«Мертвий Півень» та Юрій Андрухович нарешті зробили ЦЕ!

теґи: «Мертвий Півень made in ЮА», Мертвий Півень, Юрій Андрухович
Виконавець: Мертвий Півень
Альбом: Made in ЮА
Видавець: Мертвий Півень
Треклист: 1. Пам'ятник 2. SEVEN-ELEVEN 3. Вольф Мессінг. Вигнання голубів 4. Амалія Неборака (Adios muchachos…) 5. Лемберзька катастрофа 1826 р. 6. Липи (Коло) 7. Ми так жили немов співали джаз (Елегія післьноворічного ранку) 8. CallingDem 9. Пастух Пустай Бонус. Етюд з воронами.

made_in_UAТак мало статись, щоб в один час, в зазначеному місці, у правильному місті  потрібні одне одному люди зібрались разом – і зробили це. Записали повноцінний альбом, який назрівав, здається, ще з 2006-го, коли вийшли «Пісні для Мертвого Півня». Потім, наче репетицію чи третій дзвоник у театрі, слухачі отримали «Кримінальні сонети», дещо неочікувані, але тенденційні. І, нарешті, як органічний результат творчого пошуку у цьому ж напрямі, народився «Made in ЮА». Написавши так багато віршів, які потім стали піснями гурту, Юрій Андрухович, ім’я якого поміж інших літер зашифроване у назві альбому, весь час стояв десь поруч з групою, з’являючись і зникаючи на виступах останнього концертного туру, чи озивався окремими треками на диску «Кримінальних сонетів». Але хотілось почути голос Юрія саме як органічну частину мертвопівневого звучання. Як відомо, мрії, а тим паче, такі чисті і світлі, мають здатність здійснюватись. Сталось неймовірне – Андрухович придбав квитки на півроку вперед, спланувавши візит до Півнів, які теж здійснили майже неможливе – зібрались докупи з різних куточків України, втіливши, як колись, могутнє тіло «Мертвого Півня».

Альбом, що став своєрідним підсумком творчості гурту за двадцять років, не страждає від надмірної скромності. Перша ж пісня диску – «Пам’ятник» – під важкі гітарні рифи, так добре знайомі ще з часів «Старенького Харлею», впевнено заявляє: «Ми помрем не в Парижі, бо ми взагалі не помремо!».Композиція, як власне, і всі на цьому диску, написана на вірші Юрія Андруховича, і заспівана двома непересічними особистостями – Міськом Барбарою і, звичайно ж, автором слів, Патріархом Бу-Ба-Бу, чи ще інакше кажучи, «цим третім». Вступні акорди та завершення пісні, самоіронізуючи, апелюють до хіта «Ми помрем не в Парижі», та піднімають планку альбому до справді пам’ятного. Ніхто не здивується, якщо за певний час почнеться збір коштів на встановлення описаного в пісні постаменту «...перед Оперним в центрі...».

Друга пісня змушує зауважити, що звучання Мертвого півня дійсно трохи поважчало. Не збавляючи обертів після відмови від смерті, Місько та Юрій продовжують співати рок, і аж ніяк не джаз. Події вересня 2001-го постають у новому ракурсі, змішуються з колоритом українських заробітчан та шумом поїздів і залишають по собі саме тільки: «SevenEleven

Третій трек – «Вольф Мессінг. Вигнання голубів» – з перших нот вражає гармонійністю виконання. На зміну жвавості перших двох треків приходить світла печаль третього.  Музика, голос і текст змушують направду повірити у двох голубів, що живуть десь між скронь героя пісні.

Четвертий запис на диску, «Амалія Неборака», Місько починає іспанською приблизно так: «Adios muchachos...», надалі чергуючи її з українською, веде романсову оповідь від імені закоханого Самійла Немирича – одного з героїв віршів Юрія Андруховича.

У п’ятій пісні – «Лемберзька катастрофа 1826 р.» – музиканти вкотре змінюють стиль виконання, в той же час, як ніколи, залишаючись саме «Мертвим Півнем». Бурлескно-балаганна історія про падіння Ратуші, через що «погиб трубач, двох жовнірів, кількох робітників», ставить питання смерті, пам’яті, самотності, виразно контрастуючи з гучним і веселим музичним супроводом.

У шостому записі «Мертвий півень» повертається до власної класики – пісні «Липи(коло)», освіжаючи її виконання і нагадуючи про те, що за цілу епоху ліком у двадцять років гурт  зазнав невідворотних змін і, водночас, залишився тими самими закоханими у життя хлопчиками, яким був на початку далеких 90-х.

«Ми так жили, немов співали джаз» – лірична історія не тільки післяноворічного ранку року 1979-го пера Юрія Андруховича, але й персональний життєпис цілого покоління українців, болючо-близький і сьогоднішньому слухачеві. Як завжди, «Мертвий Півень» з кожної пісні витискає максимум – чого варте насвистування під час приспіву, яке починається лише з другого куплету, деталь майже незначна, але вагома і важлива. Взагалі, музика цього альбому Півнів є набагато насиченішою, ніж раніше, партії інструментів стали більш складними і ретельніше прописаними.

Восьма композиція «CallingDem» здатна закрутити голову будь-кому, занурюючи в стан алкогольного сп’яніння, перевтілюючи слухача у вісімнадцятилітнього студента і, одночасно, вже дорослого і успішного Юрка Андруховича.

«Пастух Пустай» – одна з найлегендарніших пісень «Півнів», що включалась до багатьох антологій та збірних альбомів, тепер постала у новому варіанті, трохи важчому за звучанням та оздобленому кількома додатковими рядками тексту. Варто відзначити, що «Made in ЮА» став більш сміливим не тільки з музичної точки зору – тут органічно зібрані різнопланові за стилем виконання композиції – а й подорослішав текстуально. «Мертвий півень» вже не боїться «смачного» слівця. Так, раніше існувало два варіанти пісні «Переваги окупаційного режиму» з різними закінченнями приспіву. Тепер все стало простіше – «Мертвий півень» виріс. Двадцять років для музичної групи – це життя різних людей, прожиті на зламі епох, які так чи інакше долучались до непересічної формації, це – шлях від першого запису до останнього на сьогодні альбому, за словами ЮА, абсолютно найкращого.

Але дев’ятьма композиціями альбом не закінчується, залишаючи на десерт останню бонусну доріжку – «Етюд з воронами» у виконанні Юрія Андруховича. Хоч як акцентуючи увагу на поважчанні музики «Мертвого Півня», не можна не визнати, що цей варіант «Етюду» є м’якшим, сказати б, приємнішим за минулий. Голос Юрія зворушливо виводить вже знаний мотив, але кому, як не автору, вдалося б заспівати пісню на власний текст так чуттєво.

Після бонусу йде настановна промова від Патріарха, яка починається словами: «Ми не вміємо і не хочемо робити з життя мистецький твір». Її текст доповнює все сказане, заспіване та зігране за сорок п’ять хвилин звучання платівки. Урок завершено. Хай живе урок! Залишається перемотати на початок і натиснути PLAY.