категорії: література

«Всесвіт Олеся Бердника» повернувся до українського читача

теґи: Всесвіт, Олесь Бердник, Покривало Ізіди, збірка, література, презентація, серія, фантастика

портрет роботи Б. Плаксія Завершальний том літературної серії «Всесвіт Олеся Бердника» побачив світ.

Олесь Бердник (1926-2003) – один із найяскравіших представників української фантастики 60-х-70-х років ХХ століття, а також оригінальний мислитель, поет і громадський діяч. Іноді доля підносила його на вершину слави й успіху, часом – кидала у прірву безнадії і відчаю. Але Олесь Бердник зумів зберегти радість і світлу надію у те майбуття, що його описував у своїх книгах, і в Грядущу Людину, яку вимріював у своїх філософських есе та фантастичних творах. Тяжкі зарубки долі не вбили вогонь пошуку та любові в душі письменника. Зради вчорашніх друзів не змусили розчаруватися в людях. Світлим оптимізмом дихають сторінки його науково-фантастичних романів та філософських есе, і люди, котрі не знають усіх перипетій життя Олеся Бердника, вважають, що й доля його була світлою й радісною. Його книги знають у 26 країнах світу. Багато людей у всьому світі називають Олеся Бердника своїм учителем. Він же сам ніколи не вважав себе наставником. Він казав: «Я не учитель, я друг і натхненник... І якщо комусь близькі мої погляди й думки – ми супутники на вічній дорозі пошуку...»

Серія «Всесвіт Олеся Бердника» (редактор та упорядник – Громовиця Бердник) видається з 2004 року, і наразі це найповніше зібрання творів письменника, чиє ім’я було культовим для інтелектуальної молоді 70-х років. А нині твори Олеся Бердника повертаються до читачів ХХІ століття, яке омріював у своїх романах письменник-фантаст.

Збірка «Покривало Ізіди» об’єднує фантастичні та історично-легендарні повісті автора різних років. Разом з героями збірки «Покривало Ізіди» читач переживе останні дні легендарної Атлантиди, побуває в оселі Світла – Шамбалі і на Запорізькій Січі; він шукатиме живу воду безсмертя, Край Казки за межами видимого світу і у власній душі; доторкнеться до драматичного життя першої в історії жінки-філософа Гіпатії Александрійської і пройде тернистими шляхами пошуку Істини разом з видатним еллінським математиком Піфагором. Легенди різних народів, казкові події та історичні факти химерно переплітаються на сторінках збірки «Покривало Ізіди».

З нагоди виходу в світ збірки «Покривало Ізіди» громадська організація «Українська Духовна Республіка», яка була заснована Олесем Бердником у 1989 році, і після його смерті продовжує активну діяльність в культурно-мистецькому просторі України, провела презентації у Житомирі та Києві.

Цього разу організатори поєднали власне літературну презентацію з мистецьким перфомансом, запрошуючи до участі українських художників, чия творчість перегукується з творчістю Олеся Бердника. Тимпрезентація0 більше, що і сам автор називав живопис в числі своїх захоплень. 

У Житомирі презентація пройшла в співпраці з житомирським художником Юрієм Камишним, чия робота «Жива ще мати в господі» стала центральним «персонажем» мистецького перфомансу, який відбувся в Обласній науковій бібліотеці ім. Ольжича. Адже образ матері – матері земної, Матері-Нації, Матері-Природи, Великої Матері Світу – один із ключових архетипів у творчості письменника.

У Києві презентація пройшла в Спілці письменників України. До участі в перфомансі була запрошена київська художниця Валентина Чайковська з картиною «Вчитель». Образ Учителя на маленькому човнику став символом духовного пошуку, а саме це можна назвати життєвим кредо Олеся Бердника-людини, а образ Нової Людини, Духовної Істоти, яку кожна людина мусить народити у власній душі -- це провідна ідея  мислителя і письменника Олеся Бердника

У київській презентації взяла участь і заслужена артистка України Ірина Шинкарук. Вона виконала пісню «Останній знак надії», написану Олександром Ходаківським на вірші оЛеся Бердника. Ірина розповіла, що саме ця пісня свого часу принесла їй перемогу на «Червоній Руті’93», і з тих пір залишається знаковою для її творчості.  

Також під час презентації імпровізовано виступив кобзар Тарас Компаніченко (керівник гурту «Хорея козацька»). Тарас  заспівав кілька дум і пісень періоду українського бароко, що було надзвичайно до речі, тому що до презентованої збірки Презентація у Києвівходить повість про часи Запорізької Січі «Дике поле». 

На завершення усі гості вечора змогли отримати автограф на згадку у вдови Олеся Бердника – народної майстрині Валентини Бердник-Сокоринської.

На черзі презентації в Дніпропетровську та Запоріжжі.

Отже, збірка «Покривало Ізіди» вже є на прилавках українських книгарень.