Джамала: під враженнями від перемоги

теґи: Джамала, Нова Хвиля - звітний концерт москальської естради, Сандоро Санді, музика

 

Джамала Джамала підкорила вуха і серця  Юрмали ще до початку конкурсної програми – на репетиціях. Неординарну особистість із цікавою зовнішністю, незвичним, яскравим вокалом та непересічною манерою співу не можливо було не помітити. Та ще й ця іміджеві візитівка – чурбан...  ЇЇ полюбили всі. Джамалі, яка виспівала I премію «Хвилі»,  кричала «Браво!» «муза» конкурсу Алла Пугачова, у неї закохався Філіпп Кіркоров, а  з перемогою співачку телеграмами вітали Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко та Президент Віктор Ющенко...

– Джамало, важко було боротися за лідерство? Конкуренція не лякала?

– Не було відчуття, що з кимось конкурую. Розуміла, що я не така, як всі. Кожен зрештою,  розумів, що він сам по собі музикант і не може бути конкуренції. Як казав Олександр Ревзін (режисер фестивалю – Б.Г.), комусь подобаються блондинки, а комусь брюнетки. А вирішувати все одно членам журі. Ми усі  були різні – і тріо 3Nity з Франції, і Сара Хмель з Польщі... Кожен працював у своєму стилі, тому мені було спокійно і комфортно.

 

– Санді Сондоро з Індонезії справді запропонував вам вийти за Джамаланього?

– З ним ми одразу подружилися, бо відчули, що обоє трішки іншого музичного плану. Нам подобається одна музика, ми на одній хвилі – соло, джазу, блюзу... Ми багато спілкувалися про музику і не тільки.  І якось за сніданком він сказав: «Я закоханий у твій голос, раніше такого ніколи не чув, виходь за мене заміж!». Я  відповіла, що теж не чула ніколи такого голосу як  нього, і що я – згідна. Звісно все це було сказано жартома... Санді – позитивна і талановита людина. Ми обмінялися контактами і спілкуватимемося не тому, що були учасниками одного конкурсу, а тому, що плануємо музичну співпрацю.    

 

– У вас також закохався і Філіпп Кіркоров...

– Дивно, але з Кіркоровим ми взагалі не перетиналися за лаштунками. Але мені приємно, що він так про мене сказав (сором’язливо усміхається)  Може, це нескромно звучить з моїх вуст, але всі говорили одне і теж. Що я – це світовий масштаб, що порівнянь можна наводити багато, але з кимось конкретним порівняти неможливо. А це для будь-якого виконавця найвища похвала, якщо йому не знаходять аналога.      

 

– А з Аллою Пугачовою поспілкуватися вдалося? Джамала

– Ні, на жаль, Алла Борисівна була настільки зайнятою, що майже ні з ким не спілкувалася. Як тільки закінчувався концерт, вона їхала відпочивати. Мені достатньо було її блискучих очей в залі і того, що вона, аплодуючи, вставала... 

 

 –  На ваш погляд журі конкурсу було об’єктивним в оцінках? Володимир Бебешко висловлював думку, що Україна делегувала трьох сильних виконавців і Юрмала трохи розгубилася... Тому, мовляв, Левицький опинився за бортом лідерського «човна»...

– Об’єктивно було з точки зору не лише вокальних даних. Справа у тім, що журі оцінювало насправді не голос, а судило комплекс – стиль, уміння імпровізувати, артистизм, рухи... Тому людина, яка каже: «У мене сильний голос! Чому мене не вибрали?», займає неправильну позицію. Антонелло, до прикладу, можливо і не володів унікальним голосом, але у нього була харизма, він доніс пісню – і судді зреагували відповідно. Зрештою, згадуючи про Мілу Нитич, Алла Борисівна сказала, що вона блискуче виступила у перший конкурсний день. За це вона дала їй 50 тисяч доларів. Може, в неї ще не виробився стиль, не найкращою була авторська пісня, але все це справа смаку. Але те, що в неї шикарний голос і вона добре заспівала у першому турі,  Пугачова помітила одразу. Ось вам і відповідь – все прозоро і чисто. 

