«Stelsi» – електронна музика українського зразка на mp3

СтелсіПісля важкого дитинства, оповитого різноманітною музикою, зразка «kiss fm», важко взагалі повірити в те, що в Україні існує електронна музика, себто не імпортована, а наша, з народними мотивами, з УКРАЇНСЬКИМИ текстами тощо. А, виявляється є. Гурт «Stelsi», заснований ще далекого 2000-го року наразі має вже 6 повноцінних альбомів та 16(!!!) синґлів і це не жарти, тож творчість гурту пора було вже давно зібрати та видати mp3-збіркою, з чим чудово впоралась вітчизняна команда «Mp3 Records».

«Stelsi» – мало назвати плодовитими, вони мегатрудоголіки, коли деякі гурти за десять років можуть записати лише кілька повноцінних альбомів, ці електронники вже в перший рік свого існування мали записаний «Limited edition» та синґл «Фенікс». Тоді – це були просто досить звичні семпли, просто склеєні докупи українськими електронниками-початківцями, зараз гурт представляє абсолютно іншу музику, стиль якої конкретно не визначиш, - це стиль цього гурту, як основоположника українського електро-фолку.

Наразі склад гурту має такий вигляд: Олексій Кухарський (вокал), Юрій Зарубайко (клавіші), Олександр Веренінов (гітара), Сергій Щепкін «Dj Sergeyeff» (ді-джеінг, семплінг), Тарас Піц (газета, фото, відео, п`янка, гулянка, танці, співи і т.д.).

Гурт не раз брав участь у різноманітних Європейських топах, зокрема у Нідерландах та Німеччині, де видавався один із альбомів гурту. Схоже, це увійшло вже в правило – ні року без альбому, оскільки за 6 років існування гурт має 6 альбомів і ось пішов сьомий – і сьомий альбом – підсумок усієї творчості. Чого тепер чекати від «Stelsi» – знову змін? Навряд чи, оскільки за свідченнями хлопців, їхньою метою якраз і був останній альбом «Там…» 2005 року, де гурт максимально наблизився до «національного електро-техно».

СтелсіЗагалом, як mp3-збірня – нічого особливого, звичайна електронна музня, тому, мабуть, саме по останній роботі варто оцінювати гурт. Саме останнім альбомом буковинці вразили особисто мене, завоювавши певну прихильність до електронної музики, хоча, як я вже згадував, асоціюю її я тільки з важким дитинством, хоча в кого воно зараз легке, як не «кіс ефем», то «руськоє радіво», чи ще гірше щось, хіба щось подібне до «Stelsi» беруть на вітчизняні (неукраїнські) радіостанції (нагадаю, що беру до уваги саме останні роботи, тобто два останні синґли та альбом «Там…» - творчість з 2005 року)?

Щоб стати відомим в Україні, необхідно завоювати популярність за її межами – смішно, але факт. Прикладів занадто багато, як серед музичних команд, так і серед літераторів, це незламна система, незламна через одну просту причину – існує досить сильний бар’єр для справжньої музики, як на радіо, так і на ТБ, причому, не дивлячись на кількість слухачів того чи іншого гурту, усі ці «культурницькі» канали та радіостанції мають приблизно однакову політику – незламну. До речі, гурт має синґл «Ющенко Так», мабуть, саме тоді стався перелом у творчості гурту – тоді з’явилися тексти – тоді ж додалися і українські мотиви.

Наразі я знаю ще кілька подібних гуртів, можливо, наслідників «Стелсі», може й ні, але те, що у цієї відносно молодої команди поки що немає конкуренції – очевидно. Звісно, одразу виникає запитання, а, може, немає попиту? Та ні, попит є, але, як я вже зазначав, умови на нашому ринку «окупаційного режиму», як колись написав Жадан, а проспівав «Мертвий Півень», тож, залишається тільки чекати прориву – прориву української музики та музики загалом на радіо та телебаченні, яке наразі заповнене дешевим продуктом, переважно мігруючим із сусідньої держави.

СтелсіСкорочений плейлист:

Синґли:
- Фенікс (2000)
- Jay Beat (2001)
- Sweet (2001)
- DJ Zарубайко (2001)
- Тобі (2002)
- Чернівці (2002)
- Game (2003)
- Christmas (2003)
- Модель (2003)
- Прибульці (2004)
- Лорелай (2004)
- Небелунг (2004)
- Ющенко Так (2004)
- Мрія (2005)
- Там на горі (2006)

Альбоми:
- Стелсі (2000)
- Суцільна синт-етика (2001)
- Сонцесхід (2002)
- Модель (2003)
- Aliens (2004)
- Там… (2005)