категорії: візуалка

Відкриття виставки Майкла Мерфенко «Гілізм»

Майкл Мерфенко  - Сон20 квітня у київській галереї «Тадзіо», що знаходиться на Десятинному провулку, 7, відкриється виставка українського художника австралійського походження Майкла Мерфенка. Триватиме виставка до 9 травня. Лікування души (а це означає й тіла) – для Мерфенка – одна з головних якостей мистецтва, й одночасно – його призначення. Якщо не лікує душу – це просто не мистецтво.

В лікуванні ж є місце для найрізноманітніших методів: ніжних та лагідних, несмачних та болючих. І Майкл тут не теоретизує. Власними творами він проживає життя своєї души, не ховаючись від себе й не хизуючись, ніби перед дзеркалом. Тож і спектр емоційного впливу мистецтва Мерфенка на глядача надзвичайно широкий – від приголомшливих катарсичних сплесків до заспокійливого навіювання підсвідомої впевненості в обов’язковій мудрості усього, що відбувається.

Майкл Мерфі народився в Шотландії, з дитинства жив у Австралії, навчався мистецтву у Бельгії, закохався в Німеччині. Закохався в українську дівчину, а згодом – і в Україну. Й настільки, що взяв псевдонім Мерфенко, назавжди відкривши душу живій, щедрій, іноді – до безсоромності, метафізиці української землі. В поєднанні з європейською мистецькою школою вона надала художній манері Майкла унікальної інтонації – інтелектуально переконливої й водночас – чуттєвої. Тут живуть протиріччя, тут нема однозначності, але мистецтво це провокує любов. Бо, як писав Юкіо Місіма в «Маркізі де Сад», справді кохати можна не певні риси, а особистість, не окремі ноти, а цілу симфонію. Нічого не заперечуючи.

Мерфенків ГІЛІЗМ – це не просто заперечення нігілізму, тобто заперечення заперечення. Саме слово «нігілізм» походить від латинського nihil – «ніщо», яке також складається з двох складових ne – «ні», та hilum – «щось маленьке, дещо». Саме на останньому й пропонує зосередитися митець у своєму новому проекті: «дещо». Яким би маленьким воно не було чи незначним не здавалося, воно все ж таки існує, воно є, воно є центром, душею, сенсом.

На шляху життя-душі-мистецтва-підсвідомого, яким йде Майкл Мерфенко у просторі й часі, ще один філологічний аспект набуває сенсу: Hilism англійською нагадує Healing, тобто лікування, цілительство, видужання. Лікування душі, без якого немає мистецтва.

Галерея «Тадзіо», що вже 10 років є однією з найвибагливіших сцен сучасного мистецтва Києва завдяки особистості своєї засновниці – мистецтвознавця Олени Ягодовської, пропонує тим, хто цінує в мистецтві присутність справжнього «дещо» нові полотна й рисунки Майкла Мерфенка, що представлятимуться в Україні вперше й востаннє. Одразу після Києва проект перенесеться в Нью-Йорк.

Відкриття виставки відбудеться 20 квітня о 19.00.