категорії: стаття

Як українському художнику «засвітитися» в Туманному Альбіоні?

Перше, що спадає на думку, - пройтися галереями Лондона зі своїм резюме і фотографіями робіт. За грубими підрахунками в Британській столиці більше тисячі галерей. Мого терпіння вистачило не більш, ніж на 200, але результати були дуже плідними. В цьому мені дуже допомогли кишенькові журнали Galleries (з переліком галерей Лондона) і Gallery Guide (галереї Європи) та мапи галерей, які можна знайти в будь-якій галереї. Чудово було б і у нас це більше розвинути.

В першу чергу приваблюють центральні і західні райони (Mayfair, City, Marylebone та ін.) В Mayfair сконцентрована велика кількість галерей. Як-от Cork, New Bond або Albmarle Street: ідеш цими затишними вулицями, і кожні двері – це галерея. Більшість з центральних галерей займаються старими художниками (old masters) XVIII – XX століття. Сюди варто сходити для загального розвитку. Галереї ж сучасного мистецтва можна розділити на дві групи: ті, що здаються в оренду, і ті, що працюють з кількома художниками за відсоток з продажів. Про орендні галереї мало, чого розповідати: платиш £4000-6000 за тиждень (в інших районах £2000-£4000), дають ключі, і роби, що хочеш – розвішуй картини, запрошуй гостей, пресу, роби презентацію, продавай… Повна свобода дій. Інша справа з галереями, які працюють за відсоток. Тут не важливо, звідки художник, але бажано, щоб він проживав у Лондоні. Це пояснюється тим, що співробітники галереї ґрунтовно беруться за промоушн: випускають каталоги, буклети, проводять персональні виставки, працюють з пресою, запрошують колекціонерів відвідати студію художника, активно продають його полотна. За такі послуги галереї беруть 40-60% від вартості картин. І роботу свою сумлінно виконують. Це я на власні очі побачила у галереях Marlborough, Agnew’s, John Martin та Albemarle, де були влаштовані блискучі презентації, куди запросили реальних колекціонерів, «відбірних» гостей та арт-критиків (жодної випадкової людини). В перший же день продавалися роботи по £10 000 - £40 000. Такі галереї є членами дилерських асоціацій (SLAD, BADA, CINOA або LAPADA).

Деякі галереї цілеспрямовано займаються так званим Russian art, до якого насправді входить мистецтво всього колишнього СРСР, а отже й Україна. Це Alla Bulyanskaya Gallery, MacDougall Arts, Danusha Fine Arts (українське мистецтво), Lennox Gallery та частково Beaux Arts і Art First.

Директори галерей з інших районів не дуже позитивно відгукуються про центральні галереї: може, заздрять їхньому успіху, а може й справді вони в центрі «розлінилися» і беруться лише за добре розкручених художників. Молодим, невідомим художникам радять починати з Іст Енду (East End). В цьому районі зосереджено близько 200 галерей. Сюди обов’язково потрібно прийти в перший четвер місяця: в цей день у всіх галереях проводять відкриття виставок, починаючи з четвертої години дня і до пізнього вечора. Але не кожна з них варта значної уваги. Візьмемо найпотужніші галереї, наприклад, Whitechapel, Hoopers, Signal Gallery та інші. Тут залюбки беруться до роботи з новими художниками (emerging artists). За тиждень така галерея може продати картин на £50 000 – £70 000. Зовні сам район помітно відрізняється від інших: немає помпезних королівських будівель, кожен вільний квадратний метр стіни покритий графіті, багато іммігрантів, маленьких магазинчиків і кафе зі східною кухнею. Як кажуть корінні лондонці, вони люблять приїжджати сюди відпочити від «справжнього» Лондона. Отже художник, який ще не став супер-стар у Лондоні, може сміливо починати з Іст-Енду і поступово наближатися до центру. Хоча є швидший і більш дієвий метод…

Як світовий арт-центр, Лондон пропонує низку мистецьких фестивалів і конкурсів, які легко знайти в Інтернеті (в Королівській Академії, Національній портретній галереї, Суверенній арт-фундації, Mall Galleries та ін.) Затрати мінімальні (£20-£30 за участь), а перспективи - безмежні. Тут художника і галерейщики помітять, і картини виставляються на продаж, іноді проводять аукціони, ще й гран-прі можуть дати (£1000 – £25 000).

Зовсім не обов’язково відразу їхати до Лондона: заявки про виставку, участь у конкурсі або аукціоні можна надсилати електронною або звичайною поштою. В багатьох випадках не обов’язкова і присутність художника на самій виставці (картини надсилаються поштою, а непродані повертаються тою ж поштою за кошт художника).

В Лондоні проводяться відомі арт-ярмарки (Art London, Pulse, Scope і т.д.). Для участі в них потрібно співпрацювати з галереєю, яка представляє своїх художників на цих ярмарках. Самостійно художник, навіть маючи змогу оплатити весь стенд, не може взяти участь у ярмарку. Тут виключення складає Love Arts Manchester (щорічний ярмарок в Манчестері), куди приймаються заявки і від художників.

Інший варіант – продавати свої картини на лондонських аукціонах. Передові світові аукціони Christie’s, Sothebey’s та Bohnams матимуть справу з художниками, які раніше брали участь в аукціонах і мають так знаний art price, щоб знати, від якої ціни на картини відштовхуватися. Починати рекомендують з менших аукціонів: Rosebery’s (Лондон), Cheffins (Кембридж) та Lots Road Auction (Лондон). На них одразу великої слави не наживешся, адже вони продають менш відомих авторів і, як жартують самі колекціонери, картини, що не змогли продати на Christie’s, Sothebey’s і Bohnams. Але це теж хороший початок.

Здається, все… Ні, є ще один варіант – стати британським художником! Тут усе залежить від рівня Вашого патріотизму. Якщо Ви згодні тимчасово представляти Британію на світовому арт-ринку, то це досить реально зробити. Варто хоча б півроку повчитися в британському художньому ВУЗі, і Ви – британський художник. Диву даєшся, скільки відразу відкривається можливостей: все, вище згадане, тільки помножене на щонайменше 100. До речі, за підрахунками The Arts Information Company, у 2004 році британський художник з 10-річним досвідом заробляв, як середньостатистичний викладач (приблизно £34.299 на рік), а початківець, який щойно завершив навчання, - £21.000 (£176-£204 щоденно). Цікаво, скільки заробляють наші художники?

Взагалі в лондонських галереях я помітила велике різноманіття стилів і напрямків. Будь-який професійний художник може знайти для себе галерею. В цій статті згадана лише невелика кількість галерей, конкурсів й аукціонів, і неможливо сказати, чи вибрані найкращі (для кожного художника це дуже індивідуально).

Приємно, що тамтешня публіка дуже цікавиться мистецтвом. Кожен, чи-то стоматолог, чи водій автобуса, - знає, що зараз у Королівській Академії проходить виставка From Russia, де представлені картини з найбільших музеїв Москви та Санкт Петербурга. Не зважаючи на те, що квиток коштує £9, біля входу ледь не цілодобово простягається нескінченна черга.