 

– У вас тепер є 50 тисяч євро, «Нова хвиля» вже позаду...

– Без жодних канікул, продовжую працювати. Гроші точно витрачу на музику  тільки на що конкретно, ще не придумала. Пісні, аранжування...        

– Можливо, вже надходили пропозиції...

– Зі сторони імпресаріо, наприклад, Інгрід, я лише чула високі оцінки. Проте пропозиції не надходили, бо вони бачили, що я приїхала не сиротою, а з командою  – Олена Коляденко, Світлана Єрмакова, Костя Гордієнко, Андрій Цар, Назар Дідик... Вони постійно були поруч. А щодо співпраці, то Олена Коляденко, яка зараз  є моїм і арт-директором, і продюсером, сказала, що ми всі пропозиції приймаємо і розглядаємо без питань.

Джамала – Цьогоріч новаторським ходом на «Хвилі» був «піар» дизайнерів, які одягали конкурсантів. Вас одягав Назар Дідик. Суперечок щодо костюмів не виникало?

–    Назар – це тема, яка варта окремого конкурсу і окремої розмови. Можу похвалитися: я була єдиною учасницею з 16, якій не зробили жодного зауваження щодо костюмів – починаючи від колготок з взуттям, закінчуючи аксесуарами. А були виконавці, яким в останній день шукали три костюми... Спеціально приїздили посли Китаю, бо у Гу Лії до останнього дня не було сценічного вбрання. Дизайнер стояв на позиції – показати свої роботи, а не думав, що виконавцю у цьому одязі ще й співати треба. А у Назара було продумано все до найдрібніших деталей – щоб, не кололо, не тиснуло, щоб могла рухатися вільно, щоб  пасувало до пісні... Назар для мене справжня знахідка – неймовірна особа.

 Юрмальські трофеї

 «Золото» «Нової хвилі», що відбувалася у латвійській Юрмалі, виспівала не лише українська вокалістка Джамала. П’єдестал перемоги вона розділила з індонезійцем Садні Сондоро. Обоє виконавців отримали у винагороду за свій талант по 50 тисяч євро. Друга премію і 30 тисяч євро дісталася італійцеві Антонелло Кароза. А 20 тисяч євро та «бронзу» фестивалю виборов Марк Юсім з Росії.  

Україну на «Новій хвилі» цьогоріч представляли одразу троє виконавців. Окрім Джамали, співали також протеже Володимира Бебешка Міла Нитич та Владіслав Левицький, яким опікувався продюсер Олег Чорний. Останньому, щоправда, не вдалося переконати журі, і Влад зайняв лише сьому сходинку. А от Міла Нитич припала до душі «музі» фестивалю Аллі Пугачовій. Примадонна нагородила співачку «Золотою зіркою Алли» та спец призом у розмірі 50 тисяч доларів.

Довідка

Киянка Джамала народилася у місті Ош у Киргизії. Закінчила Національну музичну академію ім. П. І. Чайковського у Києві, клас оперного співу. У 2000 році отримала Гран-прі Міжнародного конкурсу «Голоси Майбутнього» у Росії. 2001 року завоювала 3-ю премію вокального конкурсу «Кримська весна». У 2004 та 2005 роках її помітили в Італії: Джамала стала лауреатом Міжнародного конкурсу 1 Concorso Europeo Amici della musica та почесно гостила на іншому Міжнародному фестивалі - Тricolore della canzone italiana. Також співала в мюзиклі Олени Коляденко «Па», в якому грали-танцювали Олена Шоптенко та Влад Яма.  Уперше на телебаченні Джамала яскраво засвітилася у телепроекті «Танцюю для тебе».