ТНМКонґо: 8 в одному. Рецензія на мультимедійну колекцію ТНМК.

ТНМКонґо: 8 в одному.Гурт Танок на майдані Конґо обзавівся свіженьким диском, на якому в форматі мп3 зібрано всі альбоми. В додаток до повного набору різнопланової музики слухач отримає оригінальний комп'ютерний мп3 програвач та всі тексти пісень. Для повної радости не вистачає хіба що колекції кліпів, але гурт обіцяє видати їх разом з новою частиною фільму про ТНМК "Шопопалошоу ІІІ".

 

"MP3 records" - лейбл, під яким видавався цей диск, жорстоко скосив в одну директорію зовсім різну музику. ТНМК заявляють, що не відносять свої наробки до жодного зі стилів, називаючи всю свою творчість "Стилем ТНМК". Але ж, хіба можна порівнювати "Зроби мені хіп-хоп" з "Пожежами міста Вавилон"? Чи впізнаєте Ви ТНМК послухавши "Jazzy" після "MetaMoreFozzey"? То скільки ж існує "Стилів ТНМК"? Вісім? Одинадцять?

На жаль, "MP3 records" не зробив сенсації і не додав до звичних альбомів, які по кілька разів перевидавалися, тих, що ТНМК тримають під табу. "Це зовсім інша творчість, зовсім інша музика," - кажуть хлопці. Так, то рок-н-рол, але він так само пасує творчости ТНМК, як "Нєформат" до синґлу "Забув".

Отже, скільки "Стилів ТНМК" зібрано на цьому кружальці? Можна знайти безліч подібностей між "Зроби мені хіп-хоп" та "Нєформатом", виданим одразу за ним. Тоді це був найбільший "бум" і "найзабороненіший" радіостанціями неформат. Зараз вже вигадали нові способи, як не потрапити до телерадіоефіру і кричати: "Ми - неформат". Достатньо кілька разів згадати чиюсь маму і ти вже неформат. Але ТНМК не пішли цим шляхом і, думаю, не опустяться до такого ніколи. Вони завжди створювали справжню не подібну до інших музику, що і робило гурт неформатним.

Другий "Стиль ТНМК" - це студійний стиль. Це більш електронна музика, ніж жива. Цей стиль, започаткований у 2003 році альбомом "РеФормація", отримав своє продовження у 2004 сольним альбомом Фоззі "MetaMoreFozzey". Взагалі, "MMF" важко порівнювати з будь-чим виданим в Україні, можливо саме тому з цього альбому жодна пісня ніколи не виконувалася вживу: "Грошей на цьому не заробиш".

"Вода" - синґл, з яким пов'язана дуже неприємна історія. Це мав бути ексклюзив, виданий для французьких прихильників гурту. В Україні максісинґл продавався через музичний канал "М1", який нахабно обдурив прихильників, і незабаром ексклюзив з'явився в музичних магазинах. "Вода" - комсомолець нової епохи в творчості ТНМК. Це доступний стиль, це відхід від неформату та започаткування нового формату в українському шоу-бізнесі. Чи відрізняється ТНМК зразку 1998 від ТНМК-2004? Це вже зовсім не той гурт -  в них є все: ротації, запрошення з-за кордону, виступи на різних поп-концертах імені самого Поплавського, за ними полює зграя малолітніх дівчаток після кожного концерту тощо. А 1998 року ТНМК лабали в клубах та невеличких опен-ейрах і були практично невідомі. Чим більше часу проходить, тим доступнішим стає цей стиль. "Пожежі міста Вавилон", макісинґл "Забув" і новоспечена "Сила", що не увійшла до "Мультимедійної енциклопедії" чітко описують криву популяризації гурту.

 

ТНМКонґо: 8 в одному. Рецензія на мультимедійну колекцію ТНМК.

 

Абсолютно не вписується в продовження "форматизації" ТНМК альбом "Jazzy". "Це дорослий хіп-хоп", кажуть хлопці. Після виходу цього альбому дорікань в бік ТНМК зі сторони прихильників було надзвичайно багато (більше хіба що після дуету з ВіаГрою). Але це експеримент. Як на мене, найвдаліший, проте знову ж таки, це неформат, але вже інший. Дорослий неформат? Альбом записувався на святкуванні дня народження Ділі та Мурчіка 18 вересня 2003 року. ТНМК та Схід-Side вперше зспівались ще у 1997 під час запису першого альбому. Тоді це була одна пісня, тепер ми маємо цілий альбом. В запису альбому брав участь Turbo B "SNAP!".

Отже, до цієї збірки ввійшло 4 стилі одного гурту. Багато часу минуло з того 1998, коли вийшов перший альбом "Зроби мені хіп-хоп", безліч неймовірних фічарингів, зміна складу: відразу після виходу першого офіційного альбому гурт полишив Губний, який, відповідно до прізвиська виконував партію на губній гармошці, потім, вже після "Пожеж" у ТНМК лишилося два соліста - Діля розпочав сольну кар'єру, а "Jazzy" та "Забув" записувалися вже з новим учасником - клавішником Льопою Тарасичем, та багато іншого, але гурт лишається командою, що не боїться експериментувати та йти непротоптаними стежинами.