категорії: інтерв'ю

Поваляєва не дасть занудьгувати читачам, тож наступною книгою будуть вірші з прозовими прокладками

Світлана ПоваляєваСвітлана Поваляєва - поет(ка), журналіст(ка), письменник(ця). Всі ми пам'ятаємо її завжди дотепні статті в почившому в бозі журналі ПіК. Як багато цікавих людей, вчилась в Могилянці, як ще більше цікавих людей її не закінчила. ЇЇ роман "Замість крові" (читати рецензію>>>) - роман про любов, про наркоманів й для наркоманів, про те, як не треба бути наркоманом. Хоча читайте інтерв'ю, й вирішуйте самі.

 

- Де вчилась і як себе поводилася в дитинстві?
Вчилася у совковій нацистській школі, потім в Київському універі журналістики і ще пару років паралельно у Могилянці, але Могилянку не закінчила. Поводилася в дитинстві - як мізантроп, навіть як ксенофоб, завжди воліла бути сама, ненавиділа дитсадок, в школі - як гормонально неврівноважений підліток, котрий протестує проти "старих і злих", взагалі проти всього, проти чого лише можна протестувати, страшенно пишалася тим, що кілька разів мене намагалися вигнати зі школи, гордо тусувалася на перших студентських голодуваннях, в універі гіпувала, бухала, валандалася автостопом по країнах тодішнього снд.

- Про що зараз пишеться? Які новинки можна буде помацати вже найближчим часом?
Вже написалося :). Нещодавно відбулася презентація четвертої книжки "Сімурґ", котра вийшла у видавництві "Фоліо", і скоро має вийти "Камуфляж в помаді". А на даний момент тексти до сюжетів (часто на абсолютно дебільні теми) забирають майже весь час і засмічують голову.

- А що за сюжети?
Я працюю на 5-му каналі у програмі "Новий час" з Романо Чайкою - по 2-3 сюжети на тиждень на дуже різні теми. О "вєчном" :))))))))))))))

- А є такі тексти, яких ще не надруковано і не планується чи плануються на далеке майбутнє?
Ну, є трохи, але таке усіляке.... пурга :)))) Дещо читала у Харкові - такі развлєкухі-заманухі, про дурного араба, про свійського пацючка Будду :)))))))

- А коли було написано/видано перший твір?
"Ексгумацію міста"? чи то у 2001, чи то 2002, щось таке.

- Ага, тобто перша спроба писання відразу пішла в друк?
Виходить, що так :). Перед тим ще у "Молодому вині" і подібних проектах друкувалися поезії - теж "зльоту".

- Яку музику слухаєш? Що подобається з україномовного муз-продукту?
Ооооооооооооооо божжее тільки не це!!!! :))) Мені набагато легше сказати, що я НЕ слухаю, до того ж, про це дофіга у всіх моїх книжках написано (номери сторінок сказати не можу).
З наших люблю Скрипку, Гадюкіних, Королівських Зайців, Півнів, дез-металевих і граіндових наших типу "Гіперіон" (Запоріжжя), "Догма", "Ембіваленс" (Львів), "Ментал Демайс" (Київ)... Люблю Пітерську команду "АукЫон".

- Багато часу проводиш в глобальній мережі? Коли в нас відбувалося інтернет-опитування (результати>>>) йшла шалена підтримка з одного ресурсу. Фан-клуб чи просто прихильники? :)
Нє, взагалі не проводжу. З літа взагалі на це часу нема - навіть до e-mail`a раз на пару днів добираюся :) Було дєло - влітку була тупа робота, то я підсіла на ЯПлакалъ :) це був перший і, мабуть, останній форум в моєму житті - спробувала - завантажила чимось "робочий" час - набридло - забула :))))) А шо, досі пам'ятають? Приємно :).

- Що вважаєш вершиною письменницької майстерності?
Гонзо.

Світлана Поваляєва

- Ніколи не думала писати в якомусь іншому стайлі?
Я взагалі про стайли не думаю, пишу як пишу...

- Чому ти змінила видавництво?
Бо хочу бачити у продажу свої книжки, мати адекватну розкрутку, робити презентації, виступати по регіонах - тобто жити як письменник, а не лежати у кришталевій труні, мов спляча красуня :).

- Чи любиш ти тваринок? Живуть вдома якісь домашні?
Дві кішки і кіт, черепахи, риби... Псів ненавиджу, людей теж не дуже, а так взагалі - як павлік морозов - "всьо-такі, пріроду я люблю" :).

- Яка книга вразила за останній рік?
"Правік та інші часи" Ольги Токарчук, "Тема для медитації" Леоніда Кононовича, "Гімн демократичної молоді" Жадана, "Згори вниз" Тані Малярчук, "Жінки їхніх чоловіків" Софійки Андрухович, "Задуха" Палахнюка.

- Часто ходиш у культ-походи? Театр любиш? Яка найулюбленіша вистава ? =)
В театрі давно не була - не складається якось, але вистава всіх часів і народів - це "Гамлет" Роберта Стуруа з Костянтином Райкіним у ролі Гамлета. Частіше буваю на якихось сейшенах, і то в інших містах - у Львові, до прикладу. Часу немає

- Чи є місто, крім Львову, де ти відчуваєш себе найкраще?
Пітер, Сімеїз, Яремче... Львів, здається, любить мене навзаєм :). Але найкраще почуваюся у себе на дачі (це гирло Десни)

- Коли будуть видані твої вірші?
"Камуфляж в помаді" - це збірка поезій за всі роки мого "літературного існування" плюс кілька коротеньких новелок - зара то типу актуально, вірші з прозовими прокладками, щоби народ не занудьгував.

