категорії: стаття

Відкритий лист телеканалу «1+1» щодо перенесення передачі «Документ+» на денний ефір

Документ+Пройшло достатньо часу після публікації (читати>>>) про єдину культурницьку передачу в українському телеефірі, але телеканал так і не зреагував. Наразі ми звертаємося до всіх небайдужих до культури читачів нашого інтернет-видання підтримати і поширити відкритого листа до Почесного президента телеканалу «1+1» Олександра Роднянського. Сподіваємося на те, що культурна аудиторія таки візьме свій шмат телеефіру у політично-неврівноважених та сексуально-стурбованих українців!

sp;  






Почесному президенту телеканалу «1+1»

п. Олександру Роднянському


Відкритий лист

Кожен парламент у тій чи іншій
державі є дзеркальним відображенням
інтелектуального рівня
суспільства, яке його обрало.

Шарль де Голь


Шановний пане Олександре,

Враховуючи досить складну та напружену ситуацію, що склалася в нашій країні, перебравши усі телеканали в пошуках хоч одної культурницької передачі, переглянувши декотрі з Ваших заяв, вважаю за потрібне написати Вам відкритого листа щодо чи не єдиної культурно-просвітницької передачі «Документ плюс», яка виходить глибокої ночі на 1+1.

Особисто мені важко зрозуміти, якими мотивами Ви та менежмент каналу керувалися, коли обрали для цієї передачі такий час виходу в ефір. Для мене не зрозуміло, для чого Ви таку перспективну, необхідну для суспільства передачу фактично ховаєте, а її прихильників привчаєте до безсоння.

Звертаюся до Вас із проханням звернути на це увагу, адже загниває єдина передача на тему культури, яка декларується на офіційному сайті каналу як «спроба донести до глядачів інформацію про культурне надбання, історичну спадщину, реалії та перспективи українського суспільства. Це - спроба підтвердити той факт, що українці не лише п'ють пиво, розповідають анекдоти, читають жовту пресу, слухають попсову музику, а саме те, що вони здатні сприймати сучасне мистецтво, шанувати класику, пишатися своїми митцями та своєю країною, дотримуватися традицій та висміювати свої недоліки.»

Наша країна, що живе в повному політичному хаосі, має дуже талановитих авторів та авторкинь, літераторів, малярів, музикантів, акторів, режисерів, філософів, культурологів, про яких необхідно показувати та розповідати нашому народу в більш придатний час.

Ви неодноразово публічно зазначали, що прагнете не лише комерційного успіху, насамперед, важливою є для Вас повага глядачів.

А оскільки культурницькі передачі й сприяють підвищенню інтелектуального рівня (про який йшлося в епіграфі), від усього складу культурологічного інтернет-видання «СУМНО», когорти літераторів, журналістів, критиків, музик, звертаємося до Вас із проханням вплинути на формування здорового суспільства, шляхом зміщення програми передач на користь «Документу плюс». Дозвольте людям бачити не тільки події політики і економіки, від чого зазвичай і виникають розколи у суспільстві: на чорних і білих, семітів та антисемітів, хохлів та кацапів, східняків та запеденців. Надмірна заполітизованість громадськості заважає розвитку громадянських інститутів незалежної України. Розважальна пріоритетність сприяє тому, що суспільство не хоче думати, розвиватися та творити.

На ниві сучасної української телепродукції чи не вперше за кілька років зявилася цікава та змістовна передача, яка не дублює десятки або й сотні інших передач, які займаються аналізом політичних подій країни та розважаюють населення, фактично ігноруючи вітчизняну культуру.

Я усвідомлюю, що комерційний канал мусить звертати увагу на рейтинги. З приводу цього мушу Вас запевнити, що, по-перше, неможливо вирахувати рейтинг телепередачі, пускаючи її о 4-ій годині ночі; по-друге, кому як не Вам знати про те, що розкрутити можна будь-що з нічого, аби був грамотний менежмент, а я переконаний, що такий на каналі є; по-третє, знову ж, на прикладі Вашого телеканалу, можна 100%-во заперечити факт (а точніше, стереотип) нерентабельності україномовних ЗМІ. За досвідом роботи нашого інтернет-видання можу впевнено стверджувати, що в країні культурний голод, українські книжки вже заполонили книгарні, але інформації про них обмаль, не кажучи вже про письменників, яких знає лише обмежене коло людей, і тільки правильна редакційна та управлінська політика ЗМІ зможе хоч якось вплинути на цю ситуацію.

На мою думку, Вашій аудиторії необхідно зацікавити чимось новим, відмінним від низькоінтелектуальних серіалів, примітивних естрадних концертів та недорозвинених політиків, тому варто було б перенести передачу, як не на вечірній, то хоча б на денний ефір.

З огляду на все вищенаведене прошу проявити ініціативу і показати приклад іншим ЗМІ, що саме культура є тим явищем, яке здатне об’єднати націю, яке допоможе нашим дітям пишатися собою та своєю країною, бути вільними європейцями та не почуватися обмеженими зубожілими істотами.
З повагою,
Богдан Логвиненко
журналіст, головний редактор
інтернет-видання «СУМНО»