«Прекрасний шлях» гетьманської столиці

теґи: Глухів, Глухівський краєзнавчий музей, Нарбутівка, Терещенки, гетьманська столиця, сержант Жожома

IMG_0027Відвідавши Глухів – одне з найдавніших міст України, що виникло ще за часів Київської Русі і є колискою видатних світових діячів історії та культури, дістанете велике задоволення. Бо чи знайдеться ще десь місто, багате на ТАКУ кількість історичних пам’яток?! Вузенькі вулички тут осонцені прадавністю, а від стін величавих будівель відлунюють кобзарські передзвони… ЖК тепер знає, чому класики були залюблені у Глухів... 

Зупинка перша. ПЕРВОМАЙСЬКЕ


Нам пощастило, бо долали подорож у зручному мікроавтобусі. Добратися до Глухова можна із сумського автовокзалу, звідти їде велика кількість маршруток. Три години – і ви на місці. А за ночівлю не хвилюйтеся: тут є зручні й недорогі готелі.
…Зупинитися у селі Первомайському нас змусив незвичайно голосний… церковний дзвін. Перед входом на територію храму жінка невеличкого зросту завзято била важелезними молотками у …балони з-під газу. Як згодом з’ясувалося, то дружина місцевого священика Олега Белика. Тетяна – псаломщик-регент, саме таким чином вона скликає людей на службу. До того ж, вельми бідкаючись про долю святині, що їй уже двісті років, отим своїм гучним дзвоном закликає проїжджих допомогти відреставрувати храм, який руйнується: «Бачите, фундамент просто руками можна розбирати…»
Зі слів матушки, таких святинь XIII століття на Глухівщині лишилося тільки дві. Храм Покрови Пресвятої Богородиці, що у Первомайському, стерпів чимало осквернень, але, на щастя, зберігся. Жінка каже, що ця церква незвичайна, мовляв, відбуваються у ній чудеса зцілення, а торік на Пасху замироточила плащаниця...
 

Зупинка друга. НАРБУТІВКА


«Як це чому туристам варто заїжджати у Нарбутівку? – дивується викладач глухівського університету Віктор Заїка, коли ми запитали про батьківщину художника, автора перших українських грошей та унікальних шрифтів, засновника української школи графіки Георгія Нарбута та його брата, поета Володимира Нарбута. – Прикро, бо знищили їхню садибу, ген на вигоні була. Тут унікальна зона: таких липово-дубово-березових лісів більше ніде нема в Україні...»
Відтак ми подалися до Нарбутового джерела, у якому, за словами глухівчан, тече животворна вода, або, як її ще називають, срібна, через уміст у ній цього металу.
«То цілюще джерело. Он на хуторі живе дід Іван, у 84 роки він оре та косить! Це вода йому міць та здоров’я посилає, – каже історик і журналіст Микола Вороць. – Сюди приходили монахи, умивали водою обличчя, очі й ...видужували. А якійсь жінці тривалий час аж у Москву цю воду возили...»


Зупинка третя. ГЛУХІВ


Як приїдете у гетьманську столицю, НЕОДМІННО ВІДВІДАЙТЕ…
…Музей старовинної книги, що при Глухівському державному педагогічному університеті ім. Довженка. Директор бібліотеки цього вишу Анжела Печена покаже вам незвичайну книжкову скарбницю, що налічує понад сім тисяч примірників кінця XIX – початку XX століття. Найстаріша книжка датується 1761 роком. Тут ви зможете взяти до рук давні видання творів Шекспіра, Гете…
…Глухівський краєзнавчий музей
І передусім кличте наукового співробітника цього музею Олену Онопрієнко. Бо, здається, так цікаво, як вона, про історію Глухова годі кому розповісти.
 

У МУЗЕЇ ВИ ПОБАЧИТЕ…
…один із найцінніших експонатів – прапор міста, що його датовано 1878 роком. До слова, герб і прапор сучасного Глухова єдині в Україні, на яких зображено символи гетьманської влади.
 

ТАКОЖ ВИ ПОЧУЄТЕ…
…У ЩО СВЯТО ВІРЯТЬ ГЛУХІВСЬКІ БАБУСІ
Глухів був одним із величезних центрів православ’я. У ХІХ столітті монастир Глинська Пустинь (його засновано ще у ХVI столітті) у період найбільшого розквіту за матеріальними статками прирівнювали до Києво-Печерської лаври. Тоді це було ціле церковне містечко, але у ХХ столітті його двічі закривали, тільки в 1990-х монастир відродили. Археологи розкопали фундамент церкви Пресвятої Богородиці, але не знайшли ікону Різдва Пресвятої Богородиці, хоча вона є у списку. Тож місцеві бабусі свято вірять у те, що коли монастир відбудують у тих масштабах, яким був, зведуть церкву Різдва Пресвятої Богородиці, ця ікона неодмінно з’явиться на олтарі.


