категорії: новина

Сумно?Ком презентує перший мистецький веб-рейтинґ u@rt

теґи: u@rt

Логотип u@rtКілька місяців тому вперше виникла ідея про відзначення мистецьких сайтів віртуальними преміями. І вже з квітня кожен користувач Сумно?Кому зможе писати веб-рецензії на мистецькі сторінки, надибані на просторах українського інтернету.

Вимог усього кілька – сайти мають хоч якимось боком бути дотичними до мистецтва, у них має бути лише арт-дизайн. Будь-який сайт портального типу одразу ж не підходить за визначенням, якщо ж авторитети рейтинґу знайдуть шаблон-відповідник того чи іншого номінанта – сайт одразу ж зніметься з розгляду. Рецензії будуть писати як користувачі, так і «Авторитети», тобто невеличке журі, яке складатиметься з діячів мистецтва, веб-розробників та веб-дизайнерів і не перевищуватиме 10 осіб.

Підсумки підбиватимуться щомісяця. За регламентом – 1 квітня ми оголосимо сайт квітня, 1 травня – сайт травня. І так щомісяця. В грудні буде підбито підсумки і цілий грудень ми голосуватимемо за сайт року. Підсумки ж конкурсу u@art-2009 буде підбито на Різдво. Кожен з сайтів місяця автоматично номінується на звання сайту року, а посилання на нього з'являється на головній сторінці Сумно?Кому.

Цікавими є обставини, за яких виникла ідея цього рейтинґу. Декілька місяців тому на Сумно?Ком з'явився Володимир Іванов й одразу звернув на себе увагу користувачів порталу. Виявилось, що він – власник одного з кращих наразі персональних сайтів – elGephest, українська версія якого тільки-но з'явилась. Після переговорів з паном Володимиром про ситуацію із мистецькими сайтами було вирішено разом робити рейтинґ таких сайтів.

Відомо, що серйозні митці є вимогливими і до своїх робіт, і до робіт тих, кого вони винаймають. На жаль, в українському інтернеті явище хороших приватних сайтів не поширене – їх майже нема. Ані сайтів письменників, ані сайтів художників. Якщо є дизайн – немає якісного наповнення. Якщо є наповнення – митець жлобиться на професійного дизайнера. Абсолютна більшість існуючих митецьких веб-сторінок не оновлюються роками, і, по суті, стали меморіальними дошками: «Тут жив митець  Х». Сподіваємось, приклад сайту elGephest і стимул нашого рейтинґу змусять мистецьких людей витрачати більше зусиль на власний престиж.

До слова, клієнтами Володимира Іванова є і Катерина Ющенко, і дружина Юрія Лужкова, і Іван Малкович. Сам Малкович щодо знайомства з Івановим стверджує: «Навіть не думав, що мені так поталанить, бо сумніваюся, що хтось зі смертних мав таке легендарне знайомство. Я зразу його впізнав. — Вибачте, ви Пегасів батько, чи не так? —  з надією в голосі спитав я...»

Але й про Івана Малковича ми згадуємо не випадково. В блоґосфері на початку року прокотилася раніше небачена хвиля – люди активно почали обговорювати новий сайт «А-ба-би-га-ла-ма-ги». Цей факт не міг пройти повз нашу увагу й оскільки перші три учасники рейтинґу визначаються виключно командою авторитетів, прийнято рішення назвати кращими сайтами двох місяців – а саме лютого і березня – сайт видавництва Івана Малковича «А-ба-ба-га-ла-ма-га» та сайт Володимира Іванова «elGephest».

Отже, другий старт – 1-го квітня. Заявки й пропозиції вже приймаються! Щоб додати посилання на сайт на конкурс – варто лише скористатись формою додавання посилання.