«120 сторінок Содому»: не гей-парад, а літературна презентація

теґи: 120, ЛГБТ, Олександра Коваль, Форум видавців

120Восени у видавництві «Критика» з’явиться перша в Україні антологія ЛГБТ-літератури під назвою «120 сторінок Содому».

Презентація книги, до якої увійдуть тексти близько трьох десятків авторів з 14-ти різних країн світу, мала відбутися на Літературному фестивалі під час XVI Форуму видавців у Львові. Проте організатори проекту «120» стверджують, що попри попередню домовленість з Форумом видавців, місяць тому отримали категоричну відмову на проведення презентації. За словами упорядників, представники Форуму посилалися при цьому на позицію Львівської міської ради. На думку укладачів збірки, йдеться про кричущий вияв гомофобії.

– Вочевидь, ми опинилися не в той час і не в тому місці, – каже координатор проекту Ірина Шувалова. – Нещодавно у Львові вже був неприємний інцидент, коли напередодні дня проти гомофобії невідомими було зірвано мирну акцію представників ЛГБТ-спільноти, що, вочевидь, стало для міськради черговим приводом говорити про те, що подібні заходи можуть призвести до якихось ексцесів. Якщо чесно, я впевнена, що ніхто особливо не вникав у суть нашого проекту. Він, радше, міг спрацювати як червона ганчірка на бика. Вистачило одного посилання на причетність проекту до лгбт-тематики – і механізм клацнув. Я переконана, що люди, які накладали заборону, мають дуже приблизне уявлення, про що йдеться у пропонованому проекті. Відіграло свою роль упереджене ставлення до цих питань, яке, нажаль, у наших владних колах подекуди штучно підтримується і підігрівається... Що ж до власне презентації, то, як ви самі розумієте, показ відеопоезії та читання поетичних текстів – це зовсім не демонстрація агітфільмів. Це буде свого роду відеопоезія. Ми позиціонуємо антологію як подію насамперед літературну, а не влаштовуємо гей-парад. Тому дивно чути, що ця акція сприймається ледь як не акція громадської непокори.

120Своєю чергою, Форум видавців заперечує інформацію, розповсюджену напередодні укладачами антології. 

– Вперше чую, – зізнається президент Форуму видавців Олександра Коваль. – До нас не зверталися ні геї, ні лесбіянки, ні люди інших сексуальних орієнтацій. Тому ніхто нікому нічого не обіцяв і не забороняв. Кожен учасник Форуму, оплативши участь, може презентувати все, що він видає, якщо воно не заборонене до розповсюдження законодавством України. Ми нікому не ставимо жодних обмежень. Жодної заявки від ЛГБТ-громади на участь у Форумі видавців не надходило. І мені прикро, що Форум вкотре використовують, аби зробити собі рекламу. Програма Форуму ніколи не узгоджується з Львівською міською радою. Узгоджуємо з міськрадою лише офіційні заходи, наприклад, прес-конференції, відкриття тощо. Ми живемо у нормальному місті, де ні міська, ні обласна ради в це не втручаються