категорії: візуалка стаття

Виставка «Десять фотографів»: Машина часу

теґи: Радянський Союз, Швеція

Оце так шведи! Блискуче представлена десятьма впливовими фотожурналістами Швеції тема виставки – Радянський Союз. У небагатьох кадрах, навіть штрихах, відбилось головне. Одним із пояснень такого проникливого відчуття може бути те, що мама одного з фотографів - росіянка. Георг Одднер, певно, найвідоміших з цієї групи «10 фотографів», помер лише рік тому. Залишилося тільки двоє. У 2003 році колега Одднера, Йан Труел зняв блискуче документальне кіно про його подорож до Росії. Спочатку я була налаштована іронічно.

 

Бідні шведи, думала я, найбільш цікаве для них - Совєти. Свого нічого цікавого і немає. Але після п’ятнадцяти хвилин перегляду захотілося плакати, ще через десять ридати. Врешті-решт я не витримала, вийшла з зали. Там було все, у цьому кіно. Жарти в готелі з московськими ресепціонистками, котрі обережно тримають в собі совковість навіть у 21-му сторіччі, і розмальовані дівчата, похмурі бомжі, зворушливі бабці, влучно вмонтовані у фільм фото-кадри колишніх московських парадів. Знаменита рука Брєжнєва пересувалася по раз і назавжди врізаній в мою дитячу пам’ять траєкторії.

 

А ще була фотографія танцюючого матроса в Києві, 1955 рік. В такому стилі робив знімки Борис Михайлов у 70-ті роки. Було фото машини з молоком, зроблене в полях України у 63-му, а поруч - вусатий смішний азербайджанець на коні й з вівцею під пахвою. Це скоріше виставка часу, а не ретроспектива робіт фотографів. Нехай і дуже відомих у Швеції. Зрозуміло, інші теми не менш грандіозно зображені. Гарячі точки, війни, державні перевороти, фото для перших модних журналів, портрети знаменитостей, етюди природи та незвичайних архітектурних ракурсів, зворушливі паризькі стриптизи середини минулого сторіччя. Досить сильне візуальне відображення руху часу. Країни, міста, автомобілі, одяг, інтер’єри, жіночі фігури, обличчя - все змінюється. Всього цього більш немає, але побачити можна. В деякі роботи занурюєшся глибоко, нібито користуєшся машиною часу.

 

Виставка проходить в Швеції, в університетському містечку Лунд. 15 листопада - 18 січня.