категорії: візуалка новина

Львівські митці перемогли на Всесвітніх фестивалях крижаних і снігових скульптур у Канаді

теґи: Дзиґа, Львів, мистецтво, снігові скульптури

Композиція «Вертеп» українських скульпторів Ореста Дзиндри (Львів), Сергія Кляпетури (Кам’янець-Подільський) та Петра Романюка (Київ) була визнана кращою на титулованому «Фестивалі снігових скульптур» у Квебеці. А львів’янин Мирослав Дедишин здобув друге місце на не менш відомому фестивалі «Crystal Garden» в Оттаві. Україна була вперше представлена на найпрестижніших фестивалях снігових та крижаних скульптур.

Львів’яни могли милуватися фрагментами майбутньої композиції-переможця ще задовго до канадців. 
Із 5 січня майстри виставили їх перед входом до галереї «Дзиґа» ( див. фото та деталі тут ).


«Фестиваль снігових скульптур» проходив з 2 по 9 лютого у рамках Зимового карнавалу в Квебек-сіті. На конкурс команда скульпторів представила композицію «Вертеп» (висота 4 м, довжина - 6,4 м, ширина - 3 м). Скульптуру робили виключно лопатами та сокирами, оскільки механічні та електричні засоби умовами конкурсу були заборонені.

Також судді конкурсу крижаних скульптур «Crystal Garden», що проходив в Оттаві, присудили друге місце в одноосібній категорії львівському скульптуру Мирославу Дедишину. За 28 годин, які відводилися на виконання завдання, з восьми блоків криги Дедишин створив скульптуру «Янгол».

Під час визначення переможців конкурсу крижаних скульптур судді враховували перше враження від композиції, технічні навички, складність та дизайн, а також творчий підхід скульптора до втілення ідеї і мистецьку цінність. Загалом зі 100 можливих балів робота Дедишина набрала 90,2 бали. 20-22 лютого українські митці також візьмуть участь у конкурсі снігових скульптур в Руен-Норанда, де представлять дві роботи під назвою «Перший гріх» та «Дружба».

Довідка:

«Фестиваль снігових скульптур» (Квебек) – одна з головних подій знаменитого на увесь світ «Снігового карнавалу» у Канаді, який веде свою традицію з 1894 року. Протягом кількох днів команди професійних скульпторів з 10 країн світу, які перед тим вибороли право продемонструвати свою майстерність, створюють фантастичні композиції. Скульптури зі снігу та води висікають виключно традиційним способом – лопатами та сокирами. Витвори майстрів виставляють на загальний огляд сотень тисяч місцевих мешканців та понад мільйонної аудиторії туристів, які спеціально приїжджають до Квебеку з Канади, США та Європи.

«Crystal Garden» (Оттава) – один із найбільших у світі міжнародних конкурсів крижаних скульптур під час «Winterlude» – канадських зимових святкувань з 6 по 22 лютого. Цей фестиваль збирає в середньому 650 тисяч відвідувачів в столицю Канади. «Crystal Garden» (Кришталевий Сад) є серцем акції, проводиться поблизу найбільшої в світі ковзанки Rideau Canal Scateway. «Crystal Garden» – збирає скульпторів з усього світу і займає особливе місце в світі серед конкурсів крижаної скульптури. Участь у змаганнях бере лише 12 скульпторів в одиночній категорії, 15 пар у парній, та 15 в одно-блочній категорії.