категорії: візуалка стаття

Україну вишивали усім світом

теґи: Тетяна Протчева, вишивана карта України

IMG_0002 – копияСписок Національного реєстру рекордів поповнила унікальна мапа України. Її гаптували 236 людей з усього світу! 

Киянка Тетяна Протчева не перестає дивувати своїми рукотворними шедеврами. То вона розшиє різнобарвними візерунками чоловічі краватки, відтак чимало з них, оздоблених орнаментами трипільської кераміки, вже прикрашають костюми Віктора Ющенка, Анатолія Кінаха та Олександра Омельченка. То створить вишиті ікони, що світяться у темряві, або розшиє хрестиком … шкаралупи яєць! 

А новий рекордний витвір вона вирішила виготовити, гостюючи на Волині, в Луцьку. У серпні 2009 року Тетяна побувала на Луцькому шовковому комбінаті, де й придбала лляне полотно, на якому ось уже третій рік з’являються хрестики, творені українцями з різних куточків світу. Адже, подорожуючи, вишивальниця неодмінно бере з собою карту України.

Цей шедевр майстрині допомагали вишивати 236 професіоналів та аматорів з різних куточків України та світу. Зокрема, жителі Києва, Луцька, Немирова, Чернігова, Одеси, Львова, Херсона, Житомира, Стрия, а також українці Канади, США, Швейцарії, Голландії, Франції, Мексики, Австралії, Японії, Польщі, Туреччини. Імена усіх, хто гаптував мапу, занесли до відповідного паспорта, де кожен зоставив свій відгук.

IMG_0007 – копия

Ескіз Тетяна розробила власноруч та узгодила його з підприємством «Картографія». Нині на полотні красуються двадцять п’ять орнаментів, що властиві областям України, державні прапор, герб та гроно калини – символ українського роду.

– Кожній з областей приманний певний орнамент, – роз’яснює пані Тетяна. – Приміром, на території Полтави зображено місцеву берегиню, на Київщині – двоколірну ружу, червоно-чорну квітку – і на Волині, а Львівщина – різнобарвна, на ній восьмипелюсткова зірка, що символізує сонце, нескінченність життя. Я досліджувала цю символіку і навіть відкрила приватний Музей вишивки, аби люди приходили й так само вивчали історію та розвиток цього виду мистецтва в Україні та за кордоном. 

– Отож, коли я приїжджаю в якусь із областей, то кожен символ підтверджують майстри, – додає вишивальниця. – Вони ж і долучаються до творення цієї карти: власноруч роблять візерунки.

Для вишивання рекордної карти майстриня підібрала бавовняні нитки двадцяти одного відтінку. Її розмір – 100х130 см.