…ЗА ЩО ШАНУЮТЬ СІМЕЙСТВО ТЕРЕЩЕНКІВ
Пам’ятний слід у Глухові залишила родина Терещенків, чиї могутні корені сягнули Києва, Москви, Петербурга, Парижа, Канн, Женеви. Тільки для міста Терещенки спонсорували півтора мільйона карбованців. На ці кошти звели чоловічу гімназію, інститут (це три корпуси сучасного педагогічного університету), жіночу гімназію (нині це школа № 1), церкву Трьох Святих Анастасій, сімейну усипальницю Терещенків, земську лікарню, банк, лікарню святої Єфросинії, дитячий притулок, Федорівське ремісниче училище (сучасна школа № 3) і міське училище (старий будинок коледжу)...


…ЧОМУ АМЕРИКАНСЬКІ ГЕНЕРАЛИ ВІДДАВАЛИ ЧЕСТЬ СЕРЖАНТОВІ ЖУЖОМІ
Маємо ми й вісімнадцять героїв Радянського Союзу і трьох повних кавалерів ордена Слави. Розповім про Миколу Жужому, який мав 91 найвищу нагороду трьох держав, а Зірку Героя Радянського Союзу він отримав... посмертно. Сержант вісім разів був поранений, мав одинадцять контузій. Найвищий орден США – «Срібну Зірку» – Микола Жужома здобув за те, що його підрозділ визволив американський десант, який потрапив в оточення. Будь-який американський генерал, коли зустрічав сержанта Жужому, першим віддавав йому честь. Крім цього, він був удостоєний найвищої нагороди Югославії. Кажуть, ніби орден йому вручав сам Тіто.


НЕ ОМИНІТЬ ПРАДАВНІ СВЯТИНІ…
…передусім – Миколаївську церкву – окрасу Радного майдану, в якій наставляли на гетьманство Данила Апостола та Кирила Розумовського і виголосили анафему Івану Мазепі; Трьоханастасіївську церкву, одну з найкрасивіших споруд міста, що її розписували відомі художники Верещагін, Журавльов, Мурашко, Пимоненко, брати Свідомські, роботи яких – шедеври живопису. Чи не найбільше вражає іконостас із білого мармуру… Спеціалісти вважають, що цей храм є зменшеною копією київського Володимирського собору, а також Спасо-Преображенської церкви і Київської брами міської фортеці.


…І ВІДВІДАЙТЕ ЦЕНТРАЛЬНИЙ ПАРК
із вишуканими пам’ятниками композиторам Максимові Березовському (його ім’я викарбовано золотом на мармуровій дошці на стіні Болонської музичної академії поряд з іменем Моцарта) та Дмитру Бортнянському, засновнику нового типу хорового концерту…
…Через Глухів протікає річка Есмань, назва якої перекладається як «прекрасний шлях». Поїдьте туди – не пожалкуєте…
-------------------------- 

БУЛИ І ПАЛАЦИ, І «ОБЫЧНЫЙ, ПОШЛЫЙ ГОРОДОК»...

…1992 року місто відсвяткувало тисячолітній ювілей, хоча у літописах про Глухів згадують у 1152-му. Проте архітектурні знахідки, датовані Х століттям, доводять, що місто існувало набагато раніше.
Найславетніша сторінка в історії Глухова – гетьманщина, коли протягом майже цілого ХVІІІ століття він був столицею Лівобережної України. Місто було резиденцією Івана Скоропадського, Павла Полуботка, Данила Апостола... До слова, за Апостола у Глухові відкрили так звану «співацьку школу», в якій навчалися відомі композитори ХVІІІ ст. Бортнянський та Березовський.
1784 року місто пережило чергову пожежу. Влада звернулася до Катерини ІІ по допомогу у відбудові, на що цариця відповідала: «Не відбудовувати, аби знищити в малоросіян згадку про їхню гетьманську столицю».
Коли Тарас Шевченко вперше приїхав до Глухова (а він був там тричі), то він так описав: «Обычный, пошлый уездный городок». Себто отих чудових палаців, що були за гетьманщини, не побачили ані Кобзар, ані ми з вами...