категорії: стаття

Жінка-дервіш береже вчення суфіїв! (відео)

теґи: Євпаторія, Аліфе-Ханум Юшлавська, Крим, Текіє Дервішів, відео, дервіш, жінка-дервіш, суфії

Текіє дервішівУкраїна завжди була повна містичних загадок, які і досі живуть поруч з нами. В Криму, в місті Євпаторія, живе єдина в країні жінка-дервіш. Вона людяна і товариська, але в той же час трохи потойбічна. Овіяна легендами і сповнена містичними знаннями. Мешкає в унікальному суфійському храмі, марно чекаючи на послідовника, якому зможе передати свої знання. Знайомтесь – Аліфе-Ханум Юшлавська

 

 

Дервіші – не ченці, вони скоріше схожі на слов‘янських волхвів. Щоденне читання Корану не заважає Аліфе-Ханум бути у курсі мирських справ. Телевізор і  комп'ютер допомагають  у громадській роботі. Хоч для науковця і трохи чарівниці Аліфе головне – їжа духовна, але щодня прибирати двір вона також не забуває. Має жінка-дервіш і свою маленьку слабкість – каву.

СімдеТекіє дервішівсятирічна Аліфе-ханум, що походить із знатного роду татарських князів, за освітою – інженер і історик. Захоплення історією рідного народу перетворило її на втаємничену хранительку старовинних традицій суфіїв, що вже сорок років зберігає таємниці свого вчення.

Середньовічні храми дервішів Аліфе шукала всюди, а знайшла саме на батьківщині – у Криму. Текіє-дервіш, або притулок дервішів, – єдиний на пострадянському просторі храм давнього суфійського ордену Мевлеві. З XV сторіччя сюди приходили мандрівні дервіші, щоб після заходу сонця помолитися, кружляючи у ритуальному танку. Вони жили в Текіє кілька днів чи тижнів, а потім знову вирушали у мандри.

Кожен дервіш в душі мандрівник, та не кожен мандрівник може стати деЕтнографічний музей при Текіє дервішіврівшем. Адже для цього потрібно не просто мати знання астрономії, філософії, кількох іноземних мов і гіпнозу. Потрібно ще й пройти непрості випробування, що триватимуть 1000 і 1 ніч. 

Таємницю власного посвячення хранителька єдиного діючого храму дервішів зберігає в секреті. Але турбується, що передати свої унікальні знання їй нікому. Наступника, здатного продовжити справу предків і гідного звання дервіша, Аліфе-Ханум чекає вже 40 років...


 Матеріал про Аліфе-Ханум на ТРК «Україна»: