категорії: музика новина

Якщо дуже захотіти - можна студію зробити і з яєчних лотків

теґи: Хуч, звукозапис, цікава ініціатива

Нещодавно у Львові заверишили роботу над новою студією звукозапису. Приміщення, що знаходиться на вулиці Драгана, аж ніяк не можна назвати звичайною студією. Адже над її створенням працювали не профільні спеціалісти, а хлопці з львівського поп-панк гурту «Хуч». У роботі використовували все, починаючи з яєчних лотків.

«Спочатку був підвал. Звичайний такий підвал, де гадили коти і де не було електрики. Більше року тому в нас зародилася мрія зробити там свою студію. Тоді ще ніхто з нас та наших знайомих не вірив, що ми доведемо справу до кінця», - каже ініціатор створення студії звукозапису Святослав Роман.

Учасники «Хуч» розповіли, що подібну роботу варто починати з проведення електрики та вентиляції. «Ми постійно наступали на граблі - вчилися на своїх помилках. Кожну роботу робили по кілька разів, поки нарешті не виходило правильно. Так нам довелося три рази перемуровувати одну стіну. Кілька раз переставляли двері, а просвердлювати дірки в стінах доводилося звичайним дрилем, адже перфоратора у нас не було», - зізнається ударник гурту «Хуч» Андрій Жовтанецький.

Звукоізоляційну стіну робили трьома шарами: на стіни клеїли 2 шари яєчних лотків, пінопласт та пропускали шар повітря. Зверху це вкривали килимами. «Звукоізоляція вийшла на славу - ми ходили розпитувати сусідів, що над нами, чи чують вони звуки музики. Казали, що чути зовсім трохи і такий шум не заважає», - каже Святослав Роман.

Хлопці з «Хуч» розповіли, що і студійна підлога робилася особливим чином: між дерев'яними дошками мають бути спеціальні шпарини та 5 см ізолюючого матеріалу.

За словами Святослава Романа найважче було зробити, щоб після всіх робіт студія виглядала добре. Всі матеріали і атрибути були здебільшого подарованими учасникам групи. Окрім, звісно, необхідного мінімуму апаратури, який довелося придбати. Цікаво, що коли тільки у підвалі почали робити студію, багато сусідів-заздрісників похопилися з’ясовувати, кому належить право на приміщення. «Ми пояснили, що приміщення орендуємо у місцевого ТзОВ, а територію (на яку жителі будинків викидали всіляке гумово-пластикове сміття) прибираємо. Тож можна сказати, що і будинку від нас є користь. Люди ж цікавилися, чи бува не сауну ми там робимо, чи не влаштовуватимемо там оргій. Ми ж жартома запрошували їх на наші «оргії», - сміється Святослав Роман.

«В Україні мало хто робив студії таким чином. Щодо андеграундних студій, що є у Львові, то їх можна полічити на пальцях однієї руки. Нещодавно, наприклад, закрилися дві з них. Ті студії, що є - кризові. На відміну від західних студій звукозапису, у наших завжди є мінімум апаратури, з якою намагаються зробити максимум хорошої музики», - розповів вокаліст гурту Юрко Кривак.

Гурт «Хуч» існує ще з 2003 року. Учасники кажуть, що за цей час вже отримали імунітет до критики своєї музики. Зараз у своїй студії дозволяють записуватися друзям з інших міст та роблять власні записи. У недалекому майбутньому на них чекає оформлення приватного підприємства.