Михайло Іллєнко: «Ми, українці, можемо відродитися після будь-якої біди»

теґи: Михайло Іллєнко, Тарас Шевченко, У тієї Катерини хата на помості, фільм Толока

IMG_0641 – копия

 У лютому 2013 року режисер Михайло Іллєнко розпочав знімання нової кінострічки «Толока» за мотивами балади Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості». Це перша масштабна екранізація твору Кобзаря за часів незалежної України. Її прем’єра відбудеться у березні 2014 року, коли відзначатимемо 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка.

«ТОЛОКА»: ПЕРШІ УСПІХИ

  Минули зимові та весняні періоди знімань кінострічки «Толока», себто створено 25 відсотків матеріалу майбутнього фільму, а його творцям уже є чим похвалитися. Підбиваючи підсумки цього важливого етапу, автори проекту підготували тизер картини (трихвилинний ролик із найяскравіших епізодів відзнятого матеріалу, таке собі рекламне повідомлення), який справив величезне враження на знавців світової кіноіндустрії.

 Зі слів продюсера стрічки Пилипа Іллєнко, тизер з успіхом презентували на Канському кінофестивалі у квітні. До слова, саундтрек до нього озвучив лідер гурту «Мандри» Сергій «Фома» Фоменко.

IMG_0217

– Перша публічна презентація фільму світовим експертам зацікавила фахівців, – каже Пилип. – Крім цього, «Толока» стала однієї із 19 стрічок, що потрапили до програми «Work-In-Progress» кінофестивалю у Карлових Варах, третього за світовими рейтингами міжнародного кінофестивалю. Іще одна важлива подія – режисер і постановник стрічки Михайло Іллєнко доклав чимало зусиль, аби отримати згоду на створення саундтреку до кінофільму «Толока» всесвітньо відомого композитора, володаря «Золотого глобуса» Влада Алессіо – італійця українського походження. Також тизер «Толоки» відібрано для презентації на Одеському міжнародному кінофестивалі у липні 2013-го. Ці факти уже свідчать про отриману високу оцінку серед експертів кіноринку, – додає продюсер. – А позаяк «Толока» – це масштабна стрічка, яка охоплює 400 років історії України, то для неї задіяні найкращі українські творчі сили, найсучасніші технології.   

 «СКЛАДНІ ЧАСИ НАС РУЙНУЮТЬ, А МИ ЗНОВУ ВІБУДОВУЄМОСЯ. ЛЮБИМО І ВІДБУДОВУЄМОСЯ…»

IMG_0229

   Толока завжди мала сакральне значення для українців. Саме її організовували для виконання термінових робіт, наприклад, відбудови хати. У цьому дійстві є диво воскресіння: на очах у людей на згарищі з’являється нова хатина. Толока – унікальний символ порятунку родини, громади, України, це дивовижний приклад єднання українців задля доброї мети.

– Ще 1967 року я вперше зрозумів, що таке толока, мене вразило, як будівництво сільської хати збирає навколо себе здоровий імпульс, як люди приходять на допомогу один одному, – каже Михайло Іллєнко. – Тобто українці вигадали цілу стратегію національного порятунку. Коли приходила справжня біда, коли від села залишався тільки дим, вони збиралися й відбудовували село, рятували одне одного. Тому я хочу, щоб Україна подивилася на себе з гідністю, з відчуттям того, що ми можемо відродитися після будь-якої біди.  

IMG_0216

У кінострічці «Толока» задіяні такі українські актори як Богдан Бенюк, Іванка Іллєнко, Сергій Романюк, Віталій Лінецький, Олег Примогенов, Дмитро Лінартович, Лариса Недашківська та багато інших. Замову та весняну знімальні сесії проводили в Київській області – у селах Трипілля, Стайки, Халеп’ї, Витачеві, Дерев’яній, Юрові, у Національному музеї архітектури та побуту Пирогів, а також у павільйоні Національної кіностудії художніх фільмів ім. О.Довженка. Наступний етап – літній період знімань. Як розповів Михайло Іллєнко, дуже серйозні сцени, зокрема, переправи на Хортицю, часи Козаччини (1580 рік), двобої, драматичні та комедійні колізії за участю каскадерів, зніматимуть у селі Стеблеві, неподалік від Корсуня-Шевченківського. Знімання триватимуть з 3 липня по 11 липня. 

IMG_0230

– Коли на Канському фестивалі мене запитали, про що фільм «Толока», то я відповів, що давно хотів зняти фільм про Україну, – ділиться режисер. – Коли створив стрічку «Фуджоу», вона вийшла про любов. Зняв «Сьомий маршрут» – і знову про любов. Гадав, «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» вийде про Україну, але й це кіно про любов. Перед зніманнями наступного фільму я звернувся до найвідомішого українського експерта – Тараса Шевченка. Бо до кого ще звертатися, знімаючи кіно про Україну? Але й «Толока» виходить про любов. Гадаю, можна перевернути цю формулу. Коли мені хочеться зняти фільм про любов, то я знімаю «Толоку», а виходить – про Україну… Мене ця формула влаштовує.

IMG_0232

 – "Толока" – це фільм про те, що Україна й українці, незважаючи на дуже складну історію, протягом багатьох століть люблять і відбудовують, – додає лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко. – Складні часи нас руйнують, а ми знову відбудовуємося. Цей меседж актуальний завжди з точки зору того, як треба жити. Бо без любові неможливо, і без спільноти неможливо.

 Виробничий бюджет стрічки «Толока» – близько 30 мільйонів гривень. Її виробництво здійснює компанія «Іллєнко Фільм» за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно та за сприяння Благодійного фонду «Велика родина». Попередній фільм Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» прорвав блокаду українського кіно та мав найбільший глядацький успіх за часи незалежності України. 

IMG_0239

– Впевнений, що глядач прийде у кінотеатр і на «Толоку», – каже режисер. – Прийде, аби побачити героїв, які готові до дій та які діють рішуче. Глядач побачить динамічне кіно, в якому прискорюється час. За 110 хвилин відобразиться 14 дивовижних фрагментів української історії. А історія будь якої людини або країни – це і драма, і комедія, і пригоди та романтика, і детектив та фантастика. Це продовження розмови про пам'ять, про повернення, про долі українців. Нині сил, які розривають Україну, дуже багато. Тому в цьому фільмі я хочу нагадати людям, що все-таки ми, українці, – велика нація. І нам треба єднатися. Толока відкриває суть виживання українського народу, тому її треба відродити.