теґи: Книга Ілая, бойовик, драма, пригоди, трилер, фантастика
Назва фільму: Книга Ілая / The Book of Eli
Режисер: Аллен Х'юз, Альберт Х'юз
Актори: Гарі Олдмен, Дензел Вашингтон, Міла Куніс
Студія: Warner Brothers
Прем'єра: 14.01.2010

Ely BookФільм «Книга Ілая» став досить неочікуваним явищем. Зазделегідь було відомо про наявність традиційного для постапокаліптичних голлівудських бойовиків (зазвичай маркованих «категорією Б») набору картинок: світ після ядерної війни а-ля «Шалений Макс», бандити на дорогах, супергерой – чорношкірий та з мечем, як у «Блейді», «Матриці» та «Я – легенда», сувора дівчинка в окулярах – типаж Анжеліни Джолі з «Лари Крофт» та Мілли Йовович з «Обителі зла»… Усі голлівудські штампи помітні неозброєним оком. Однак після перегляду стає зрозуміло, що, з одного боку, штампів ще більше, ніж очікувалося, а, з іншого – їх досить непередбачувано скомпонували брати-режисери.

Почнемо з того, що десь із 20-ї хвилин стає зрозуміло, яку таку таємничу книгу несе з собою в наплічнику головний герой. Звісно – це свята книга усіх християн. Заради цієї Книги він терпить муки совісті – нехтує допомогою скривдженим мандрівникам та вбиває всіх, хто стає перешкодою на його шляху.
Якщо в різноманітних літературних версіях загибелі людства у ядерній війні звинувачували колесо чи наявність великих міст (як у Лі Брекетт), то цього разу винуватцями катастрофи ті, хто вижили, визнали релігійні книги…

Ely BookВарто відзначити цікавий саундтрек, вдалі операторські ходи, завдяки яким маємо вражаючі панорами та сумний «постядерний» кольоровий фон. Стьоб та рімейк помітні в усьому: і бензопила в руках бандита (відсилка до «Техаської різні бензопилою» та подібних другосортних жахливчиків) – і звідки тільки пальне взялося посеред випаленої пустелі, і подружжя людоїдів, запозичене з «Судді Дредда», і «ангели пекла» на мотоциклах, взяті з «Шаленого Макса». Але – помітні й більш вдумливі запозичення: відтворення Біблії напам’ять – пряма відсилка до класичного фантастичного роману «451 градус за Фаренгейтом» Рея Бредбері. Пригадуєте фінал роману: ядерне бомбардування великих міст та гурток людей, які зберігають всі найцінніші книги людства просто у своїй пам’яті? В екранізації фільму 1966 року ця ідея була ще більш розвинена. І от виросло покоління голівудських режисерів, які по-своєму обіграли цей образ.

kinopoisk.ru-Book-of-Eli_2C-The-1135977Звісно, перемагає головний герой не без допомоги того, що обивателі називають дивом. Це і близько 20 зарядів у револьвері замість стандартних семи, і нечутливість до прямого влучання куль, і фантастична реакція на небезпеку, і вміння зникати із замкнених приміщень… Звісно, у Рембо теж не могли влучити з близької відстані усі радянські війська в Афганістані, разом узяті. Але в «Книзі Ілая», принаймні, є виправдання такому «супергеройству» – порятунок Священної книги для відновлення світу.

Образ «християнського бійця з мечем» час від часу проскакує у масовій літературі та кінематографі, але, мабуть, це – чи не єдиний фільм, де він прописаний ретельно та переконливо. Герой не всепрощаючий та пасивний – він боєць, переконаний у своїй правоті та в тому, що Бог завжди збереже його.

Ely BookОтже, «Книга Ілая» стала проповіддю християнського вчення – з ефектною картиною випаленого світу (нічим не відмінного від світів «Термінатора» та «Матриці», але…), захоплюючою грою акторів, майже безперервним екшном. Брати Х’юз наголошують в інтерв’ю, що показали лише протилежні ставлення до Біблії, потужного духовного знаряддя: як до книги, що дає віру, та як до книги, що дає контроль. Однак, абстрагуючись від цих заяв, зрозуміло одне. Режисери спромоглися використати «фабрику мрій» для донесення (хай навіть непрямого) благої звістки до свідомості американських підлітків, що жують собі попкорн, почитують безбожників типу Кроулі та часом розстрілюють одне одного з автоматів у власних школах. Звістки, що слід творити добро. Що слід цінити щире спілкування. Так, слід давати здачі та бути спроможним на самооборону – але у фільмі ясно показано, як людство було покаране за гріхи та як вищі сили дали йому другий шанс.

Фінал фільму традиційно відкритий та залишає враження, що очікуються ще більш масштабні пригоди героїні, яка підхопила естафету у вигляді меча, на шляху проникнення християнства до світу, вцілілого після катастрофи. Що ж, чекаємо успішного продовження цього стильного та ідейного екшну.