категорії: кіно стаття

Київський міжнародний кінофестиваль: в очікуванні свята кіно

теґи: Київ, Київський міжнародний кінофестиваль, кінофестиваль

logo_ua1Всі вже чули, що Київ має ще один регламентний кінофестиваль. Називається він просто – як торт, Київський. Так от, Ірина Гордійчук, голова відбіркової комісії фестивалю, себто, – людина, смаки якої формують програму заходу, заявила на прес-конференції: «Кожна поважаюча себе країна повинна мати свій кінофестиваль. «Молодість» – це молодіжний фестиваль, а нам потрібен фестиваль, що матиме стандартні рамки: фестиваль кіно, гарного кіно.» Слово «молодіжний», як ви помітили, тут вжито явно у зневажливому значенні – «недалекий, неповноцінний».

«Молодість», звичайно, – не бозна-що, та все-таки… І зрозуміло, що Київський фестиваль лише народжується, і що важко з нуля організувати таку подію, щоб одразу і «ах!». І, може, не буде тісно двом кінофестам в місті каштанів, хоча у світі прецедентів співіснування декількох фестивалів в одному місті не пригадаю. Але навіщо ж тоді потрібні ці «наїзди» телевізійної левиці Гордійчук? Нажаль, напрошуються підозри, що новий фестиваль буде не стільки мистецьким заходом, скільки заходом світським. Щоб статусні пани і пані Києва могли позначити власну причетність до культури, віддрукувавшись в фотозвітах з подій фестивалю, реалізуватися, як така собі «інтелігенція в законі». І подібними заявами організатори, здається, фільтрують аудиторію, окреслюють коло своїх майбутніх глядачів.

«Стандартні рамки» їх фестивалю – це пожираючий глянець середній клас у якості публіки і«заслужені» митці радянського розливу. Будинок кіно – давній заповідник «заслужених», десь як і театр Франка. І фестиваль цій громаді здався зовсім не для фільмів, а для червоної доріжки, стуку підборів і блиску сережок. Для того, аби розділити вечірнє повітря з собі подібними, десь зручно всією тусовкою відсидітися.

Дуже сподіваюся помилитись у своєму прогнозі. Однак, погляди на прекрасне у людей, які стоять за Київським фестивалем, хочеться назвати сформованими, але ніяк не прогресивними. Президент – Ступка, наш найнародніший і найталановитіший артист, майже український Міхалков, але, на щастя, аполітичний, перед яким весь бомонд просто-таки мліє. Журі: Зануссі – тонкий, буржуазний автор, фільми якого фактично і є планкою можливостей програми Київського; Івар Калниньш – просто радянський Мікеле Плачедо; Руслана Писанка, яку модно називати секс-символом українського телебачення, – акторка! Ви хоч один її фільм згадаєте? От і мені крім інтерівської погоди в 90-х вона нічим не дорога. Генеральним продюсером фестивалю буде Федір Крат, який раніше був організатором теплохідного фестивалю «Золотий Бриг» – ще одного місця кінематографічних вечірок, де саме кіно, напевне, було не більш, ніж тупим фоном, який захід, нібито, популяризував. Президентом того фестивалю також був Ступка, до речі. «Концепція теплоходу» – ідеальна для подібних заходів. Самі знімаємо, самі дивимося, самі нагороджуємо. Без зайвих людей і без зайвої критичної думки – навіщо псувати свято.

При цьому теоретично в програмі конкурсу Київського фестивалю цілком можуть бути прегарні фільми, хоча здалеку ентузіазму вона, все ж, не викликає. Позаконкурсна секція покращити репутацію заходу також навряд чи зуміє. Ретроспектива турка Джейлана з трьох його останніх фільмів, давно викладених на торрентах – не смішіть. Більш, ніж символічно, що головною подією фестивалю намагаються зробити новий фільм Гріневея. Гріневей – великий художник лабораторного кіно, останні роботи якого, щоправда, вже не вписуються в його терапевтичні мистецькі концепції.

Україну на фестивалі представлять молода Віра Яковенко і режисер «Мухтара» Володимир Тихий. Фільми, звичайно ж, про бізнесменів – інших професій у нас немає… Схоже, територія мертвих фільмів – вже не тільки вітчизняні телеканали.

Отож, схрещуємо пальці і йдемо на фестиваль. Якщо його фільми не подивимося ми – їх не подивиться ніхто.

Сайт фестивалю