Український сучасний роман «Неприродний добір»

теґи: Ірина Солодченко, Неприродний добір, медична помилка, українська сучасна література

privivka

Якщо ви стикалися з таким явищем, як медична помилка, або цікавитеся цією темою, то вам не оминути роман, який я збираюся оприлюднити. В інтернеті ви, звичайно, знайдете багато розумних статей та газетних публікацій на цю тему, але перевага літературного твору полягає в концентруванні матеріалу і освітленні теми включно з людськими стосунками. Тим більше, що автор при написанні роману не тільки користувалась інтернетом, а також багато спілкувалася з живими лікарями, хірургами та іншими медичними працівниками.

Та найголовніша особливість цього твору полягає в тому, що написаний він для українців і про українців у той час, коли багато років ми вимушені шукати серйозну літературу у іноземців. Безпосередні події роману відбуваються взимку 2007-навесні 2008 років, а головні герої живуть поруч з нами. Основна тема – помилки лікарів, а також відносини медиків і пацієнтів лікарень. Всі ми звертаємося до медичних закладів, сунемо лікарям гроші за нібито безкоштовне лікування, а лікують нас часто по-свинськи. Буває, що й помираємо через недбалість медичних працівників. Чому так? Хто в цьому винний? Лікарі або держава? А може, ми самі? Чому не судять лікарів? А на заході – там що, краще? І чи врятує нас страхова медицина? Обіцяю, що після прочитання роману читачі подивляться іншими очима на медицину.
З іншого боку «Неприродний добір» — чи не найперший в Україні саме сучасний роман. Сьогодні в Україні письменників об'єднує одна «болячка» – порпання в історії за неспроможністю репрезентувати наше з вами життя. Але найлегше перенести своїх героїв у глибину віків і вигадувати щось таке, чого вже ніхто не перевірить. Штучно розкручені письменники усвідомлюють, що обдурити сучасника неможливо, бо він краще за письмака знає своє життя, і які проблеми його турбують. Тому роман «Неприродний добір» досліджує не тільки медичну помилку, а й інші аспекти нашого з вами буття. Через те серед персонажів ми зустрінемо і головного бухгалтера, і інтелігента, і інших пересічних українців. Ми розглянемо проблеми фемінізму, аудиторів, патріотизму в умовах російськомовного суспільства і багато чого іншого. Увесь роман – то зліпок з життя простої людини, і кожен читач впізнаєте там себе, свого сусіду або колегу по роботі. То ж  запрошую на мій блог,  де я починаю друкувати свій роман «Неприродний добір» – виявилося, що на папері його видати неможливо.

Запрошую!