- Чи поділяєш літературу на жіночу і чоловічу?
Ні! Жіноче і чоловіче - це до психоаналітика і сексопатолога :) У нас багато бабських книжок, але то не є література - то мамалига з гендерних запльотів і сексизму :)

- Який би статус ти б надала воїнам УПА? Чи вважаєш, що це суто політична проблема?
Так, політична. Відгонить банальним популізмом, бо насправді такої проблеми не мусило би існувати. Воїнів УПА варто вшановувати так само, як і решту. Що мається на увазі під статусом? Легалізацію? ;))))) я - за легалізацію у нашій державі статусу воїнів УПА, я за легалізацію маріхуани, я за легалізацію проституції, - я за легалайз цивілізованості! :))))))

- Думаєш, це сприятиме розвитку(і культурному :))))?
Декриміналізація легких наркотиків призведе до стабілізації й оздоровлення стосунків нормального суспільства з правоохоронними органами, судовою та медичною системами, до руйнації чорного наркобізнесу, принаймні на рівні пушерської мережі, й - найважливіше - знівелює героїчно-романтичну ауру наркокультури серед зовсім юних створінь. Це "призведе" до переходу країни на вищий щабель цивілізованості в хорошому розумінні цього слова, ну і у такий спосіб, відповідно, сприятиме і культурному розвитку J))))))))))

- Яке ставлення до націоналістів і чи підтримуєте думку Ульянова: "це не люди"?
Дивлячись до яких націоналістів.
А Ульянов - маленький змоскалізований популіст! Краще спитайте його, чи не прагне він привселюдної кастрації перед телекамерами :))))))))))))

- Націоналіст в прямому розумінні. Чи ти вважаєш, що в нас націоналісти "видозмінені"?=)))
Я вважаю, що зараз нам дуже не вистачає націоналістів взагалі :)))))) навіть видозмінених!

- Твори яких сучасних письменників ти ввела б у шкільний курс? Ну раптом міністром станеш! =)
Кононович, Дереш, поезію Жадана й Андруховича, Малярчук
міністром не стану :)))))))))

- Чи є в тебе досвід участі у міжнародних виставках?
Ні, бо Кальварія … гм… ну, зрозуміло :))))))) а з Фоліо ще не встигла :))))))))

- Тоді питання, чи любиш "фестивалити"? Часто буваєш на фестах? І чи відвідала "РокСіч"?
Так, страшенно волочуся з різних розхристаних тусівок, на Рок-січі була - щоправда, насамперед з метою послухати дебют коханого барабанщика в гурті White! (він раніше лабав у КорZфйцях, Догмі, та де лише не лабав, але кожна нова команда - певною мірою дебют).
А взагалі-то я б з більшим запалом сходила на "Обітуарі" ;) кажуть, вони приїдуть у червні - оце був би розрив! :)
Да, от харківський слем нещодавно був просто неймовірний (хоч це був і не музичний, а літературний фест:)))))))- публіка просто казкова - хотілося виступати і виступати, тусуватися і тусуватися - щось типу "померти в оргазмі" :))))))

- А який фест і чим запам'ятався найбільше?
ну, це давно було :)
Якщо бачив, є така книжка Юрка Коха "Смарагдовий жмуток казусів і курйозів" (вид-во "Піраміда", Львів, рік 2005), і там просто до фіга про це написано, я там саме і про львівську Альтернативу розповідаю, і про Одесу.
Знаєш, у нас вмирає справжня фестивальна культура. Тобто таврійські ігри - це не фест - це бидлячество, я маю на увазі такі глобальні синкретичні штуки як Червона Рута була свого часу, "Вивих" - принаймні в Києві з цим - жопа. А! Нє! все-таки скажу: божевільні враження від фестивалю важкої музики в "Меджибожі" - це такий дуже давній замок-фортеця під Хмельницьким, і там дві доби рубалися толкієнуті прямо в замку, а на підйомному мості виступали граіндові і дез-металеві команди з усієї України!!!!! Ну, там багацько усякого було - довго розказувати :)))

- Я вже питав, чи поділяється література на "ч" та "ж". А тепер, мене цікавить ще, як ставишся до феміністичних твориків? :)
ригаю :))))))
не читаю і ношу з собою напровсяк антигістаміни (протиблювотні препарати :)))))))

Світлана Поваляєва

- Яким чином можна зняти штучну завісу з східного регіону для української культури? І загалом, для культури?
Я не бачу ніякої завіси. А взагалі-то я не міністр культури чи освіти, аби відповідати на такі глобальні запитання :))))) Як письменник скажу, що треба нам всім весь час їздити і виступати, читати свої тексти - це такий клей, котрий тримає розвинених людей будь-якого віку у будь-якому регіоні. О! Звучить як рекламний слоґан :))))))

- Як, на твою думку, можна зберегти цілісність України?
Уй божже ж мій… Україна - цілісна, єдина, поменьше дослухайтеся до конотопських відьом й інших шизофреніків, котрі сидять на московському баблі як наріки на дозі.

Редакція вдячна за світлиниУкраїні Молодій та Ксенії Омельченко.

Передмова:Іван Коломієць.