурт «Lюk». Музиканти відіграли концерт у пабі «Хмільне щастя», що у ТРЦ «Подоляни». Слухачі на концерті пускали мильні бульбашки і підспівували вокалістці Олі Герасимовій. Музикантам сподобався Тернопіль і публіка на концерті. Втім, на сході України виступи гурту «Lюk» відвідує більше слухачів.

Олю, ви вперше у Тернополі? Яке враження на вас справило місто?

– Так, ми усі вперше у Тернополі. Місто нам дуже сподобалось. Ми приїхали сюди з концерту у Хмельницькому і бачимо, що Тернопіль значно гарніший. Ми ходили Театральною площею, там, де стоїть пам'ятник Пушкіну. А потім ще зайшли на острівець закоханих у парку. Ну дуже мило! Там ще на мостику замочки повішані. Такі дрібниці насправді дуже приємні.

Ви приїхали до нас із презентацією альбому «Мамина юність». А як ваша мама зреагувала на вихід цього диску?

– Моя мама зараз в Італії і вона ще не чула нашої нової платівки. Але щодо моєї творчості загаIMG_1231лом, то вона каже: «Олю, навіщо ти цим займаєшся?! Що це таке, трудової книжки немає!» Ну ви ж знаєте мам! Вона хоче, щоб я десь працювала, щоб у мене була потім пенсія. А я кажу, що не можу ходити на роботу в одне і те ж саме місце щоранку. Може це я така людина, але ось так мені нудно. Мені більше подобається такий графік, який є у нас. А альбом ми так назвали тому, що подумали, що це буде трохи посилання до ретро, до минулого. Хоча мамина юність – це те, що стається зараз, те, що стається завжди. Ми дуже любимо цей альбом. Це, напевно, наш перший альбом, яким ми повністю задоволені.

А як швидко вийдуть кліпи на пісні з нового альбому?

– Чесно кажучи, ми стільки грошей витратили на запис альбому, що навіть і не знаємо. Звісно, вони будуть, і в нас вже є кілька пропозицій. Вже є режисери, які хочуть знімати, але чомусь всі хочуть робити відео на одну пісню – на «Мітхун Чакроборті». Чомусь вона їх надихає. В будь-якому разі, влітку ми знімемо два кліпи, один з яких вже у стадії розробки. Швидше за все, вони з'являться восени.

Вас більше знають на сході країни. Зараз ви почали їздити і заходом. Чи відрізняється реакція на вашу музику на сході і на заході України?

– В принципі, у нас публіка однакова. Відрізняється лише кількість. На сході на наші концерти приходить більше людей. А наші слухачі схожі внутрішньо. Я думаю, це питання часу і за певний час ми і тут будемо збирати більше слухачів. Ми на це зовсім не ображаємося. Адже просто про нас тут менше зIMG_1239нають. Якось так склалося, що нас сприймають чомусь як московський гурт. Кілька років тому в нас був концерт у Києві і на афішах написали: «Гурт «Lюk», Москва». Нам здається, що це – наслідок комплексу великого брата, який є у всіх українських ЗМІ та на радіостанціях. Перший наш альбом був повністю українською мовою і його чомусь ніхто не видавав. Але як тільки в Москві його видали, нас помітили в Україні. Чому так – ми не знаємо.

Ви берете участь у багатьох музичних фестивалях. Де сподобалося грати найбільше?

– Минулого року ми виступали у Литві на фестивалі «Be together». Грали також у Білорусі, Росії, Польщі. Але в Польщі – то були більше літературні фестивалі. А ми не дуже любимо фести, де є такі «солянки». Щодо фестивалів, де суто ми брали участь, то це були «Стереолето», «Наши в городе» та інші. Ми тільки в Україні не грали. «Be together» – це взагалі відмінний фестиваль, який проходить на кордоні Білорусі, Польщі та Литви. Нас дуже вразила музика там! Ми навіть грали за полярним колом. Це був фестиваль в Норільську «Таймырский кактус». Також було дуже цікаво. У нас будь-який музичний фестиваль викликає цікавість. От лише не встигаємо погуляти по містах, в яких ті фестивалі проводяться.

У вас досить-таки напружений графік. А що ви робите, коли випадає вільний день?

– Робота музикантів – це також задоволення. Ми ж не вугілля розвантажуємо! І зазвичай лукавлять ті музиканти, котрі кажуть, що їхня робота – дуже важка. Напружений графік у нас лише під час гастролів. А в інший час ми катаємося на велосипедах і робимо те, що роблять усі звичайні люди.