Конференція «TOMORROW’S IDEAS, NOW 2012»: переосмислення науки

теґи: Канада, конференція, культура

Із 16 по 18 серпня 2012 року я мала приємність брати участь у міжнародній міждисциплінарній конференції «TOMORROW’S IDEAS, NOW 2012» університету Альберти (Едмонтон, Канада) за сприяння КІАС (директор – Доктор Джеффрі Роквел). Це була уже друга по рахунку конференція організована в такому тандемі. Секційність конференції була достатньо широкою, тобто мені з моїми культурно-етнографічними знаннями було що почути про гуманітарні та соціальні науки, про мистецтво та навіть про сонячну систему як реформу охорони здоров’я. Щодо кількості та репрезентативності учасників та учасниць, то були представлені 3 континенти, 9 країн, 20 університетів.

Один із корпусів університету

Якою є мета цієї конференції можна тільки здогадуватися, хоча кожен/кожна із учасників неодмінно приїхати із своїми цілями та й залишались напевне з не менш кращими результати. Бо скажу вам особисто мої очікування перевершались у декілька разів. Буваючи до цього візиту закордоном та відвідуючи конференції в Україні, все-таки варто прийняти до уваги що це інший континент, інше сприйняття культури та науки перш за все. А от приймаючий Інститут КІАС зупевне ставив собі за місію покращення розуміння актуальних питань міждисциплінарних досліджень у галузях гуманітарних, соціальних наук та мистецтва.

Що ж таке КІАС запитаєте Ви? Це Куль Інститут перспективних досліджень (Kule Institute for Advanced Study), який був організатором даної конференції. Був створений 1 липня 2010 року завдяки фундації двох канадських благодійників доктора Петра і Доріс Кулів задля підтримки вищої освіти та наукових досліджень. Щодо організування, то важливо зазначити про спілкування з адміністративним координатором, яка ще задовго до подання люб’язно відповідала та тлумачила усі нюанси участі. А поготів нема слів. Від такої привітності та співучасті одразу зникала емоційна напруга, що робило спілкування менш напруженим та більш продуктивнішим. Корисною також була підтримка волонтерів, які допомагали із кожним «дрібним» питанням щодо поселення, розміщення у місті чи пошуком необхідної будівлі.

Відкриття нового для мене як учасниці почалося задовго до перетину кордону країни. Попри погоду в яку залишала Україну, дощ у Європі Канада теж зустріла мене рясним дощем. Тривалі переміни у рейсах змусили мене пізнавати культуру та людей у першому ж канадському аеропорту та готелі. Проте півдня сну надають сил та розуміння, що все можливо пройти та здолати. Хоча думка про те, що усе «твоє» залишилося за тисячі кілометрів та за 7 годин різниці у часі мені таки не підкорилася.

Едмонтон, Канада

День 1. Реєстрація та відкриття конференції було сплановане на післяобідній час, тому я з певністю споглядала навколоуніверситетські простори, зважаючи на те що тут досить екологічно привітно – багато зелені та надзвичайність простору, якого ви ніде в Європі не знайдете. Отож, майже вечірнє відкриття із фуршетом, що провокувало на уже первинні знайомства та розмови з директором та колективом КІАС, модераторами секцій-панелей та волонтерами.

День 2. Окрім молодих дослідників, представлені були також світочі науки. Зокрема другий день конференції відкривала лекція професора Давіда Кахане (також ад'юнкт-професор Кафедри політичних наук в Університеті Альберти) про можливість вдосконалення політики зміни клімату громадянином. Далі все трансформувалося у менш тривалі виступи учасників та учасниць. Загалом це були різногалузеві молоді дослідники, тому думка іншого лише давала нагаду для більш глибшого занурення в тему дослідження та можливе його розширення. Що ж до структурних відмінностей планування конференції, то в межах цієї конференції все тематично поділялось на три блоки про які писалось вище. Далі поділ йшов на панелі, такі собі півтори години презентації. Одночасно їх відбувалося три або чотири, а уже в межах півтора годинної панелі двоє або троє доповідачів мають свої 20 хвилин, додатково ще час на обговорення та питання. Ну і звісно професор-модератор. Тобто вам прийдеться вибирати та можливо навіть мандрувати між студійними кімнатами, щоб почути дещо важливе саме для вас. Так само тривають наступні півтора години, враховуючи 15-хвилинну перерву. Таким чином множинність наукових кіл змінюється. На цьому відео можна зорієнтуватися як це відбувалося минулого року: . Мій час презентації був визначений на цей же день, та ще й на перший поділ на панелі. Тому ніч напередодні мені все-таки прийшлося похвилюватися зважаючи на те, що ситуація була новою для мене.

Варто зауважити, що для учасників була запропонована також туристично-рекреаційна програма. Зокрема візит у Галерею мистецтва Альберти, на якій розповідалось не лише про історію будівлі, а також про актуальні виставки у ній.  Вечірня програма була уже неофіційною. Під час конференції проходив найбільший та найстаріший північноамериканський Fringe Festival, у якому брали участь більше ніж 200 виступів на вуличних сценах та в приміщеннях.

День 3, і на жаль останній день конференції. Цей день доповнювали презентація Центру Кар’єри університету Альберти, та лекція Нелл Бічем (Йоркський університет, Сполучене Королівство) про роль соціальних медіа, а також психологічного впливу групової поведінки до пояснення причин заворушення у Великобританії влітку 2011 року.

 Надзвичайно цінним для учасників було неформальне спілкування із гостями під час кава-пауз, коли можна було отримати консультацію, обмінятися контактами та досвідом з провідними фахівцями з інших країн. Однак найбільш неформальним воно було у час організованого в останній вечір барбекю, де була надана можливість зустрічі із засновниками-благодійниками – доктор Петра та Доріс Куль та людьми, які були невід’ємною частиною розвитку конференції. Все це дійство супроводжувало музичне оформлення від TransAlta.

Із засновниками КІАС

Безсумнівно, моя участь у цій конференції університету Альберти завершувалась, проте лишень розпочиналося моє зацікавлення і подальший розвиток. Таке спілкування завжди дає можливість по-новому сприйняти вже відому інформацію, отримати нові знання та бути у контексті найновіших наукових і суспільних тенденцій, – може сказати з упевненістю. Пишучи ці записки учасниці, я ще досі переосмислюю та затримую у пам’яті ті моменти спілкування заради яких варто було пролетіти 5 тисяч миль.

Учасники конференції 2012

 

Детальніше про конференцію 2013: http://www.kias.ualberta.ca/KiasConferences.aspx

 

Марія Удуд,

Учасниця Конференції, Едмонтон

Фото: Марія Удуд