категорії: репортаж

Андрухович з польським Karbido заспівав «Samohon»

Юрій Андрухович24 квітня, в кінотеатрі «Кінопанорама» відбулася презентація нової книжки Юрія Андруховича «Таємниця» та спільного з польським гуртом KARBIDO рок-проекту «SAMOHON». Відтак перфоманс складалася з двох частин: літературної та музичної.


Більше світлин з дійства >>>

Усе почалося ще о 17-й годині невеличкою камерною прес-конференцією у кнайп-клубі «Купідон», після чого дійство перемістилося власне в кінотеатр.

Одразу перед входом вишикувалися колони тих, кому так і не судилося цього вечора потрапити на концерт-читання, оскільки місць в залі – усього 400, а бажаючих очевидно було значно більше.

Юрій Андрухович та Карбідо в Купідоні Ведучим дійства був друг Андруховича, письменник Олександр Ірванець, який одразу попередив глядачів, що їх чекає «неймовірне видовище, або, як кажуть поляки, – «слуховисько».

Ірванець (граючи роль німецького журналіста Еґона Альта) в дуеті з Андруховичем зачитали два уривки з «Таємниці». Перший – з початку книги, в якому йдеться про дитинство Юрія Андруховича, «товстого івано-франківського хлопчика з загальмованим розвитком» (так назвав його Ірванець, а потім виправився – «з уповільненим розвитком»); другий уривок – з останнього розділу, аби дати зрозуміти читачам, чим книга закінчиться.

У проміжку між читанням уривків Ірван, як називає Андрухович Ірванця у книзі, розповів трохи про роман, про те, як і чому він з’явився. Юрій Андрухович та Олександр Ірванець«Таємниця» – це сімдесят годин реальної, записаної на диктофон розмови-інтерв’ю автора з німецьким журналістом Егоном Альтом у Берліні 2005-го. Журналіст хотів видати інтерв’ю книгою лише після смерті Андруховича, але не судилося – Еґон загинув в автокатастрофі, за декілька місяців до якої надіслав Андруховичу диски з записом їхнього інтерв’ю. Письменник вирішив сам видати роман, точніше «Замість-роман».

Після читань відбулася перерва на десять хвилин, а потому на сцену вийшов гурт «KARBIDO». Почалася друга частина вечора – презентація альбому «SAMOHON». «KARBIDO» з Андруховичем виконали 9 пісень. Потому зал скандував «на біс», але письменник сказав, що це не передбачено організаторами і виконувати повторно пісні відмовився.

З відомих людей на презентації було помічено соліста гурту «Мертвий Півень» – Міська Барбару, ведучого 1+1 Юрія Макарова, Віктора Пінчука, дочку письменника Софійку Андрухович з чоловіком Андрієм Бондарем. Взагалі ж зал був вщент заповнений шанувальниками Патріарха сучасної української літератури, які встигли заздалегідь купити квитки на перфоманс.

КарбідоДо альбому «SAMOHON», який письменник називає рок-проектом (попередній альбом, записаний за участі Андруховича «Андрухоїд» вийшов ще у 2005 році) увійшло 9 пісень – 7 польською (з поодинокими українськими вкрапленнями) та 2 – українською мовами. Поки альбом можна придбати лише в Польщі, або ж замовити в інтернет-магазинах.

«KARBIDO» – вже знаний у Польщі гурт, який спеціалізується на музично-концертній діяльності та створенні саунд-треків до театральних вистав та фільмів. З Андруховичем вони познайомилися у Вроцлаві, на літературному фестивалі, де мали «робити дуже нейтральне музичне тло під читання творів різних поетів, щось там трохи побренькувати» – розповів перед презентацією Юрій Андрухович. Амбіційним музикантам того було мало, вони домовилися з українським митцем виконати декілька композицій, яскравих та самодостатніх. Так зародилася дружба гурту з письменником та ідея великого спільного проекту. Ідею швидко втілили в життя – альбом записали менш ніж за рік.

Андрухович та КарбідоВ майбутньому Андрухович хоче продовжити співпрацю з «KARBIDO» . Наприкінці цього року у Польщі має вийти книжка його віршів, на яку, можливо, буде записано ще один альбом. Щодо найближчих планів «KARBIDO», то вони розбивають їх на чотири пункти. Перший: видати «Самогон» українською мовою в Україні. Другий: показати в Україні свій аудіо-спектакль: перформенс, в якому вони творять свою музику, граючи виключно на дерев’яному столі. Третій пункт: презентувати українським глядачам найсвіжіший проект – «Катастрофа дирижабля Гільденбург». Це радіоспектакль, що виконується в прямому ефірі і лише за допомогою тих технічних можливостей, які були на радіо в тридцятих роках. Під час нього учасники гурту грають роль таких собі «імітаторів звуку» (ця професія була поширена на радіостанціях довоєнного періоду). тобто створюють усі звуки, шуми та музику, яка супроводжує героїв вистави. І четвертий пункт: записати наступний альбом з Юрієм Андруховичем.

Що ж, плани «KARBIDO» та Андруховича збігаються – вони не проти співпрацювати і в майбутньому. Але до майбутнього ще треба дожити, наразі у Андруховича є інші турботи і нагальні справи – закінчення промо-туру країною. Презентації вже відбулися в Рівному, Острозі, Франківську, Харкові, Львові, Дніпропетровську, Херсоні, Одесі. А все ще чекає на письменника Ужгород, який він відвідає післязавтра – 27 квітня.

Більше світлин з дійства >>>

Фото: Андрій Божок