категорії: інтерв'ю

Майкл Мерфенко: «Спостерігаю за усією Україною в Маріїнському парку»

Майкл МерфенкоУкраїнський художник Майкл Мерфенко утворив свій псевдонім із власного прізвища Мерфі та прізвища дружини Оксани Грищенко. Нещодавно Майкл презентував у Києві новий цикл своїх робіт «Гілізм». Ми зустрілися на Хрещатику, сиділи під магазином «Теранова» на лавці. Майкл Мерфі народився у Ґлазґо. Згодом батьки емігрували аж до Австралії. У Майкла – на чверть шотландська кров, на три чверті – ірландська.

– В дитинстві я не знав, що таке телевізор. – каже Майкл. – я ходив гратися на дуже велике поле, усе, що в мене було – це величезний простір: поле і Тихий океан. І ця природа зробила найбільший вплив на мою творчість.

Майкл МерфенкоДружина Майкла – українка Оксана Грищенко, дочка Костянтина Грищенка, колишнього міністра закордонних справ, народилася в Києві.

– Ми познайомилися у Німеччині, – каже Майкл Мерфенко. – в Марбурзі. Оксана навчалася там в університеті, а я вивчав німецьку. Ми жили в студентському містечку. Не знаю, як так сталося, що ми знайшли одне одного, бо моя дружина – молекулярний біолог, а я – художник. Тоді ми розмовляли німецькою, бо я думав, що англійської вона не розуміє, а одного дня вона заговорила англійською. 1997-го мене Оксана запросила в Україну на День Незалежності. Я не знав, що це за день – усе, що я знав про Україну – це Чорнобиль. Тоді я приїхав і залишився тут – ми одружилися в Андріївській церкві. Оксана була в традиційному українському костюмі, а я – в шотландському. Мій свідок, шотландець Андрю, грав на волинці.
Зараз на життя нам вистачає з продажу моїх картин. Тільки в мене є проблема з українською. Але я її знаю краще за російську, адже вчу вже пів року. Починати треба було раніше, бо в Україні я живу постійно п’ять років. Але вперше приїхав сюди в лютому 1997 року.

Майкл МерфенкоВ кого з відомих людей є картини?
Дарував я колишньому міністру економіки Володимиру Макусі. Взагалі картини рідко дарую, бо це мій хліб. Коштують вони біля кількох тисяч доларів.

У тебе була виставка в Америці. Там картини дорожче продаєш?
Ні, це нечесно, коли десять тисяч тут і п’ятнадцять там. Картини коштують однаково. В Україні просто купують рідко, бо можуть тільки бізнесмени.
До нашої політичної ситуації Майкл ставиться з усмішкою.
– Коли до мене приїжджали друзі із-за кордону, – розповідає художник, – то ходили – знімати ваші мітинги. Їх не цікавила Лавра чи Софія, вони зацікавились саме демонстраціями. А взагалі для них це зовсім інший світ, вони приїхали з Німеччини і розповідають тепер, що «ходили до іншої планети».

Майкл МерфенкоКомусь передаєш своє вміння малювати?
Так, ми маємо вже двох дітей: Соломії – дев’ять років, а Филимонові – сім. Ми спілкуємося вдома двома мовами: українською та англійською, хоча зараз набагато більше українською. Соломійка також малює, дуже багато малює і я часто підказую їй, як і що краще зробити. А от в мої оцінювання вона не вірить і каже, що оскільки я їй тато, я не можу об’єктивно оцінювати її роботи. Донька – артистична натура. Вона не боїться відкривати себе, любить творити: малює, вирізає з паперу, робить іграшки. Улюблене заняття – роздивлятися книжки з мистецтва. У нас з Соломією трапилась така історія – ми віддали її в одну школу – а там вона перестала малювати і читати, там їй відбили до цього охоту. На півроку. Непросто було повернути дитину до творчості. Наразі Соломія навчається в Школі Монтесорі – і там їй добре. А Филимон не малює, але він дуже музичний хлопчик. Головне, ні до чого не змушувати дітей, а ненав’язливо спрямовувати. Майкл МерфенкоЯ вважаю помилкою, коли батьки примушують займатись тим самим, але ми Соломію не примушуємо, вона сама сказала, що буде художником.

 На всі запитання Майкл відповідає українською з невеличким домішком англійської та акцентом.

Як перейшли на українську?

Українську мову ми вивчали з Оксаною разом, оскільки в дитинстві вона навчалася у Москві, де її не викладали. Потім Оксана багато подорожувала з батьком, а коли Україна стала незалежною, повернулася з батьками до Києва, але українську вивчила не одразу. Зараз я займаюсь вивченням із викладачкою, а раніше тільки читав і слухав українською – так вчився.

Майкл МерфенкоЗ багатьма художниками знайомий?
Ні, я інтроверт. Я багато часу приділяю власним роботам і мені майже не залишається часу на спілкування.

Де відпочиваєш?

В Києві – Маріїнський парк – там дуже багато людей, можна спостерігати за усією Україною там. Я люблю ходити і спостерігати за людьми. А взагалі дуже люблю Західну Україну. Був два рази у Львові і подорожував західними селами – там дуже красиво. У Харкові був теж, але недовго, там мені не сподобалося, він такий, як Київ 10 років тому. А от Крим мені нагадує Австралію.

По закінченню нашої розмови до Майкла підходить бабуся і просить милостиню. Майкл дістає гаманець і віддає весь дріб’язок бабусі – ми прощаємося.

Фото: Євген Колесник

Проект «Гілізм»
Майкл Мерфенко
Portrait Of The Son

Майкл Мерфенко
Destiny

Майкл Мерфенко
Family Tree

Майкл Мерфенко
Strength

Майкл Мерфенко
Mother

Майкл Мерфенко
Ukraina

Майкл Мерфенко
Fall

Майкл Мерфенко
Venus

Майкл Мерфенко
Horse